Švedska odmah upoznala Viktora: Sve što sam želio ostvarilo se na debiju

Crnogorski napadač Viktor Đukanović skrenuo pažnju odličnim partijama na početku sezone u dresu Hamarbija: Moje samopouzdanje je sada veće nego ikada - kaže 19-godišnji fudbaler za “Vijesti”

21563 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Twitter.com/hammarbyfotboll
Foto: Twitter.com/hammarbyfotboll

Nije trebalo mnogo mladom crnogorskom napadaču Viktoru Đukanoviću da pokaže koliko može u novoj sredini, u dresu švedskog Hamarbija.

Period privikavanja na drugačiju kulturu, i fudbalsku i životnu, lako je prevaziđen, a 19-godišnji Nikšićanin je već na pripremama u Marbelji najavio da bi mogao da bude veliko pojačanje kluba iz Stokholma.

Odmah je zaigrao u startnoj postavi, potom je i postigao prvi gol za odličnu uvertiru pred početak sezone u Švedskoj.

Krajem februara je bivši fudbaler Budućnosti zatresao mrežu Norbija u Kupu, a drugi gol u zvaničnim mečevima je postigao za vikend na debiju u šampionatu. Viktorova “žrtva” je bio Degerfors u pobjedi 3:1, a naš mladi reprezentativac je postigao drugi pogodak - za 2:1 u 60. minutu.

U tom jednom dodiru s loptom kao i da je stao sav nesporni talenat Đukanovića - loptu koja je skakutala je dočekao na 18 metara i šutnuo iz prve, tehnički savršeno, u drugi ugao gola protivnika.

Bio je to idealan scenario za debitanta pred 31 hiljadu domaćih navijača na "Tele2 areni".

"Sve što želite na debiju je da postignete gol i da vaš tim pobijedi. Ispunilo mi se jedno i drugo, početak prvenstva nije mogao da bude bolji, jer je sada moje samopouzdanje veće nego ikada", rekao je Đukanović za "Vijesti".

Đukanović je u januaru dobio ponudu koju nije želio da odbije ni on, a ni Budućnost. Spekuliše se da je transfer vrijedan oko milion eura, uz procente od naredne prodaje, a Viktor je potpisao ugovor na četiri godine.

Viktor Đukanović
foto: Hammarby Fotboll

"Siguran sam da sam donio pravu odluku prelaskom u Hamarbi i u ligu koja je odlična i takmičarski veoma jaka. Trebalo mi je malo vremena u početku da se priviknem na zahtjeve stručnog štaba, ali i to je brzo došlo na svoje. Čim sam stigao u klub odmah mi je jasno stavljeno do znanja koliko se od mene očekuje. Nije mi trebalo puno da dokažem da zaslužujem mjesto u startnoj postavi i opravdam povjerenje, ali moram da nastavim da napredujem jer prostora za to svakako ima", kaže Đukanović.

Nakon više od dva mjeseca u novoj sredini postoje dva mala problema za Đukanovića.

"Jedan od njih su tereni sa vještačkom podlogom, ali mislim i da se na to polako navikavam. Nemam zasada nijednu zamjerku, prezadovoljan sam kako je sve počelo. Samo da se ovako nastavi", istakao je Đukanović.

A drugi je:

"Jezička barijera. Mada ona nije usporila period adaptacije. Prije svega zato što sam od prvog dana u Hamarbiju pored sebe imao Nenada Đorđevića, pomoćnog trenera", navodi Đukanović.

Đorđević je nekadašnji trofejni defanzivac Partizana, bivši jugoslovenski reprezentativac i čovjek koji je jedan period igračke i veliki dio trenerske karijere vezao za švedski fudbal.

"Njemu dugujem veliku zahvalnost za dobar početak karijere u Hamarbiju. Od prvog dana kada sam došao predstavlja mi pravu podršku, on je taj koji me je uveo u sistem i pomogao da u početku mislim samo na ono što se dešava na terenu", rekao je Đukanović.

Alvenskan šampionat je tek počeo, odigrano je samo jedno kolo, ali Hamarbi ne krije visoke ambicije.

"Većina timova u Švedskoj vidi sebe u borbi za titulu, isti je slučaj i sa Hamarbijem. Odigrano je prvo kolo, rano je da se priča o tome ko ima veće, a ko manje šanse da ispuni ciljeve, ali sam siguran da Hamarbi ima kvalitet da se bori za titulu", nema dilemu Đukanović, koji je u prvom dijelu sezone postigao jedan gol u dresu Budućnosti u Meridianbet CFL.

Viktor Đukanović
foto: Twitter.com/hammarbyfotboll

Budućnost je za vikend preuzela prvo mjesto od Sutjeske, ima dva boda više i utakmicu manje, a Đukanović vjeruje da će njegovi dojučerašnji saigrači vratiti titulu u glavni grad.

"Pratim Budućnost i našu ligu kad imam vremena. Budućnost igra odlično u ovom dijelu sezone, prva je i siguran sam da ima kvalitet da ostane na vrhu. Nadam se da će ostvariti cilj, znam koliko je svima bitno da osvoje titulu".

Đukanović je u junu prošle godine debitovao za seniorsku reprezentaciju Crne Gore, a sa 19 godina je “legitiman” član U21 selekcije.

"Već sam rekao da sam debijem za A tim ostvario san, ali naravno da ne pomišljam da se tu zaustavim. Uradiću sve da postanem standardan reprezentativac i nadam se da jednog dana doprinesem da Crna Gora bude učesnik najvećih takmičenja", zaključio je Đukanović.

Bonus video: