Sevilja = Liga Evrope

Sevilja Ligu Evrope doživljava domaćim turnirom, Andalužani vjeruju u sedmo osvajanje trofeja

9670 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Može Sevilja da djeluje nemoćno, tokom sezone u La Ligi angažuje čak trećeg trenera, može i da strahuje za opstanak. No, kada se svjetla pozornice presele u drugo kvalitativno Uefino takmičenje, stadion “Ramon Sančes Pishuan” se pretvara u arenu u kojoj morate računati na borbu sa razjarenim andaluzijskim bikovima.

Osjetio je to i Mančester junajted, favorizovan u duelu sa ove sezone blijedom Seviljom, ali su “đavoli” jedini tužni dočekali kraj tradicionalnih vaskršnjih svečanosti u jednom od najljepših gradova Evrope. Sevilja je u revanšu četvrfinala slavila sa 3:0, i nakon remija na “Old Trafordu” (2:2), najavila napad na sedmu titulu u Ligi Evrope.

Na redu je još jedan velikan, Juventus, ali ni “stara dama” sigurno nije srećna da za rivala ima klub kojeg zovu “Real Madrid Lige Evrope”, pošto je Sevilja najtrofejnija sa čak šest titula. Dva Kupa Uefa i četiri Lige Evrope, i to u samo 15 sezona!

Nije bio srećan ni Mančester junajted, jer mu je tri puta “dželat” bila upravo Sevilja, koja je još dva puta bila kobna za engleski klub - 2018. u osmini finala Lige šampiona i 2020. u polufinalu Lige Evrope. Mančester junajted nikad nije upisao pobjedu protiv kluba sa “Sančes Pishuana” - na dosadašnjih pet duela tri puta je poražen, a dva meča je odigrao neriješeno. Nije izgledalo da će ove godine neuspjesima i promjenama trenera uzdrmana ekipa biti problem za probuđenog engleskog giganta, “đavoli” su u prvom meču do 21. minuta vodili sa 2:0, poigravali se, a onda u finišu doživjeli šok. Nisu se oporavili od njega ni nakon sedam dana.

- Bila je to prelijepa noć za sve nas, savršena! Trener je tražio da vjerujemo u sebe, u svoju klasu i kvalitet neše igre. Zamolio nas je da uživamo u fudbalu. Imamo tešku sezonu, prepunu padova i navijači su zaslužili ovu utakmicu. Bili smo jedno sa njima - kazao je vezista Sevilje Lukas Okampos.

A koliko veliki podvig je napravila Sevilja pokazuju uporedni mečevi s Barselonom - “đavoli” su nadigrali katalonskog giganta u Ligi Evrope ove sezone, dok se “blaugrana” poigravala u Sevilji, ali magiju i vezu Andalužana sa prestižnim evropskim peharom nemogće je zanemariti. A ni osvetu zbog renoema La Lige - dvostruki strijelac u revanšu, Marokanac Jusef En Nesiri je eliminaciju Junajteda ispratio identičnom reakcijom kojom i Garnaćo nakon ispraćaja Barselone iz takmičenja - sa rukama kojima ilustruje optički uređaj na očima.

Dva puta Kup Uefa sa Huande Ramosom, potom tri puta je Unai Emeri zaredom osvajao Ligu Evrope sa Seviljom, a posljednji trofej je 2020. donio Đulen Lopetegi, koji je i počeo sezonu u Sevilji i potom preporodio Vulverhempton, a klupu Andalužana prepustio Horheu Sampaoliju. Argentinac nije uspio da pokrene ekipu. Ali zato jeste Hose Luis Mendilbar. Od njega su sada velika očekivanja navijača u takmičenju koje doživljavaju svojim.

- Očekivao sam borbu do posljednjeg zvižduka i da mi je prije utakmice neko rekao da ćemo dominantno slaviti, ne bih povjerovao, ali bih mu se zahvalio. Najsrećniji dan je iza mene, nadam se da neće biti posljednji. Juventus će biti teži rival, nisu tako brzi i atraktivni kao Junajted, ali su kompaktniji kao ekipa - naglasio je Mendilibar.

Bonus video: