Od Parkera do Potera - u Premijer ligi oboren rekord po broju trenerskih promjena u jednoj sezoni

Trenutno se samo osam menadžera zadržalo više od godinu u svojim klubovima - "najdugovječniji" je Jirgen Klop, a slijede Pep Gvardiola, Tomas Frank, Mikel Arteta...

11346 pregleda 0 komentar(a)
Posljednja dvojica koji su ostali bez posla: Brendan Rodžer i Grejem Poter, Foto: Reuters, Brenda
Posljednja dvojica koji su ostali bez posla: Brendan Rodžer i Grejem Poter, Foto: Reuters, Brenda

Sve je krenulo još u avgustu kada je nakon "devetke" od Liverpula Skot Parker dobio otkaz u Bornmutu, a onda su se treneri u Premijer ligi smjenjivali kao na traci...

Bez posla u klubovima ostali su (ili su ga promijenili) Tomas Tuhel (Čelsi), Grejem Poter (prešao iz Brajtona u Čelsi), Bruno Lage (Vulverhempton), Stiven Džerard (Aston Vila), Ralf Hazenhitl (Sautempton), Frenk Lampard (Everton), Džesi Marš (Lids), Nejtan Džons (Sautempton), Patrik Vijera (Kristal Palas), Brendan Rodžers (Lester), da bi krug za sada zatvorio ponovo Poter sa kojim su "plavci" iz Londona nakon samo 206 dana raskinuli ugovor.

Ukupno 13 promjena - novi rekord u jednoj sezoni najjače svjetske fudbalske lige. Prije toga najviše se desilo deset promjena - u sezonama 2021/22, 2017/18 i 2013/14.

Zanimljivo, od 13 ovosezonskih promjena trenera čak 12 su bili otkazi od kluba, a trenutno se samo osam menadžera zadržalo više od godinu u svojim klubovima.

"Najdugovječniji" je Jirgen Klop koji Liverpul vodi više od sedam godina, na drugom mjestu je Pep Gvardiola (šest godina i 275 dana), a slijede Tomas Frank (Brentford, četiri godine, 169 dana), Mikel Arteta (Arsenal, tri godine i 102 dana), Dejvid Mojes (Vest Hem, tri godine i 95 dana), Marko Silva (Fulam, godina i 275 dana), Stiv Kuper (Notingem forest, godina i 193 dana) i Edi Hau (Njukasl, godina i 145 dana).

Bonus video: