Perišićeve kadete četiri minuta dijelila od Evropskog prvenstva

Crnogorska U17 selekcija vodila 2:0 protiv Velsa na poluvremenu, domaći u 86. minutu izjednačili na 2:2 i spriječili tim Gorana Perišića da postane prva naša selekcija ikada koja se plasirala u završnicu

13885 pregleda 22 komentar(a)
Foto: FSCG
Foto: FSCG

Koliko blizu je kadetska reprezentacija Crne Gore bila fenomenalnog uspjeha, koliko je malo nedostajalo da postane prva naša selekcija ikada koja se plasirala u završnicu Evropskog prvenstva.

Momci Gorana Perišića su u 3. kolu grupe 2 elitne runde kvalifikacija za EP vodili 2:0 protiv domaćina Velsa na poluvremenu, golovima Vasilija Adžića, i u tom trenutku ih je, s obzirom na rezultat drugog meča u grupi (Škotska - Island 0:0, tako je i ostalo), bilo kakva pobjeda vodila na veliko takmičenje.

Crna Gora, međutim, nije izdržala - Velšani su smanjili u 53. minutu preko Morgana, a u 86. - samo četiri minuta prije kraja, rasplakali naše kadete golom Lolora za 2:2.

Umjesto da kao jedna od sedam najboljih drugoplasiranih selekcija ode na Evropsko prvenstvo, ta čast pripala je Škotima - Velšani su ostali prvi, a Crna Gora je završila posljednja u grupi sa dva boda iz tri meča.

Na svakoj utakmici u elitnoj rundi bila je nestvarno blizu - ispromašivala se protiv Islanda (0:0), protiv Škotske imala i vođstvo i šanse za drugi gol (poraz 2:1), a protiv Velsa - najjače ekipe u grupi, ni 2:0 nije bilo dovoljno.

Nisu pomogla ni dva fenomenalna gola supertalentovanog veziste Budućnosti Vasilija Adžića, koji je u nadoknadi prvog poluvremena, u razmaku od samo 60 sekundi, dva puta matirao golmana Velsa i doveo crnogorsku U17 reprezentaciju na korak od raja.

Velšani su, međutim, imali više svježine u nastavku, bilo je vidljivo na njihovi fudbaleri igraju jača takmičenja - uglavom u Engleskoj, u Premijer ligi U19, pa ni njihovo izjednačenje nije bilo nezasluženo.

Perišićevim izabranicima je, s druge strane, nedostajalo samo malo sreće, i to u sva tri meča.

Ostaje, ipak, nada da će ova generacija, predvođena Adžićem, Markom Perovićem, Andrejem Camajem i ostalima, nastaviti da se razvija na pravi način i da će crnogorski fudbal uskoro dobiti dostojne nasljednike Stevana Jovetića, Stefana Savića...

Bonus video: