Fifa povećala naknade klubovima koji puštaju igrače na SP

Za svjetska prvenstva 2018. i 2022. godine naknada je iznosila 209 miliona dolara, dok će za turnire 2026. i 2030. godine naknada biti 355 miliona dolara

5267 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Evropska asocijacija klubova (ECA) i Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) potpisali su danas novi ugovor, prema kojem će klubovi dobiti povećane naknade za puštanje igrača na Svjetsko prvenstvo.

"Memorandum o razumijevanju dogovoren je na marginama skupštine ECA u Budimpešti. Posredovali su predsjednik ECA Naser Al-Kelaifi i predsjednik Fife Đani Infantino", navodi se u saopštenju.

Za svjetska prvenstva 2018. i 2022. godine naknada je iznosila 209 miliona dolara, dok će za turnire 2026. i 2030. godine naknada biti 355 miliona dolara.

"Ovo je značajan dan za budućnost fudbala i njegovu dugoročnu stabilnost. Vrlo smo zadovoljni što obnavljamo i jačamo našu saradnju sa ECA, važnim učesnikom koji predstavlja klubove iz cijele Evrope", rekao je Infantino.

Obnovljeni ugovor važi do 2030. godine, a ECA je između ostalog podržala odluku Fife o novom Svjetskom klupskom prvenstvu, na kojem će svake četiri godine igrati 32 tima.

Premijerno takmičenje trebalo bi da se održi 2025. godine, a na turniru će učestvovati 12 evropskih timova.

Real Madrid i Čelsi su kao pobjednici prethodne dvije Lige šampiona osigurali nastup na Svjetskom klupskom prvenstvu, dok će još dva prvaka Evrope ići sigurno na turnir 2025.

Ostala mjesta biće raspoređena na osnovu Uefa rang liste, poštujući pravilo o tome da iz jedne zemlje maksimalno idu dva tima.