Preminuo Mića Duvančić, trener koji je Savićevića promovisao u prvotimca Budućnosti

Duvančić je bio poznato trenersko imena u nekadašnjoj Jugoslaviji, vodio je brojne klubove – Hajduk, Partizan, Vojvodinu, Radnički Niš, Osijek... a u prvom dijelu sezone 1984/85. bio je na klupi Budućnosti

22246 pregleda 8 komentar(a)
Budućnost se oprostila od Duvančića, Foto: FK Budućnost
Budućnost se oprostila od Duvančića, Foto: FK Budućnost

Fudbalski trener Josip Mića Duvančić preminuo je danas u 87. godini.

Duvančić je bio poznato trenersko imena u nekadašnjoj Jugoslaviji, vodio je brojne klubove – Hajduk, Partizan, Vojvodinu, Radnički Niš, Osijek... a u prvom dijelu sezone 1984/85. bio je na klupi Budućnosti.

Njegov dolazak u tadašnji Titograd označio je početak jedne velike karijere – kod Duvančića je mjesto standardnog prvotimca zauzeo Dejan Savićević, tada vanserijski talenat jugoslovenskog fudbala, koji je debitovao sezonu ranije, kada je trener bio Mišo Folić.

“Bio sam rezerva, bio sam klinac, teško je tada bilo ući u prvi tim Budućnosti, sve do 1984. godine, kada je došao Mića Duvančić. On me je priključio prvom timu, penzionisao je do tada najveće ime crnogorskog fudbala Anta Miročevića, koji je bio i reprezentativac i vrhunski igrač, uzeo ga je sa sobom u stručni štab, a meni su se tako otvorila vrata prvog tima. Od tada sam bio standardan igrač - od juna 1984. sve do odlaska 1988”, pričao je Savićević.

Duvančić je veliki trag ostavio u Hajduku, sa kojim je osvojio Kup Maršala Tita, a da je imao sluha za mlade igrače govori i to što su pod njegovom trenerskom palicom prve prave profesionalne korake u seniorskoj ekipi napravili su, između ostalih, Zlatko i Zoran Vujović.

Bonus video: