Šarkić od Benfike, Anderlehta i Lidsa do CFL: Uživam u Dečiću i u Crnoj Gori

Napadač Dečića Oliver Šarkić nije imao “klasičan” fudbalski put - prošao je akademije Benfike, Anderlehta i Lidsa, nije ga destabilizovalo to što je u 25. godini završio u ligi Crne Gore. Trebalo je, međutim, prebroditi užasne terene u martu, pa sada optimistički najavljuje: Dečić će dobiti sve utakmice do kraja!

8080 pregleda 9 komentar(a)
Šarkić, Foto: FSCG
Šarkić, Foto: FSCG

Uobičajeni put u crnogorskom fudbalu je razvoj talenta, igranje u različitim uzrasnim ligama, sve do prvoligaškog ranga i potom odlazak u inostranstvo, za finansijskim ali i reprezentativnim snom, jer se do dresa sa nacionalnim grbom lakše dolazi iz većeg kluba, jače lige. Ipak, moguć je i reverzibilan put. Potvrđuje to slučaj Olivera Šarkića, koji se od akademija i mlađih kategorija Anderlehta, Lidsa, Benfike, preko niza engleskih klubova, te uzbekistanskog velikana, Pahtakora, obreo u najjačoj crnogorskoj ligi.

U posljednjim trenucima zimskog prelaznog roka, 25-godišnji napadač je pojačao Dečić. U 10. nastupu u pobjedi na gostovanju Iskri (3:1), Šarkić je do poluvremena pogodio, potom izborio i penal. Bili su to njegovi prvi konkretni učinci u debitantskoj sezoni u Meridianbet 1. CFL-u.

- Prijatno su me iznenadili kvalitet i težina igranja u ligi, smatram da je neuporedivo iznad tog koeficijenta na Uefa tabeli. Trebalo se i privići na loše terene u martu, sada su neuporedivo bolji. Kriterijum suđenja jeste izjednačen, ali se za manje kontakta svira prekršaj i manje se poštuje prednost. No, tako je za sve, ali se na lošem terenu i tim prekidima gubi na dinamici. Ima i talenta i kvalitetnih fudbalera, ali i dobro se radi. Makar u Dečiću. I stručni štab Vladimira Gaćinovića ali i sada Juraja Jarabeka, ima odličan odnos i pristup, što utiče da daješ maksimum. Lično mi je najveći problem pravilo to da se priviknem da puno toga moram da na terenu uradim sam, nije to kao u Benfiki ili Lidsu, da iza sebe imaš igrača najveće klase koji ti napravi prostor za gol. O odnosu sa saigračima je suvišno i pričati, sjajan je i svi su maksimalno predusretljivi, a uostalom samo zajedno i kao tim možemo postići uspjeh. I uprava kluba je tu da pomogne, maksimalno je dinamična i agilna i drago mi je što će Dečić uskoro dobiti moderan stadion, odlične uslove. A na nama je da izborimo igranje u Evropi - kaže za “Vijesti” Oliver Šarkić.

Dečić je bez poraza već sedam utakmica, a u Danilovgradu je prekinuo niz od pet remija. Ekipa iz Tuzi je na 4. mjestu sa bodom ispod Arsenala i zone evropskih kvalifikacija, ali u konkurenciji su i Petrovac, Jedinstvo i Mornar. Tuzani, međutim, šansu mogu da traže i u Kupu Crne Gore, prvi meč polufinala odigraće kraj Bistrice protiv Sutjeske 19. aprila, samo četiri dana ranije Dečić dočekuje Budućnost. Upravo su ta tri kluba pred start sezone slovila za najjače u ligi.

- Mi smo napokon uspjeli da prekinemo niz remija, ispravili propušteno, a ekipa je spremna, igrači su izašli iz nekih povreda i nećemo imati problema da izdržimo tempo u dva uzastopna derbija. Budućnost je primila sada četiri gola od Petrovca, ranjiva je, a i protiv Sutjeske smo pokazali da možemo. Čak smatram da smo favoriti u oba derbija. Igramo intenzivnije od ostalih, forsiramo taj zapadni model, presing, i na kraju utakmice smo zaista iscrpljeni, ali sada imamo dovoljno fudbalera u pogonu - kaže Šarkić, koji je od dolaska u Dečić igrao na više različitih pozicija.

- Nemam problema da pokrijem bilo koju poziciju, pa sam i protiv Iskre počeo na desnom krilu, a igrao i defanzivnog veznog, te na obje strane iza špica. Ekipa je puna samopouzdanja i dobićemo sve utakmice do kraja. Cilj nam je da kroz treće mjesto na tabeli ili pobjedom u Kupu izborimo evropske kvalifkacije koje doživljavam kao veliki izazov - rekao je Šarkić.

Znači li to da ostaješ u Dečiću i u narednoj sezoni?

- Zaista ne znam, ali volim kada sam kući. Sve moje najljepše uspomene vezane su za taj period ljeti kada smo dolazili, a odgovara mi klima, hrana, kao i taj prijatan odnos. Ovdje makar ne moraš da budeš duplo bolji da bi dobio šansu, a tako je na strani. Tamo moraš biti na 100 odsto na svakom treningu, utakmici, a povreda te odmah izbaci iz kombinacija. Zbog povrede sam bio i bez kluba, nisam igrao četiri mjeseca, ali na sreću koristio mi je program Fudbalskog saveza Belgije, pa sam u klubu mog starijeg brata Danila, Tempo, trenirao dva puta dnevno i fizički sam spreman došao u Dečić. Izazov su mi te evropske kvalifikacije, a potom, vidjećemo. Uživam u Dečiću i u Crnoj Gori - zaključio je Šarkić, koji je prije 25 godina rođen u Engleskoj, u Grimzbiju.

Želi putem brata blizanca Matije

Oliver i njegov brat, Matija Šarkić, prošli su sve mlađe reprezentativne crnogorske selekcije, ali...

- Matija je uspio da ostvari snove i brani za A selekciju, a sada ga je povreda odvojila od martovskih kvalifikacija za EP. No, dobro je počeo je da trenira. Ja sam posljednji put igrao za mladu reprezentaciju. Nadam se da ću i ja ostvariti taj cilj. Potrebno je malo sreće, da me zaobiđu povrede i u kontinuitetu odigram dobro. Značilo mi je i to iskustvo igranja u mlađim selekcijama sada u ligi, svi su selektori upozoravali na razlike u načinu igre i suđenja ovdje i na strani, a u klubu su me toplo dočekali stari drugari, Danilo Marković i Boris Cmiljanić, ali i svi ostali. Atmosfera je prava porodična. Vani je to malo drugačije, više se gleda lični interes, ambicija - objasnio je Šarkić.

Bonus video: