Može li neko makar da ugrozi dominaciju Mesija i Kristijana Ronalda?

Kristijano Ronaldo i Leo Mesi, dva fudbalska superstara, podijelili su između sebe sedam od posljednjih 10 trofeja elitnog takmičenja - Ronaldo je osvojio četiri (jedan sa Junajtedom, tri sa Realom), Mesi tri sa Barselonom
91 pregleda 2 komentar(a)
Mesi Ronaldo, Foto: Reuters
Mesi Ronaldo, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.09.2017. 16:45h

Već deset godina, od sezone 2007/2008, svako izdanje Lige šampiona, pretvara se u teatar u kome ima mjesta za samo dva glavna glumca, koji se bore za primat u najpopularnijem sportu.

Kristijano Ronaldo i Leo Mesi, dva fudbalska superstara, podijelili su između sebe sedam od posljednjih 10 trofeja elitnog takmičenja - Ronaldo je osvojio četiri (jedan sa Junajtedom, tri sa Realom), Mesi tri sa Barselonom.

Njih dvojica cu prvi na listi najboljih strijelaca u istoriji LŠ - Ronaldo je sa 105 golova na čelu, devet više od Mesija. Raulov skor od 71 pogotka davno se zaboravio.

Ronaldo i Mesi odigrali su najviše utakmica u kojima su postigli tri gola - po sedam. Daleko, sa tri het-trika u utakmicama LŠ su Mario Gomez, Filipo Inzagi i Luis Adrijano.

Asovi Reala i Barselone osvojili su posljednjih devet Zlatnih lopti, a samo 2010. nisu zauzeli prva mjesta u konkurenciji za najveću pojedinačnu nagradu u fudbalu (Mesi je bio osvajač, a drugi je bio Andres Inijesta).

I dok se nova sezona Lige šampiona približava, postavlja se, naravno, pitanje da li neko može da prekine desetogodišnju dominaciju dvojice mega-zvijezda i mega-asova?

Odgovor je, čini se - da ne može.

Nejmar je odlaskom u PSŽ napravio sebi prostor da bude prva zvijezda tima, koji ima visoke ambicije i jedan je od kandidata za titulu. Brazilac je možda i najbliži da na vrhu svjetskog fudbala ugrozi neprikosnoveni tandem, ali u eri, u kojoj Mesi i Ronaldo godinama postižu 50-ak golova u sezoni, i ne misle da se zaustave, biće mu potrebna nestvarno dobra debitantska godina u Parizu, a možda i trofej u Ligi šampiona.

Antoan Grizman je prošle godine bio iza Ronalda i Mesija u izboru za Zlatnu loptu, ali je, ipak, daleko od njih dvojice. I Atletiko je klub drugačijeg shvatanja fudbala, i kao igre i kao biznisa, da bi pojedinac imao šansu da se toliko istakne i bude - najbolji.

Nejmar ima 25, Grizman 26 godina, mlađi su od Ronalda (32) i Mesija (30), i oni su, makar, glavni kandidati da ih naslijede.

Iza njih nailazi plejada mladih igrača, tinejdžera ili 20-godišnjaka od kojih fudbalski svijet očekuje da ove sezone potpuno iskažu talenat.

Prvu na listi je Kilijan Mbape, 18-godišnji vunderkind, koga su poredili sa Tijerijem Anrijem, a koji je, po mišljenju Arsena Vengera, zapravo nasličniji - Peleu, što je rijedak kompliment.

Mbape igra veoma zrelo za svoje godine, opasan je strijelac, ali se zaboravlja da je tek postao punoljetan i da bi teret na njegovim leđima mogao da bude pretežak.

Iza Mbapea je njegov dvije godine stariji zemljak Osman Dembele, koji je došao u Barselonu kao zamjena za Nejmara u transferu vrijednom 105 miliona eura.

Kada se za nekoga, kao što su Mbape i Dembele, izdvoji toliko novca, jasno je da se oni neće čekati da eksplodiraju - od njih se odmah očekuje nešto konkretno, golovi, asistencije, titule...

U Realu se rađa novi talenat, koji je Gareta Bejla poslao na klupu - Marko Asensio, koji ima 21 godinu, a čija karijera ide potpuno drugačijim tokom od Mbapeove i Dembeleove.

On nije bio zvijezda prelaznog roka, za svega 3,9 miliona eura Real ga je kupio iz Majorke 2014. godine. U Madridu je išao korak po korak, zapravo karijeru je gradio kao pozajmljen igrač u Majorki i Espanjolu.

Prošle sezone je polako počeo da dobija značajniju ulogu kod Zidana, a ovog ljeta, zbog njega, Real nije ništa konkretno radio u prelaznom roku - Asensio je bio najveće pojačanje "kraljevskog kluba".

Gabrijel Žezus (20) je još jedan u nizu novih asova od kojih se dosta očekuje ove sezone, ali i u budućnosti.

Rođeni golgeter, vješt dribler, tipični Brazillac brzo se snašao u zahtjevnom takmičenju, kakva je Premijer liga - na evropskoj sceni mogao bi da ima i još bolji učinak, s obzirom na profil i rivala, makar u početnoj fazi.

Tu je i Dele Ali, najtalentovaniji engleski fudbaler u posljednjoj deceniji. Njegova "kočnica" je klub u kome je. Totenhem igra lepršavo, atraktivno, možda i najljepše u Engleskoj, ali je minulih godina bio samo epizodista u Ligi šampiona...

Postoje, dakle, neki novi klinci, talenti koji mogu da buknu u svakom momentu - ali, čini se da će Ronaldo i Mesi vladati dok god budu htjeli.

A i kada odluče da odu, takav tandem na svjetskoj fudbalskoj sceni teško da će se pojaviti, makar u dogledno vrijeme...

Bonus video: