Španci, Italijani i Njemci nikog više ne plaše

Martovske utakmice reprezentacija u kvalifikacijama za EP dokaz su promjena fudbalske mape Evrope - Francuska i Engleska su iznad tradicionalno najtrofejnijih Njemačke, Italije i Španije

5257 pregleda 1 komentar(a)
Hari Kejn je oborio rekord Vejna Runija, a Engleska nadigrala Italiju, Foto: CARL RECINE
Hari Kejn je oborio rekord Vejna Runija, a Engleska nadigrala Italiju, Foto: CARL RECINE

Evropskim reprezentativnim fudbalom duvaju neki novi vjetrovi. Tradicionalno najfudbalskije i najtrofejnije nacije - Njemačka, Italija, Španija, Holandija... odavno su poželjan suparnik za ostatak Evrope. Potvrda tome je start kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj 2024. godine, ali i prijateljski dueli tokom reprezentativne pauze.

Fudbal, onaj vrhunski, pravi, preselio se zapadno od Njemačke, sjeverozapadno od Italije ili Španije. Prave fudbalske sile trenutno su Francuska i Engleska, pa i Hrvatska, koja je nakon dvije uzastopne mundijalske medalje pokazala snagu pobjedom u Turskoj (2:0), iako je na Poljudu nesrećno ispustila trijumf nad Velsom u nadoknadi (1:1).

Utakmice tokom marta pokazale su da i Belgija nije doživjela pad, uprkos upozorenjima da odlazi bez velikog trofeja jedna briljantna generacija. “Crveni đavoli” su najprije u kvalifikacionoj utakmici očitali lekciju Švedskoj i slavili sa 3:0, da bi potom prvi put od 1954. godine slavili i nad Njemačkom u prijateljskoj utakmici u Kelnu (3:2). Ne samo slavili, već i nadtrčali Njemce, ma koliko je to nekada moglo da zvuči nemoguće. Belgija je zaboravila neuspjeh na Mundijalu, brojne trzavice koje su “drmale” ekipu a novi selektor, Njemac Domeniko Tedesko je pokrenuo mehanizam. Njemačka je nakon dva nesupješna Mundijala, nastavila da igra blijedo, dok je Belgija sa svega četvoricom prvotimca iz vremena Roberta Martinesa pokazal snagu u Kelnu, mada su sva tri pogotka dali “senatori” - Karasko, Lukaku i De Brujne.

A Italija je nastavila da posrće nakon dva propuštena Mundijala. U Napulju je Engleska dominirala u prvom poluvremenu, postigla dva, a umalo i treći gol. Pobjeda na gostovanju Malti (2:0) i nije mjerilo, mada.., selektor Roberto Manćini zna problem itaijanskog fudbala.

- Nema više dječaka koji nakon tri, četiri sata igre na ulici dođu na trening. To sada ima Urugvaju, Argentini - rekao je Manćini, koji je upravo iz Argentine pojačao napad, 23-godišnjim Mateom Retegijem.

Napadač Tigrea je na dva prva nastupa u Evropi bio strijelac - u porazu od Engleske (2:1), ali i pobjedi na Malti.

Englezi su, s druge strane, nakon Italije dobili i Ukrajinu sa 2:0, Hari Kejn je bio strijelac u oba meča i novi je rekorder Gordog Albiona sa 55 golova.

A Španija je djelovala moćno na debiju selektora Luisa de la Fuentea, slavila je lako nad Norveškom sa 3:0, ali je hladan tuš dočekao u Glazgovu - poraz od Škotske sa 2:0. Endi Robertson i dvostruki strijelac Skot Mektominej su bili prevaga, a Španci poraženi prvi put u kvalifkacijama za Euro nakon 19 utakmica, 17 pobjeda i dva remija.

- Trava je na terenu bila previsoka i to nas je skupo koštalo. Mada, ne možemo tražiti opravdanja, moramo analizirati situaciju u krugu naše ekipe. Izašli su dva puta i pogodili - jadao se 29-godišnji defanzivac Osasune, David Garsija, nakon neuspješnog debija u selekciji.

Škotska je u euforiji, pošto je nakon Kipra (3:0), nanijela Španiji težak poraz a selektor Stiv Klark prima čestitke.

Francuzi su, s druge strane, pokazali da su prava velesila, nakon mundijalskog zlata, pa srebra, kvalifkacije je počela “demoliranjem” Holandije (4:0), koja je nakon 20-ak minuta primila tri gola. Randalf Kolo-Muani je postao starter i donio ogromnu korist ekipi Didijea Dešana. “Galski pjetlovi” su slavili i u drugoj utakmici u Irskoj (1:0), a pokazalo se da se penzionisanje kapitena Uga Ljorisa neće osjetiti - golman Manjan je protiv Holandije odbranio penal Depaju, a u finišu sa Irskom imao odbranu ovog kola kvalifkacija.

Bonus video: