Lukaku ponovo žrtva rasističkih uvreda: Istorija se ponavlja, prošao sam kroz to 2019. i ponovo 2023.

Napadač Intera pozvao Seriju A da preduzme mjere, jer je bio izložen vrijeđanju na rasnoj osnovi tokom meča sa Juventusom u Kupu Italije

1912 pregleda 0 komentar(a)
Lukaku tokom meča sa Juventusom, Foto: Reuters
Lukaku tokom meča sa Juventusom, Foto: Reuters

Dramatičan prvi meč Kupa Italije između Juventusa i Intera u Torinu završen je bez pobjednika (1:1), a najviše varnica donio je u sudijskoj nadoknadi.

Najprije je u 95. minutu napadač "nerazura" Romelu Lukaku pogodio sa penala za 1:1, nakon čega se okrenuo ka navijačima Juventusa i činilo se provocirao ih, zbog čega je dobio crveni karton.

Ipak, sve to imalo je pozadinu, pošto je Lukaku nakon utakmice pozvao Seriju A da preduzme mjere, jer je bio izložen vrijeđanju na rasnoj osnovi tokom tok meča, prenosi Rojters.

Američka sportska agencija "Roc Nation" - koja zastupa Lukakua - zatražila je od Juventusa da se izvini napadaču.

"Rasističke uvrede koje su navijači Juventusa u Torinu uputili Lukakuu zaslužuju prezir i ne mogu se prihvatiti", rekao je predsjednik Agencije Majkl Jormark.

On kaže da je belgijski napadač tokom i poslije penala, bio je podvrgnut "neprijateljskom i odvratnom rasističkom zlostavljanju".

"Italijanske vlasti moraju da iskoriste ovu priliku da se bore protiv rasizma, a ne da isključenjem sa utakmice kazne žrtvu zlostavljanja", piše u saopštenju.

S druge strane, Juventus je saopštio da "sarađuje sa policijom na identifikaciji odgovornih za rasistička skandiranja".

Lukaku je i ranije bio meta uvredljivih skandiranja.

"Istorija se ponavlja... Prošao sam kroz to 2019. i ponovo 2023", napisao je Lukaku na Instagramu. "Nadam se da će liga ovog puta zaista krenuti u akciju, jer bi u ovoj prelijepoj igri trebalo da uživaju svi"

Rasizam je dugotrajan problem u italijanskom fudbalu, gdje je vlast na čestom udaru kritika jer nije preduzela dovoljno snažne mjere.

Serija A je objavila saopštenje u kojem osuđuje rasizam, dodajući da će "klubovi, kao što su uvijek radili, identifikovati krivce i zabraniti im doživotno prisustvo na stadionima".

Serija A u saopštenju nije imenovala Lukakua.

Bonus video: