Crnogorski šampion ide na Island

Nevjerovatno je da Budućnost i Sutjeska nisu konkurisali za domaćinstvo pretkvalifikacionog turnira Lige šampiona - umjesto toga, crnogorski šampion, ko god bio, izložiće se velikim troškovima zbog puta na Island, gdje će domaćin biti Brejdablik

16195 pregleda 68 reakcija 25 komentar(a)
Budućnost će opet na Island ako osvoji titulu: Sa meča protiv Brejdablika prošle sezone, Foto: FK Budućnost
Budućnost će opet na Island ako osvoji titulu: Sa meča protiv Brejdablika prošle sezone, Foto: FK Budućnost

Budućnost i Sutjeska nisu konkurisali za domaćinstvo pretkvalifikacionog turnira Lige šampiona, u kojem će crnogorski šampion, kao prvak jedne od četiri najslabije ranigrane lige u Evropi, debitovati ovog juna.

Umjesto toga, Podgoričani ili Nikšićani moraće na Island - UEFA je po inerciji organizaciju turnira dodijelila šampionu te zemlje Brejdabliku, kao jedinom timu koji se prijavio za domaćinstvo, u konkurenciji crnogorskog prvaka, te šampiona Andore i San Marina.

START VEĆ U JUNU

Kao što je poznato više od godinu, Crna Gora je zbog očajnih rezultata svojih timova na internacionalnoj sceni prethodnih sezona izgubila jednog predstavnika u Evropi. Umjesto tri, od 1. kola kvalifikacija za Ligu konferencija krenuće samo dva kluba, dok je prvak napravio korak nazad - da bi stigao do 1. kola kvalifikacija za Ligu šampiona, moraće da osvoji pretkvalifikacioni turnir, u kojem učestvuju šampioni četiri najslabije rangirane zemlje.

U ovom trenutku, osim Crne Gore, to su Island, Andora i San Marino. Turnir se igra na ispadanje - polufinale, pa eventualno finale, a samo pobjednik ide dalje kroz kvalifikacije za LŠ. Ostala tri tima sele se u 1. kolo kvalifikacija za Ligu konferencija.

Osim srozanog rejtinga, za trenere i fudbalere tima koji u Crnoj Gori prvi prođe kroz cilj biće veliki problem da prilagode formu za tako rani početak sezone - a ona startuje manje od mjesec nakon završetka tekuće. Polufinalni dueli pretkvalifikacionog turnira za LŠ zakazani su, naime, za 27. jun, finale je 30. juna. “Regularne” kvalifikacije startuju potom 11. i 12. jula.

Ovogodišnje prvenstvo Crne Gore završava se 29. maja, utakmicama posljednje, 36. runde. Šest kola prije kraja Budućnost na prvom mjestu ima tri boda više od drugoplasirane Sutjeske - ima i prednost međusobnog skora, s tim što su Nikšićani domaćini jedinog preostalog međusobnog duela.

Budućnost i Sutjeska jedini su realni kandidati za titulu u finišu sezone.

ZAŠTO SE NISU PRIJAVILI ZA ORGANIZACIJU?

Rok za prijavu domaćinstva pretkvalifikacionog turnira istekao je još prije više od mjesec, a na Uefinu adresu stigla je samo jedna prijava - od Brejdablika, već kruinsanog šampiona Islanda.

Zašto Budućnost ili Sutjeska nisu konkurisali za organizaciju, ostaje nejasno, posebno zbog toga što bi imali mnogo veću šansu da je dobiju, jer UEFA vodi računa o troškovima klubova - mnogo je, naime, jeftinije da Islanđani putuju u Crnu Goru (Andoru ili San Marino) nego da tri kluba sa juga Evrope putuju na Island.

UEFA, takođe, snosi značajan dio troškova organizacije turnira, a Islanđani su odlučili da budu ekonomični. Za razliku od crnogorskog šampiona, kojeg bi put na Island mogao da košta nekoliko stotina hiljada eura, koliko staje iznajmljivanje čarter leta za tako daleku destinaciju, plus boravak u hotelu od barem pet dana za cijelu ekspediciju.

Da ne govorimo o tome što bi, da se igralo u Crnoj Gori, naš šampion imao mnogo veću šansu da osvoji turnir i nastavi takmičenje u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a time i dodatno zaradi.

Budućnost je, na primjer, prošle sezone u kvalifikacijama za Ligu konferencija izgubila na Islandu od Brejdablika 2:0, a kući je slavila nedovoljnih 2:1.

Podgoričani će, ako osvoje titulu, imati priliku za revanš. Doduše, na Islandu, a ne na svom stadionu.

Bonus video: