"Miris" 80-ih i 90-ih: Napoli i Milan za evropsku slavu

Veliki italijanski derbi u četvrtfinalu Lige šampiona i najveća evropska utakmica u istoriji Napolija - još uvijek aktuelni šampion Serije A i rasprodati “San Siro” čekaju budućeg prvaka Italije (21 h)

17283 pregleda 5 komentar(a)
Nekada Maradona, sada “Kvaradona” - Hviča Kvarachelija veliki je adut Napolija, Foto: Reuters/Ciro de Luca
Nekada Maradona, sada “Kvaradona” - Hviča Kvarachelija veliki je adut Napolija, Foto: Reuters/Ciro de Luca

Krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog vijeka Milan i Napoli bili su veliki, istorijski rivali. Na jednoj strani holandski trio Milaneza Gulit - Rajkard - Van Basten, na drugoj južnoamerička “linija” Napolitanaca: Maradona - Kareka - Alemao. I ne samo oni, već i mnogi od najboljih italijanskih fudbalera tog vremena, tih zlatnih godina “kalća”.

Dva puta je Maradonin Napoli, 1987. i 1990, “ukrao” slavu velikanima sa sjevera, među kojima su bili i Inter i Juventus, Milan je bio najbolji u Italiji 1988, a onda dvije godine zaredom u Evropi - 1989. i 1990. Prava dominacija Milaneza u Seriji A, počela je, međutim, tek kada je Maradona otišao, 1991...

Bio je to kraj velikog Napolija, a veliki Milan bio je mnogo duže na sceni. Posebno evropskoj, gdje je slavio u Ligi šampiona 1994. sa Dejanom Savićevićem, 2003. sa Andrejom Ševčenkom i 2007. sa Kakom, Pirlom i Inzagijem... A onda je, negdje oko 2011. godine i Milan nestao sa elitne mape - evropskog, pa čak i italijanskog fudbala.

Povratak "romantičnih" vremena

Početak treće decenije 21. vijeka, 30-ak godina godina nakon zlatne ere, i povratak “romantike” - stadion u Napulju nosi ime preminule legende, Dijega Armanda Maradone, na njemu će uskoro biti krunisan novi šampion Italije - Napoli, nakon 33 godine čekanja, a titulu će preuzeti od još uvijek aktuelnog šampiona - Milana, koji se prošle godine radovao poslije 11 sušnih godina u Seriji A.

Ta dva tima sastaće se večeras na “San Siru”, na najvećoj mogućoj sceni - u četvrtfinalu Lige šampiona. Igrali su Milan i Napoli mnoge velike mečeve u Seriji A, ali nikada ranije, pa ni u eri Maradone i Van Bastena, nisu igrali međusobno za evropsku slavu.

Napolitanci dominiraju ove sezone na domaćoj sceni - ne pamti se kada je jedan tim tako furiozno hitao ka Skudetu, devet kola prije kraja ima 16 bodova više od drugoplasiranog Lacija, a čak 22 od Milana koji je na četvrtom mjestu.

Tim Lućana Spaletija je favorit - reklo bi se po tim parametrima, ali podatak da je Milan prije samo dva kola slavio čak 4:0 na “Maradoni”, kao i taj da Napoli neće imati jednog od dva najbolja fudbalera i strijelca 21 gola u Seriji A ove sezone, paklenog Nigreijca Vikora Osimena, stvara veliku konfuziju u procjenama ko je bliži polufinalu.

Arigo Saki: Šanse su 50:50

Arigo Saki je bio tvorac velikog Milana i bio je rival velikog Napolija - za italijanske medije, idealan sagovornik uoči ovih četvrtfinalnih dvoboja u Ligi šampiona.

”Istina je da ne znamo kako se ove dvije ekipe osjećaju fizički i psihički. Napoli za vikend nije impresionirao u Lećeu, iako je pobijedio, Milan je igrao samo 0:0 sa Empolijem. Ne vidim jasnog favorita - šanse su 50:50. Siguran sam da ćemo vidjeti veliki taktičku bitku, ali se nadam da će ona biti posljedica hrabrosti koju treba pokazati u ovoj fazi Lige šampiona, a ne straha”, kazao je Arigo Saki.

Zanimljivo je da posljednjih šest duela između Napolija i Milana u Ligi šampiona - dobio gost. Blista statistika, dakle, kaže da je Napoli u prednosti, a ona koja seže duže u prošlost, favorizuje Milan, koji je 68 puta slavio u međusobnim duelima, uz 51 remi i 52 poraza.

”Mislim da trener Milana Stefano Pioli želi da pokaže isti, agresivni Milan koji je pobijedio nedavno u Napulju. I moraju tako da igraju ako žele da stvore probleme Spaletijevom timu. Napoli će, s druge strane, željeti da pokaže svu svoju ljepotu”, dodao je Arigo Saki.

Pioli očekuje drugačiji Napoli

Trenera Milana neće zavarati nedavna ubjedljiva pobjeda na terenu večerašnjeg protivnika.

”Ovo je Liga šampiona, a nama treba velika utakmica”, kazao je Stefano Pioli u predvečerje velike bitke.

Pioli na treningu Milana pred Napoli
Pioli na treningu Milana pred Napolifoto: Reuters

”Nije ovo Serija A, ovdje traje utakmica 180, a ne 90 minuta. Ne mislim da će išta biti odlučeno nakon prve utakmice. Fokus i pažnja biće fundamentalni, ne smijemo spustiti ljestvicu, bićemo kažnjeni. Tu su i naši navijači, podrška sa tribina neće biti zanemarljiva, naprotiv”.

Napoli ima velike probleme u napadu - nema Osimena, povrijeđen je i Đovani Simeone, ni Đakomo Raspadori nije potpuno spreman. Šuška se da će Spaleti zaigrati sa lažnom devetkom - Makedoncem, Eljifom Elmasom.

”Ne znam šta će Spaleti da uradi”, kazao je Pjoli.

”Pričao sam sa mojim igračima o defanzivnom planu, ali ne znam da li će Napoli izaći u presing, ili će čekati malo niže. Moramo da budemo spremni na sve, moramo da čitamo igru”.

Spaleti: Sa Gvardiolom na turskoj kafi

Lućano Spaleti pojavio se na pres konferenciji u 18 časova - nikada više reportera, nikada toliko bliceva koji su sijevali. Logično - ovo je najveća evropska utakmica u istoriji kluba iz Napulja.

”Idemo da pobijedimo bez Osimena. A onda ćemo ga imati u revanšu”, kazao je Spaleti.

O nesuglasicama koje je nakon posljednjeg meča imao sa tehničkim direktorom Milana Paolom Maldinijem, kazao je:

”Mnogo cijenim Maldinija, to što se desilo - to ostaje na terenu. Dok sam bio u Zenitu, zvao sam ga dođe u Rusiju da se priključi mom timu. Odbio je, jer je imao druge planove. To pričam sada samo iz razloga da znate koliko ga poštujem”.

Pioli i Spaleti
Pioli i Spaletifoto: Reuters

O verbalnim nesuglasicama sa trenerom Mančester sitija Pepom Gvardiolom, koji je Spaletija nazvao “prgavim”:

”Ako je pogrešno shvatio neke moje riječi, izvinjavam se. Čak i ustajem da mu se naklonim. On je trener od kojeg sam učio, kojeg najviše pratim, uz Klopa i De Zerbija. Nadam se da ćemo se vidjeti i popiti tursku kafu”, kazao je Spaleti, očigledno aludiravši na to što se finale Lige šampiona igra u Istanbulu.

Anćeloti se ne zavarava lošom formom Čelsija

Real Madrid u reprizi prošlogodišnjeg četvrtfinala dočekuje Čelsi.

Prije 12 mjeseci viđene su “lude” utakmice - Real je slavio u Londonu 3:1, Čelsi u Madridu vodio 3:0 i bio na korak od nevjerovatnog prolaska, ali su Španci dali gol za produžetke, u njima još jedan...

”Zaslužili smo da slavimo prošle godine. Imali smo više energije u finišu meča. Na kraju, zaslužili smo i da osvojimo Ligu šampiona, a pokušaćemo to da zaslužimo i ove godine”, priča trener Madriđana Karlo Anćeloti u najavi novih duela protiv tima sa kojim je osvojio Premijer ligu 2010. godine.

Anćeloti na treningu Reala
Anćeloti na treningu Realafoto: Reuters

Ono što Real sada nema je - revanš u Madridu.

”Poštujemo Čelsi. Tačno je da taj klub ne prolazi kroz dobar trenutak, ali ima veoma dobar tim. Ponekad kada ide loše, izvučeš najbolje”, istakao je Anćeloti.

Frenk Lampard vratio se u subotu poslije dvije godine na klupu Čelsija, ali je krenuo porazom u Vulverhemptonu.

”Imamo priliku protiv fantastične ekipe i moramo da pokušamo da izvučemo najviše iz nje, da odemo u Madridi puni samopouzdanja i sa vjerom”, rekao je Lampard, koji ne računa na povrijeđene Kantea i Maunta.

Revanš je u Londonu narednog utorka.

Bonus video: