Trenevski za "Vijesti": Budućnost koristi momenat, prvenstvo još nije gotovo

Nekadašnji fudbaler Budućnosti, Partizana, Olimpije, Puble, reprezentativac Makedonije i trener Dečića o šampionskoj trci i prilikama u crnogorskom klupskom fudbalu

25276 pregleda 21 reakcija 6 komentar(a)
Sa meča Budućnost - Iskra, Foto: FSCG
Sa meča Budućnost - Iskra, Foto: FSCG

Budućnost je osam kola prije kraja pobjegla Sutjesci pet bodova i uz utakmicu manje došla u situaciju da mnogo rasterećenije dočeka finiš šampionata u borbi za titulu.

Prvenstvo, međutim, još nije riješeno, smatra Viktor Trenevski, nekadašnji fudbaler Budućnosti, Partizana, Olimpije, meksičke Puble, reprezentativac Makedonije.

”Ne bih otpisao Sutjesku, stabilan je to klub, možda najstabilniji kod nas”, kaže za “Vijesti” bivši trener Dečića.

Nikšićani su, međutim, u kontraritmu - nisu dobili posljednja tri meča, na kojima su primili čak sedam golova, a na devet mečeva u drugom dijelu sezone nisu primili niti jedan gol.

Trenevski
Trenevskifoto: Boris Pejović

Odbrana, po Trenevskom, nije problem Sutjeske, već posljedica.

”Padne koncentracija, izgubi se fokus, primi se gol, a u fudbalu presuđuju nijanse. Veći problem Sutjeske je što je od prošle godine dopustila da je napustili veliki broj fudbalera, i to Nikšićana, koji su srž ekipe. I nije to problem samo sa Sutjeskom, nažalost”, ističe Trenevski.

Budućnost je vezala četiri pobjede i u ligi u kojoj su vodeći timovi, i ne samo oni, izgubili toliko bodova ove sezone, i to je bilo dovoljno da se odmah napravi razlika.

”Budućnost se povezala, da li je to iz strpljenja, čekanja grešaka rivala, imena koje taj klub nosi za crnogorske prilike. Daleko je, međutim, to od prepoznatljive Budućnosti. Na posljednjoj utakmici sa Iskrom da su igrači zamijenili dresove ne biste primijetili razliku cijelih 75 minuta. Budućnost je, ipak, strpljivo dočekala momenat i to je ta razlika”, ističe Trenevski, podsjećajući na meč prvog i posljednjeg na tabeli koji su Podgoričani dobili sa tri gola u posljednjih pet minuta.

Miodrag Džudović i Nenad Brnović “kormilare” najvećim crnogorskim klubovima i jedinim konkurentima za titulu.

”Dobro je dati šansu mladim trenerima, ali sa druge strane, dati šansu trenerima koji su početnici što se tiče samostalnog rada - uz sve poštovanje i za Džudovića i za Brnovića, plašim se da bi i njima moglo da šteti. Pogledajte promjer mog Partizana - pet ili šest posljednjih trenera koji su vodili tim su početnici, a neki nakon toga nigdje nisu bili treneri”.

Po Trenevskom, ipak, na crnogorskim terenima se ne igra baš tako loš fudbal, iako tribine zjape prazne, a naši klubovi na internacionalnoj sceni uglavom dobijaju lekcije od timova iz nekada fudbalski marginalnih zemalja.

”Publika nije parametar, ona je uglavom razmažena - raznim arenama, televizijama, svaki meč može da se gleda, a najlakše je porediti sa engleskom ili španskom ligom. Mislim da ima šta da se vidi, evo primjer kluba koji ima svoj mir, kojeg je imao i u Drugoj ligi, sačuvao ga je u eliti, kako to može dobro da ide”, ističe Trenevski, misleći na trećeplasirani Arsenal.

Po njemu, upravo je nedostatak mira glavni problem crnogorski klubova i fudbala uopšte.

”Vidite moj Dečić, promijenili su četiri trenera, bliži su donjem dijelu tabele nego istorijskoj tituli, nadam se da će sada konačno naći neki mir. Pa isto tako Mornar, kada su se u drugom dijelu oslonili na domaće igrače, osvojili su bodova kao u cijelom prvom dijelu. Političke prilike su često omča za vratom našim klubovima - promijeni se politika, promijeni se uprava, a tu ne možete računati na dugoročnu strategiju. Umjesto da se prave planovi za tri-četiri godine, prave sa na tri-četiri mjeseca, pritisak, tenzija, a to fudbal ne trpi”, zaključuje Trenevski.

Bonus video: