Prošla je Srbija, dolazi Mađarska: I igrači i navijači sada su na ispitu

Crna Gora protiv Srbije postavila “standarde”, uprkos porazu - mogu li fudbaleri i navijači da ih ponove u preostalim, ne baš toliko atraktivnim mečevima u grupi. Od toga umnogome zavise mogućnosti i ambicije našeg tima u nastavku kvalifikacija

45160 pregleda 47 komentar(a)
Fudbaleri su se zahvalili navijačima na podršci, Foto: Luka Zeković
Fudbaleri su se zahvalili navijačima na podršci, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.03.2023. 12:52h

Crna Gora je izgubila od Srbije iako je odigrala jednu od najboljih utakmica u posljednje vrijeme. Nažalost, i to nešto govori...

”Ako nastavite da igrate ovako, idemo mi zajedno na Euro”, govorili su gotovo uglas srpski reprezentativci nakon meča, na čelu sa selektorom Draganom Stojkovićem Piksijem.

Tu dolazimo do glavog “problema” - može li Crna Gora, na planu motiva, želje, borbenosti, agresivnosti, da ponovi meč od ponedjeljka? Mogu li fudbaleri da se onako grupišu i ubadaju kao “osice” - ako već ne mogu da se nametnu i dominiraju protiv igrački jačeg rivala.

Da protiv Mađarske u junu odigraju kao protiv Srbije?

Nije ni to tako lako, ni i jednostavno - protiv komšija, u regionalnom derbiju, sa osam fudbalera u startnoj postavi koji su prošli kroz ligu Srbije (svi, osim Mijatovića, Tomaševića i Hakšabanovića), bilo je logično da crnogorski reprezentativci budu supermotivisani.

Nikola Krstović i Stevan Jovetić
Nikola Krstović i Stevan Jovetićfoto: Boris Pejović

Da li će biti motivisani i navijači - da ponovo napune stadion, da naprave barem približno onakvu atmosferu kao što su napravili u ponedjeljak veče?

Nakon ko zna koliko vremena, Podgoricu je zahvatila fudbalska groznica, tražila se karta više, bio je fudbalski praznik - i na (uglavom zatvorenim) ulicama, i na tribinama.

Neće ni to biti tako lako i jednostavno, ali baš kao i fudbaleri, na ispitu su i navijači, već protiv Mađarske u junu, da ponove standarde koji su protiv Srbije sami sebi zadali.

”Želio bih da se zahvalim navijačima - bilo je super navijanje, ali na neki način i da im skrenem pažnju - ovako treba da bude svaki put, na svakoj utakmici. Jer igramo pet puta godišnje, mislim da toliko zaslužujemo”, rekao je kapiten Stevan Jovetić nakon utakmice.

Da bi Crna Gora bila u igri da se plasira na veliko takmičenje, glavni fudbaleri moraju da ostanu zdravi - Stefan Savić i Stevan Jovetić, i protiv Bugarske, i protiv Srbije, pokazali su koliko znače reprezentaciji.

Igrali su kao prave vođe, lideri, pravili razliku. Prvi sa 32 godine, drugi sa 33 - iako uzdrman povredama, zbog kojih bi mnogi već završili karijeru. Uostalom, Crna Gora je slavila u Bugarskoj kada je Jovetić ušao, a protiv Srbije pala kada je izašao.

"Ovako treba da bude svaki put, na svakoj utakmici. Jer igramo pet puta godišnje, mislim da toliko zaslužujemo”, poručio je Jovetić navijačima

Treba da ih isprate i mlađi - a Crna Gora ima “potentne” fudbalere u napadu, dobili smo Nikolu Krstovića, čekamo i Seada Hakšabanovića, koga treba istrpjeti, ali mu i pomoći, da zablista onako kao što sve češće blista u svom klubu, Seltiku.

Samo u takvim okolnostima, uz maksimalan motiv, želju, podršku sa tribina, Crna Gora može da nadoknadi evidentne nedostatke, posebno u veznom redu, da se suprotstavi jačima, Srbiji i Mađarskoj, da napravi iznenađenje.

Sjajna energija dolazila je u ponedjeljak veče sa tribina
Sjajna energija dolazila je u ponedjeljak veče sa tribinafoto: Luka Zeković

Mnogo stvari mora da se poklopi, ali ovo je možda i dobra šansa - kada će se ukazati ponovo?

Bila je i dobra šansa da se pobijedi igrački jača Srbija, nije iskorišćena, ali nije sve gotovo.

Bonus video: