Kriza u Minhenu: Šta se dešava najvećem njemačkom klubu?

Bavarski gigant opet nije uspio da se plasira u polufinale Lige šampiona, a problemi u klubu su mnogo dublji nego što se čini na prvi pogled...

12483 pregleda 7 komentar(a)
Treću sezonu zaredom eliminisani u četvrtfinalu Lige šampiona, Foto: Reuters
Treću sezonu zaredom eliminisani u četvrtfinalu Lige šampiona, Foto: Reuters

Još jedna neuspješna sezona je iza minhenskog Bajerna. Treću godinu u nizu je ekipa sa "Alijanc arene" eliminisana u četvrtfinalu Lige šampiona, a pritom su doživjeli i neprijatno iznenađenje u kupu Njemačke, gdje ih je izbacio Frajburg.

U Bundesligi, Bavarci se nalaze na prvoj poziciji sa svega dva boda više od drugoplasirane Borusije.

Od Flikove "triplete", tim sa jugoistoka najveće evropske ekonomske sile, nalazi se u slobodnom padu.

Odlaskom legendarnog Karla Hajnca Rumenigea, funkciju izvršnog direktora preuzeo je Oliver Kan, koji se gotovo dvije godine pripremao za novu poziciju u klubu.

Razočarao u novoj ulozi (Kan)
Razočarao u novoj ulozi (Kan)foto: Reuters

Ipak, Kan se nije pokazao kao najbolje rješenje. Nekada golman svijetskog pedigra je 2021. pustio najboljeg defanzivca ekipe, Davida Alabu, da pređe u madridski Real bez obeštećenja, a potom je potrošio 120 miliona na dovođenje Matijasa de Lihta i Dajota Upamekana, koji nisu opravdali očekivanja.

Iste godine je RB Lajpcig profitirao 25 miliona eura, jer je pustio Julijana Nagelsmana da preuzme minhenski tim.

Stigao za rekordan novac, pa otpušten zbog 'nedovoljno atraktivnog stila igre' (Nagelsman)
Stigao za rekordan novac, pa otpušten zbog "nedovoljno atraktivnog stila igre" (Nagelsman)foto: Reuters

Kan je niz katastrofalnih grešaka nastavio prošlog ljeta transferom Roberta Levandovskog u Barselonu, čime je Bajern izgubio jedinog pravog napadača.

Nagelsman je htio da renovira ekipu i sistem, igrajući sa "lažnom devetkom". U tu svrhu je doveden Sadio Mane iz Liverpula.

Senegalac je dobro počeo sezonu, ali je vrlo brzo njemački stručnjak shvatio da njegov eksperiment neće uroditi plodom, pa je Mane prekomandovan na krilo.

Mane je ove sezone upisao 11 golova i pet asistencija, što je premalo za jednog od najplaćenijih igrača u ekipi
Mane je ove sezone upisao 11 golova i pet asistencija, što je premalo za jednog od najplaćenijih igrača u ekipifoto: Reuters

Uprkos kadrovskim problemima, Bajern je u elitnom evropskom takmičenju uživao u sjajnoj kampanji. Pobjedio je na svih šest mečeva u grupi "smrti", oba put savladavši Inter i Barselonu.

U osmini finala je sa relativnom lakoćom eliminisao jednog od kandidata sa osvajanje "ušatog" pehara, Pari Sen Žermen, ukupnim rezultatom 3:0.

Pred okršaje sa Mančester Sitijem u četvrtfinalu, Nagelsman je zbog neslaganje sa upravom dobio otkaz, a na njegovo mjesto je došao Tomas Tuhel, koji je u finalu LŠ 2021. nadmudrio Pepa Gvardiolu.

Ipak, Tuhel nije našao način da zaustavi mašineriju sa sjevera Engleske, pa je ekipa iz Minhena eliminsana (3:0, 1:1).

Bivši trener Čelsija nije donio timu ono što je Kan očekivao, što najbolje govore rezultati od njegove promocije.

U šest mečeva Tuhel je upisao tri poraza, isto koliko je Naglesman imao od početka sezone.

Kan je Nagelsmanov otkaz obrazložio time da Bajernu nisu važne samo pobjede već i način na koji se do njih dolazi. Njemu je zasmetao manjak atraktivnosti u igri, pa je odlučio da dovede trenera koji je poznat po svom pragmatičnom pristupu?!

U međuvremenu je došlo i do incidenata u svlačionici, gdje je tipično mirni Mane izgubio živce udarviši Leroja Sane. Klub je krilnog napadača kaznio sa rekordnih 350 hiljada eura, što je Sadio prihvatio i izvinio se timu, ali to nije pomoglo da se stišaju glasine oko njegovog povratka u bivši klub...

Na sve probleme navijači nisu ostali nijemi. Na meču sa Sitijem pojavio se transparent upućen Kanu i Hasanu Salihamidžiću "Kan i Braco (Salihamidžićev nadimak): heroji juče, luzeri danas".

Kanu ugovor ističe na kraju 2024. godine, a kako javlja dobro obaviješteni Jan Age Fjortoft, prvi kandidat da ga naslijedi je Filip Lam.

Čini se da su bivšem kapitenu dani odbrojani, a znajući politiku kluba, koja je striktno bazirana na rezultatima, pravo je čudo da se još uvijek nalazi na trenutnoj poziciji...

Bonus video: