Veliki test u spektaklu koji se dugo čekao

Velika utakmica pod Goricom i pozitivna tenzija na koju se dugo čekalo - crnogorski fudbaleri u drugom kolu grupe G kvalifikacija za Evropsko prvenstvo dočekuju Srbiju (20.45) nakon što su oba tima na startu upisala pobjede. “Sokoli” su slavili u Bugarskoj, “orlovi” u Beogradu protiv Litvanije

35912 pregleda 43 komentar(a)
Foto: Filip Roganovic
Foto: Filip Roganovic

Da bi pobjeda nad Bugarskom na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo dobila na važnosti crnogorski fudbaleri večeras moraju da urade nešto veliko u duelu sa favoritom, ili bolje je reći jednim od dva favorita grupe G.

Meč sa Srbijom (20.45) odmah po završetku žrijeba bio je ono što je posebno zanimalo crnogorsku javnost i ispostavilo se da nije trebalo puno da se čeka na regionalni derbi i utakmicu kakva odavno nije viđena pod Goricom.

Odavno se u glavnom gradu Crne Gore nije tražila karta više, odavno nije ni bila prisutna tolika količina pozitivne tenzije unutar nacionalnog tima i oko njega.

Svemu je, naravno, doprinio i atraktivan protivnik, sportski rival i istovremeno prijatelj, pa je svima jasno da je pred Crnom Gorom u ovom momentu najveća moguća utakmica.

Na prepunom stadionu pod Goricom izabranici Miodraga Radulovića traže rezultat kojim bi učinio da se start kvalifikacija okakteriše kao - savršen.

I takva je poruka iz crnogorskog tabora - Crna Gora ide na pobjedu, poručio je Radulović na konferenciji za medije, ali ne po svaku cijenu. Jer, četiri boda iz prve dvije runde bi bila zadovoljavajući učinak.

- Da li bih bio zadovoljan sa četiri boda iz dva meča? To ćemo vidjeti poslije utakmice. Svakako ćemo se postaviti na terenu sa namjerom da pobijedimo, ali sigurno se nećemo zalijetati. Imamo jasan plan igre i pridržavaćemo ga se - rekao je Radulović.

Pobjeda u Razgradu je “razgrnula” oblake, Crna Gora je puna samopouzdanja pred derbi sa Srbijom.

„U dobrom smo momentu nakon Bugarske. Podigla je ta utakmica optimizam kod nas, ali i očekivanja navijača. Imamo strategiju za ovaj duel i najvažnije je bilo da oporavimo igrače, jer su se potrošili u Razgradu. Očekujem da odigramo u jakom ritmu svih 90 minuta i da ekipa na pravi način odgovori na zahtjeve”, kaže Radulović.

https://sofascore.com
https://sofascore.comfoto: Sofascore

Crna Gora i Srbija su se do sada sastale samo dva puta, 2018. u Ligi nacija, ali teško da može da bude iznenađenja kada se igrači i selektori međusobno tako dobro poznaju.

„Veoma cijenimo i pojedinačni i timski kvalitet koji posjeduje Srbija. Dragan Stojković ih je odlično posložio i sve to je dodatni motiv za nas da pokažemo da i mi imamo kvalitet. Da odgovorimo renomiranom rivalu na pravi način”, dodao je Radulović.

Crna Gora nikada nije izgubila na startu kvalifikacija, taj trend je nastavljen i sada, a Srbija nikada nije vezala dvije pobjede na početku ciklusa.

„Ne bavim se statistikom. Nesvjesno je i nama bio nametnut pritisak jer nikad nismo izgubili na startu kvalifikacija. Ovo je treći kvalifikacioni ciklus koji smo počeli pobjedom. Nije lako stvarati ekipu i ujedno se takmičiti. Trebalo je proći kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo i Ligu nacija, uz to širiti sastav. Ovo je zenit generacije, puna je iskustva i u najboljim godinama. Sada je situacija da napravimo korak više nakon pobjede u Bugarskoj”, optimista je Radulović.

Jednu dilemu je Radulović otklonio, ako je uopšte i postojala - Stevan Jovetić će igrati od prvog minuta.

„Možete svi da pretpostavite zašto je u Razgradu igrao 45 minuta. U dobroj je formi i raspoloženju. Svi naši lideri su spremni, to nije bio slučaj u proteklom periodu - tu su Stevan, Stefan Savić, Adam Marušić, Aleksandar Šćekić, Marko Vešović, Žarko Tomašević takođe...”.

Crna Gora mora da parira rivalu na sredini terena.

„Tu je prevaga. Mnogo nam fali Marko Janković, jer je krucijalan igrač u veznom redu za sve ono što nam treba. Ipak, imamo igrače koji mogu da ga zamijene. U Bugarskoj smo dobro odgovorili na neke zahtjeve, bilo je više pozitivnih nego negativnih stvari, zadovoljan sam kako smo taktički izgledali”, poručio je crnogorski selektor.

Srbija sa jednim ili dva napadača - Radulović tvrdi da su “sokoli” spremni za obje varijante:

„Većinu utakmica su igrali sa jednim napadačem, ali spremićemo se za svaku opciju”, napomenuo je Radulović.

Za kraj je poručio da je ovo, ipak, samo fudbalska utakmica.

„Razmišljamo samo o fudbalu - da se na terenu suprotstavimo na pravi način. Navijači dolaze da uživaju, da vide asove i to je jedino što nas zanima”, zaključio je Radulović.

Fudbalski savez poziva na korektno navijanje

Fudbalski savez Crne Gore i Evropska fudbalska asocijacija (Uefa) večerašnji duel su zbog očekivanog prisustva većeg broja domaćih i gostujućih navijača, kao i regionalnog rivaliteta i takmičarskog značaja, proglasili utakmicom povećanog bezbjednosnog rizika.

Predsjednik Komisije za bezbjednost FSCG Dragoljub Sekulić rekao je da su iz tih razloga, u saradnji sa Upravom policije, zaštitarskom agencijom i ostalim subjektima, ranije počeli sa organizaciono-bezbjednosnim pripremama kako bi taj sportski događaj protekao bez problema i u skladu sa Uefa regulativom i domaćim zakonodavstvom.

Sekulić je apelovalo na navijače da se uzdrže od unošenja na stadion bilo kakvih nedozvoljenih predmeta, pirotehničkih sredstava i transparenata nedozvoljene i uvredljive sadržine i isključivo sportskim navijanjem pomognu crnogorskoj reperezentaciji.

Kazao je da FSCG nema informaciju o organizovanom dolasku gostujućih navijača.

Bonus video: