Arema i Persebaja odigrali prvi međusobni meč poslije smrtonosnog stampeda u kojem je stradalo 135 ljudi

Meč je odigran pod jakim mjerama bezbjednosti i bez publike, a slavila je Peresebaja 1:0

2889 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa meča, Foto: Reuters
Detalj sa meča, Foto: Reuters

Utakmica između indonežanskih fudbalskih klubova Arema i Persebaje odigrana je u utorak pod jakim mjerama bezbjednosti i bez publike, nakon što je njihov posljednji duel u oktobru prošle godine završio smrtonosnim stampedom.

Tokom stampeda na stadionu u Malangu 1. oktobra prošle godine stradalo je 135 osoba, uključujući i više od 40 djece.

Utakmica održana je u Južnoj Džakarti na stadionu u vlasništvu policije i završila je pobjedom Persebaje sa 1:0, a nije zabilježen nijedan incident.

"Rivalstvo traje samo 90 minuta. Svi smo braća, humanost je iznad svega", saopštila je Persebaja na svom Instagram nalogu.

Meč tamošnje prve lige prvobitno je trebalo da se održi u martu, ali je odložen i pomjeren na neutralni teren zbog rizika od navijačkih nereda.

Policija je u oktobru upad navijača na teren opisala kao "pobunu", a preživjeli su osudili prekomjernu upotrebu sile bezbjednosnih snaga.

Sud je 16. marta jednog policajca osudio na 18 meseci zatvora, ali je dvojicu oslobodio. Osuđeni su i organizator utakmice i menadžer zadužen za obezbjeđenje.

Fudbalska takmičenja u toj azijskoj zemlji suspendovana su nakon tragedije, a sa fudbalom je nastavljeno početkom decembra.

Indonezija je trebalo da bude domaćin Svjetskog prvenstva za igrače do 20 godina (od 20. maja do 11. juna), ali joj je Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) oduzela domaćinstvo usljed diplomatskog zapleta u vezi sa nastupom Izraela.

Bonus video: