Barsa - nekada tiki-taka, danas najbolja odbrana u Evropi

Sa devet primljenih golova Barselona je postala prvi klub u sedam velikih evropskih liga čija mreža se u prvih 30 kola tresla manje od deset puta. S druge strane, nije blistala u evropskim i kup takmičenjima - u Kupu kralja primila je čak tri gola od nepoznatog Intersitija, a na devet mečeva u LŠ i LE čak 17

6372 pregleda 7 komentar(a)
Čudesni Mark ter Štegen predvodi Barsinu odbranu ove sezone, Foto: Shutterstock
Čudesni Mark ter Štegen predvodi Barsinu odbranu ove sezone, Foto: Shutterstock

Aleksander Isak (tada još član Sosijedada), Karim Benzema, Fede Valverde, Rodrigo (Real), David Garsija (Osasuna), Hoselu (Espanjol), El Bilal Ture (Almerija) i njegova dva saigrača Žil Kunde i Ronald Arauho jedini su koji su ove sezone u La ligi uspjeli da savladaju golmana Barselone Marka ter Štegena.

Nekada simbol tiki-take, mečeva sa gol više, napadačkog fudbala, Barselona se poslije nekoliko teških i neuspješnih godina prilagodila, Ćavi Ernades je napravio najbolju odbranu Evrope, a titula je praktično pred vratima "Nou Kampa".

Sa svega devet primljenih golova Barselona je postala prvi klub u sedam velikih evropskih liga (Španija, Engleska, Njemačka, Italija, Francuska, Portugal i Holandija) koji je u prvih 30 kola domaćeg šampionata primio manje od deset pogodaka.

Dosadašnji rekord držali su Porto i Čelsi. Oba kluba su na prvih 30 mečeva primila po deset golova - portugalski velikan u sezoni 1991/92, sa Vitorom Baijom na golu, a engleski sa Petrom Čehom između stativa u sezoni 2004/05.

Njemački golman na golu Barse Ter Štegen tako ulazi u istoriju, ali i sjajni momci ispred njega koji "drže" odbranu - prije svih ove sezone fenomenalni Arauho, a sa njim (u zavisnosti ko je bio na terenu) Kunde, Andreas Kristensen, Erik Garsija, Markos Alonso... Naravno, tu je i vječni Serhio Buskets, koji godinama na sredini pomaže defanzivi "blaugrane".

Nema sumnje da će na kraju sezone Ter Štegen dobiti prestižni trofej "Rikardo Zamora" za najboljeg golmana, a kakav podvig ove godine pravi zajedno sa svojim saigračima najbolje govori podatak da je najmanje golova u jednoj sezoni primio Hoze Visente Train koji je u sezoni 1963/64 primio deset golova - ali na samo 15 utakmica.

I dok Barsina odbrana blista u La ligi, sasvim druga priča bila je u evropskim i kup takmičenjima.

Tako su Ćavijevi momci u Kupu kralja primili četiri gola od Reala, a čak tri od praktično nepoznatog Intersitija. Ipak, pravu katastrofu doživjeli su u evropskim takmičenjima, gdje su na devet mečeva primili 17 golova.

Bonus video: