Hevi metal fudbal se ne igra sa "istrošenim" igračima: Klopov Liverpul više nikoga ne plaši

"Uvijek igraju na isti način, ista ideja je tu, ali oni više ne mogu da sprovedu ono što žele. Kada pogledate utakmicu protiv Mančester sitija (poraz 4:1), igrali su kao Liverpul od prije tri-četiri godine, ali jednostavno više to ne ide, više ne mogu tako", kaže Džejmi Karager

10851 pregleda 2 komentar(a)
Klop na jednom od treninga Liverpula, Foto: Reuters
Klop na jednom od treninga Liverpula, Foto: Reuters

Arsen Venger (nekadašnji trener Arsenala, prim. aut) voli da njegov tim ima loptu u posjedu i da igra sa mnogo dodavanja. Oni su kao orkestar koji svira tihu muziku. Ja volim više hevi metal - želim da uvijek bude žestoko.

Bila je to poruka Jirgena Klopa još iz vremena kada je vodio Borusiju Dortmund, takav fudbal u narednim godinama donio je u Liverpul, pa su na "Enfild" stizali pehari Lige šampiona i Premijer lige, a malo ko je imao odgovor za Klopov "200 na sat" fudbal.

Ipak, godine su prolazile, momci u crvenom u koje se "zaljubio" fudbalski svijet polako su gubili formu, motiv i snagu, a u Liverpul nikako nisu stizala prava pojačanja.

Epilog je ova sezona, koju će svi na rijeci Mersi željeti što prije da zaborave - tim sa "Enfilda" ispao je iz svih priča oko trofeja, a od mjesta u Ligi šampiona naredne sezone dijeli ga sedam bodova zaostatka za Totenhemom.

Liverpul više nikoga ne plaši, igra je bez ideje, svima predvidljiva, na svakom meču (osim u derbiju sa Mančester junajtedom 7:0) vidi se nervoza, a sve je možda i najbolje oslikala svađa kapitena Džordana Hendersona i golmana Alisona Bekera tokom sinoćnjeg (još jednog mučnog) meča sa Čelsijem (0:0).

"Klop je odličan menadžer, ali kada ste trener morate da prilagodite svoje ideje i principe profilima svojih igrača", rekao je Džejmi Karager, legendarni defanzivac "redsa", a sada jedan od stručnih komentatora na Skaj sportu nakon sinoćnje utakmice.

Dodaje da je uvijek sve isto kada igra Liverpul.

"Uvijek igraju na isti način, ista ideja je tu, ali oni više ne mogu da sprovedu ono što žele. Kada pogledate utakmicu protiv Mančester sitija (poraz 4:1), igrali su kao Liverpul od prije tri-četiri godine, ali jednostavno više to ne ide, više ne mogu tako", kaže Karager.

Virdžil van Dajk sada je daleko od najboljeg defanzivca svijeta, što je vjerovatno bio prije nekoliko sezona, Trent Aleksander Arnold se "gubi" između sjajnih pasova i očajne igre u odbrani, Mohamed Salah (osim u Kodiju Gakpu) i dalje nema pravu podržku u napadu.

Ipak, možda i prije ove sezone bilo je jasno da je najveća mana Liverpula vezni red. Jedino pravo pojačanje posljednjih godina bio je samo Tijago Alkantara, ali španski maestro se često muči sa povredama. Fabinjo i Henderson više nisu zid na sredini kao ranije, a Nabi Keita, Kurtis Džons, Artur Melo i ostali očigledno su zalutali na "Enfild".

Jedan od rijetkih koji je na nivou je Alison, koji je ove sezone upisao najviše odbrana od kada je u Liverpulu, pa i to na najbolji način oslikava igru "redsa".

Klop je napravio čudo, vratio je Liverpul na vrh Engleske i Evrope, ali da je zatvorio krug u ovom klubu ili će ponovo imati pravi odgovor.

Čini se bez potpune rekonstrukcije na ljeto teško.

Bonus video: