Milanski rimejk - 20 godina kasnije

Prije 20 godina Milan i Inter prvi put su se sreli u Ligi šampiona - baš kao i ove sezone u polufinalu

5345 pregleda 2 komentar(a)
Duel Ševčenka i Kordobe u revanpu iz 2003., Foto: Printscreen YouTube/FootbaLLegendary
Duel Ševčenka i Kordobe u revanpu iz 2003., Foto: Printscreen YouTube/FootbaLLegendary

Ponovo maj, ponovo Liga šampiona i ponovo bitka za veliko finale - 20 godina kasnije...

Milanski giganti Milan i Inter sudariće se u polufinalu ovogodišnje Lige šampiona, a njihov novi okršaj odmah vraća slike na 2003. i prve evropske duele ovih klubova.

Poslije 180 minuta žestoke borbe "rosoneri" su tada prošli u mančestersko finale nakon dva neriješena rezultata - u prvom duelu bio je 0:0, a u drugom u kojem je na "San Siru" nominalno domaćin bio Inter 1:1, pa su momci Karla Anćelotija prošli zbog tadašnjeg pravila gola u gostima.

Milan je u revanšu poveo golom Andrija Ševčenka (pobjegao Kordobi nakon asistencije Klarensa Sedorfa), a izjednačio je Obafemi Martins u 84. minutu, kada je uspio da pobjegne već tada legendarnom Paolu Maldiniju.

Bez obzira što i današnji sastavi Milana i Intera zaslužuju poštovanje zbog svega što su napravili, pomenuti okršaj iz 2003. bio je pravi "All Star" meč, a dva kluba među najjačim na Starom kontinentu.

S jedne strane, između ostalih, Dida (u revašu branio Abijati), Maldini, Alesandro Nesta, Andrea Pirlo, Sedorf, Rui Kosta, Ševčenko, Filipo Inzagi, a s druge Franćesko Toldo, Marko Materaci, Fabio Kanavaro, Emre Belozoglu, Alvaro Rekoba, Ernan Krespo...

Trenerski duel vodili su Anćeloti i Ektor Kuper.

Milan je kasnije na "Old Trafordu" u finalu savladao Juventus nakon penal-ruleta i šesti put "zagrlio" pehar Lige šampiona.

Činilo se tada da će se tako važan "Derbi dela Madonina" u Ligi šampiona čekati dugo, a on se desio već poslije dvije godine, ali ovog puta u četvrtfinalu.

I ponovo je dalje prošao Milan, sada mnogo lakše iako je svega bilo u tim duelima.

Poslije trijumfa od 2:0 u prvom meču (pogodili Jap Stam i Švečenko), "rosoneri" su i u revanšu vodili golom ukrajinskog majstora, da bi u 72. minutu utakmica bila prekinuta nakon što su navijači Intera bakljom pogodili Didu.

Milan je taj meč službeno dobio 3:0, otišao je i novo finale, ali je na "Ataturk stadionu" u Istanbulu u nezaboravnom meču poražen od Liverpula.

Zanimljivo, i ove godine se finale igra na istom mjestu.

Ostaje li Milan glavni u gradu kada su u pitanju mečevi Lige šampiona ili je Inter konačno dočekao slatku osvetu...

Podrhtavaće Lombardija i ovog 10. i 16. maja.

Bonus video: