Imamo generaciju bisera, dajte im šansu

Crnogorsku kadetsku fudbalsku reprezentaciju u Velsu pet minuta dijelilo od prvog plasmana neke naše selekcije na Evropsko prvenstvo ikada. Selektor Goran Perišić poslao apel klubovima

3886 pregleda 13 komentar(a)
Goran Perišić, Foto: FSCG
Goran Perišić, Foto: FSCG

Prvi, istorijski plasman na završni turnir Evropskog prvenstva neke od crnogorskih fudbalskih selekcija, iskliznuo je u Velsu našim kadetima.

Imali su izabranici Gorana Perišića sve u svojim rukama, pet minuta ih je dijelilo od pobjede nad domaćinom i drugog mjesta i elitnoj kvalifikacionoj grupi 2, i time plasmana na Evropsko prvenstvo u Mađarskoj u maju. A onda hladan tuš, domaća selekcija uspjela je da izbori remi (2:2), uprkos dva gola zaostatka u prvom poluvremenu, trasira put na završni turnir i sa sobom “povuče” Škotsku.

Ni nakon tri dana Perišiću ne uspijeva da zaboravi propuštenu veliku priliku.

- Faktor sreće, šta drugo? Vodili smo protiv najbolje ekipe u grupi sa 2:0 na poluvremenu, insistirao sam da nastavimo u istom ritmu, ali... Da li su moji igrači već počeli da slave prije vremena, ili nedostatak iskustva. To ćemo analizirati u stručnom štabu. Ono što jeste izvjesno, stvarali smo neuporedivo više šansi, a bili kažnjavani iz svake rivala. Moguće da našim igračima nedostaje takmičarskog iskustva, samim tim i mirnoće u završnici. Ne znam kako drugačije objasniti podatak da smo u prvoj utakmici u Kardifu odigrali bez golova s Islandom, a imali pet situcija ‘oči u oči’ sa golmanom rivala - priča za “Vijesti” Perišić.

kadeti, Kadetska reprezentacija Crne Gore, Kadeti Crne Gore
foto: FSCG

Crnogorski kadeti vodili su i u drugoj utakmici protiv Škotske, a na kraju izgubili sa 2:1. Protiv Velsa ni dva gola razlike nisu bila dovoljna...

- Protiv Škotske smo vodili, primili gol iz greške u finišu poluvremena a onda propustili u nastavku dva zicera. Ne znam, ali vidno je da su rivali imali više iskustva, jačih utakmica u nogama, da igraju u jačim ligama i naročito Vels, čiji igrači igraju u mladim timovima Fulama, Mačester junajteda, Sanderlenda... Uz iskustvo, i fizički im je bilo lakše da odigraju tri utakmice u sedam dana. Smatram da je veliki naš hendikep, što svega šest igrača imaju utakmice u kontinuitetu, ostali uglavnom igraju omladinske lige. To je pokazao i turnir, mada talenta u toj, generaciji 2006, ne nedostaje. Šest godina sam u Savezu, ali je to neuporedivo najtalentovanija generacija. Baš zato ostaje žal što nismo uspjeli da dođemo do Mađarske, da protiv najboljih stiču iskustvo i napreduju - dodaje Perišić.

Prava je šteta da naši klubovi malo vjeruju mladim igračima, a ovu generaciju zaista treba ispratiti, dati im šansu, jer se u takmičarskim utakmicama stvaraju novi Jovetići, Savići..., kazao je Perišić

Do elitne runde njegovi izabranici dočepali su trijumfom u preliminarnoj rundi kvalifkacija u Poljskoj, pobjedama nad domaćom (2:0), i selekcijom Austrije (1:0).

- Da ova ekipa ima klasu pokazala je u Velsu, na terenima na kakvim nikada nisu igrali i koji su poput bilijarskih stolova. Prava je šteta da naši klubovi malo vjeruju mladim igračima, a ovu generaciju zaista treba ispratiti, dati im šansu jer se u takmičarskim utakmicama stvaraju novi Jovetići, Savići... Zaslužuju veće povjerenje. Znam o čemu pričam, jer sam tri godine sa njima, prvo u akademiji a potom na takmičenjima - zaključio je Perišić.

Bonus video: