Broji sitno do stotke

Najbolji strijelac debitantske sezone crnogorskog fudbala, Žarko Korać, danas u dresu Jedinstva protiv Arsenala želi 100. prvoligaški gol

10881 pregleda 129 reakcija 4 komentar(a)
Korać nikada ne odustaje u želji da postigne gol, Foto: FK Jedinstvo
Korać nikada ne odustaje u želji da postigne gol, Foto: FK Jedinstvo

Titule odlučuju bodovi, njih donose golovi! Te maksime od prve sezone crnogorskog prvoligaškog fudbala drži se, sada već veteran, Žarko Korać.

Najbolji strijelac debitantskog šampionata u nezavisnoj Crnoj Gori sa 16 golova i osvajač naslova prvaka sa Zetom, tokom šampionata je obraćao pažnju na bodovni saldo ekipe, a kroz karijeru - zbrajao je golove.

I punih 16 godina od istorijske titule sa Zetom, napadač bjelopoljskog Jedinstva broji “sitno” do trocifrenog skora - za jubilarni 100. pogodak u najjačoj ligi Crne Gore nedostaje mu samo pogodak.

U pobjedi Jedinstva u Pljevljima (2:1), Korać je postigao gol, a u senzacionalnom trijumfu kraj Bistrice (4:3), Sutjesci je ubacio dvije lopte u mrežu.

- Nadam se da ću 100. gol postići pred punim stadionom u mom Bijelom Polju danas protiv Arsenala. To bi značilo ekipi, jer nam slijedi najteža utakmica, takoreći ključna. Pobjedom bismo, ne samo bili nadomak cilju - opstanku u domaćem elitnom rangu, već bismo napravili i veliki korak ka plasmanu u evropske kvalifikacije - kaže Korać za “Vijesti” uoči današnjeg duela sa Tivćanima u Bijelom Polju.

- Pobjeda bi značila dodatnu dozu samopouzdanja, donijela bi polet i dodatni motiv da u posljednjih sedam utakmica ostvarimo nezamislivo. A koliko samopouzdanje znači, pokazala je utakmica u Nikšiću. Došli smo nakon pobjede nad Rudarom, rano postigli gol i slavili na terenu šampiona koji nas je u prethodne dvije utakmice pobijedio gol-razlikom 9:0. Nije Sutjeska ni u trećoj utakmici bila loša, nisu imali sreće, a mi smo je ipak zaslužili - dodaje napadač, koji će na kraju sezone napuniti 36 godina.

Nakon borbe za trijumf u Drugoj ligi i direktnog plasmana u najjače takmičenje, u kojem je Jedinstvo pobijedilo Arsenal, u ovoj sezoni Tivćani su bili uspješniji sa dvije domaće pobjede i remi na “Nikoljcu”, ali i eliminacijom penalima u četvrtfinalnom duelu Kupa Crne Gore. Sudbinski, te se dvije ekipe bore međusobno i u eliti - ali ne za opstanak, kako su mnogo očekivali, već za evrokupove.

- Ako je naš trijumf u Nikšiću bio iznenađenje, za mene nije ubjedljiva pobjeda Arsenala u Petrovcu. Imaju odličan i kvalitetan napad, a disciplinovana su, odgovorna i čvrsta ekipa. Uz publiku na našoj strani šanse su 50 prema 50 odsto. Ove sezone su međusobno bolji od nas, ali bi se pobjedom bodovno izjednačili, a imamo zaostalu utakmicu na ‘Nikoljcu’ protiv Jezera - reka oe Korać i dodao:

- Naglašavam, slijedi nam najteža i ključna utakmica, u kojoj se nadam golu. Ja se uvijek nadam golu i ne odustajem, eto nadao sam se čak i u Nikšiću. Sada bi bio posebno važan, ne samo što bi bio jubilarni 100. Zaista ne znam broj asistencija, čak ni u ovoj sezoni. Za mene postoje samo bodovi i golovi. Očekujem i da publika ispuni stadion, mada mi imamo brojnu posjetu. No, sada smo i u odličnoj seriji - kaže Korać.

Od prve, šampionske sezone u Zeti Korać je odigrao još četiri u timu iz Golubovaca, a ovo mu je prva prvoligaška u matičnom Jedinstvu. Od crnogorske prvoligaške scene igrao je i u Grblju. U dresu Zete je u najjačoj ligi postigao 87, Grblju tri gola, a trenutno je drugi strijelac lige sa devet pogodaka.

- Volim fudbal, došao sam jer volim da pomognem klubu iz mog dvorišta, a saigrači to cijene i ispunjavaju svaki moj zahtjev. To čini da se ponekad osjećam kao starješina, kapiten bez trake - našalio se Korać i dodao:

- Talenta ima i govorim mladima da samo treba da rade, a u klubu se radi odlično. Stručni štab Vuka Bogavca, u kojem su pomoćnici Denis Fetahović i Sead Babača, zaista radi dobro. I uprava se maksimalno trudi i klub ima osnova da se nada prosperitetu - objasnio je Korać.

Osim titule sa Zetom, Korać ima još naslov prvaka u Moldaviji sa Šerifom.

- Dobio sam dosta od fudbala, ali još uživam u igri. Ono što mi je jedino ostao neostvaren san je da zaigram za reprezentaciju. Odigrao sam jednu utakmicu za mladu selekciju, ali je u A timu konkurencija u napadu bila nevjerovatna: Vučinić, Jovetić, Delibašić, Damjanović, Đalović, Bećiraj.., - zaključio je Korać.

Njemu do rekorda Admira Adrovića fali još 11 pogodaka. U samostalnoj Crnoj Gori 110 postigao je Admir Adrović, nekadašnji napadač Berana, Sutjeske, Budućnosti, OFK Titograda.On je najbolji strijelac CFL-a

Bonus video: