Premijer liga: Derbi (ne)odlučuje šampiona

Mančester siti i Arsenal odigraće sjutra (21) na "Etihadu" derbi 33. kola Premijer lige, ali i derbi čitave sezone

5155 pregleda 2 komentar(a)
Ko će osvojiti titulu?, Foto: Reuters
Ko će osvojiti titulu?, Foto: Reuters

Od 2018. godine fudbaleri Mančester sitija su četiri puta bili šampioni Premijer lige. Sa izuzetkom 2020. godine kada je titulu konačno osvojio Liverpul, ekipa Pepa Gvardiole je suvereno vladala Ostrvom, obarala rekorde, ali je ove sezone došla u poziciju da bi mogla da ostane bez pehara.

Nakon 32 kola lider na tabeli je Arsenal. "Tobdžije" imaju pet bodova više od Sitija, ali i dvije utakmice više, pa bi sjutrašnji (21) susret ovih rivala na "Etihadu" u 33. kolu mogao da pruži odgovor na pitanje ko je u ovom trenutku bliži peharu.

Ekipa Mikela Artete je tokom sezone igrala sjajno, ali je na posljednja tri susreta ostala bez pobjede. Arsenal je protiv Liverpula i Vest Hema vodio 2:0 i na kraju osvajao samo bod, dok je u petak protiv Sautemptona do sudijske nadoknade gubio 3:1, ali je u nevjerovatnoj završnici uspio da dođe do poena.

"Očekuje nas teška, bitna utakmica na 'Etihadu', ali mislim da ona neće odlučiti ko će biti šampion. Vjerujem da možemo da osvojimo titulu. Mentalitet će igrati veliku ulogu. Ali, moramo da igramo savršeno", rekao je menadžer Arsenala Mikel Arteta na današnjoj konferenciji.

Arsenal je posljednju titulu osvojio 2004. godine. A malo ko je vjerovao da ekipa ove sezone može da se umiješa u borbu za pehar.

"Od početka sezone smo znali da moramo da budemo bolji od Sitija i Liverpula, ukoliko želimo da dođemo do trofeja. To su timovi koji su posljednjih sezona radili fantastične stvari. Htjeli smo da smanjimo zaostatak za njima i u tome smo uspjeli", rekao je Arteta.

Španac na ovoj utakmici neće moći da računa na Vilijama Salibu koji je već jedno vrijeme van terena, dok je nastup Granita Džake pod znakom pitanja.

Mančester siti je posljednji poraz u Premijer ligi pretrpio u gostima od Totnhema (1:0). Od tada je odigrao devet utakmica, na osam je pobijedio, a samo jednom remizirao. Jedina ekipa koja im je uzela bod u tom nizu je Notingem Forest. A gledajući sva takmičenja, "građani" na 16 mečeva zaredom ne znaju za poraz.

"Važna, ali ne i odlučujuća utakmica. Arsenal igra nevjerovatno, naročito kada ima loptu u posjedu, igrači su kvalitetni, imaju nevjerovatne vještine. Mikel ih je podigao na veći nivo - agresivni su i veoma takmičarski nastrojeni", smatra menadžer Sitija Pep Gvardiola.

Siti je u prvom susretu ove sezone savladao Arsenal 3:1.

"Očekujem utakmicu sa mnogo duela, mnogo igre u tranziciji. Mislim da će Arsenal pokušati da vrši presing na moje igrače po čitavom terenu."

Gvardiola je prošlog ljeta odlučio da se rastane sa Zinčenkom i Žezusom, koji su karijeru nastavili upravo u Arsenalu.

"Obje strane su bile saglasne da je došlo vrijeme za rastanak. Oni su srećni, ai mi smo. Nemamo zamjerke na njihov rad tokom boravka u klubu", objasnio je Gvardiola.

Bonus video: