Ko je Tati Kasteljanos: Za 15 dana od suza i gnijeva navijača nakon meča sa Barsom do istorijske noći sa Realom

Napadač Đirone pamtiće se kao fudbaler koji je poslije dugih 75 godina uspio da na jednom meču La lige velikom Realu četiri puta zatrese mrežu - prije njega to je uradio fudbaler Ovijeda Esteban Ećeverija daleke 1947

8175 pregleda 0 komentar(a)
Kasteljanos slavi jedan od golova protiv Reala, Foto: Reuters
Kasteljanos slavi jedan od golova protiv Reala, Foto: Reuters

Deseti dan aprila, svjetla velikog "Nou Kampa" i malena Đirona protiv mnogo poznatijih komšija iz Katalonije. Meč je završen 0:0, za sve sa stadiona "Montilivi" razlog za slavlje, ali ne i za Valentina Kasteljanosa.

Momak koji je poznatiji pod nadimkom Tati, imao je šansu karijere da budućeg šampiona Španije "sruši" u njegovom hramu, ali je u situaciji "jedan na jedan" sa Mark Andre ter Štegenom promašio cijeli gol.

Njegove suze iz svlačionice tada su obišle svijet, a argentinski napadač je zbog mnogih uvreda koje su mu stizale morao da izbriše društvene mreže.

"Izgledalo je kao da je to za njega smak svijeta", rekao je nakon meča trener Đirone Mićel.

Petnaest dana kasnije, Tati Kasteljanos je ponovo u centru pažnje i ponovo nakon utakmice sa jednim od španskih velikana - ovog puta momak iz Mendoze pisao je istoriju protiv najvećeg svjetskog kluba.

Njegova predstava protiv aktuelnog vladara Evrope Real Madrida ostaje za sva vremena - napadač Đirone pamtiće se kao fudbaler koji je poslije dugih 75 godina uspio da na jednom meču La lige velikom Realu četiri puta zatrese mrežu. Prije njega to je uradio fudbaler Ovijeda Esteban Ećeverija daleke 1947.

"Poput sna izgleda da postignem gol protiv Real Madrida, jednog od najboljih timova na svijetu, ali da četiri puta zatresem mrežu - nikada nisam mogao da zamislim. Bila je to noć iz snova", rekao je 24-godišnji Kasteljanos nakon pobjede njegove Đirone od 4:2.

U svojoj Argentini Kasteljanos nikada nije dobio šansu u nekom od klubova, a kao neko ko je iz Mendoze lako je završio u obližnjem Čileu, gdje prošao mlađe kategorije i postao član prvog tima Universidad de Čilea.

Uslijedila je avantura u urugvajskom Torkeu, a onda i poziv Njujork sitija. U MLS ligi je brzo počeo da trese mreže, a 2021. osvojio je Zlatnu kopačku kao najbolji strijelac šampionata. Ujedno, sa 23 godine postao je i drugi najmlađi igrač koji je u najjačoj diviziji Sjedinjenih Američkih Država stigao do 50 pogodaka.

Zanimljivo, i tamo je na jednom meču uspio da postigne četiri pogotka - protiv Real Solt Lejka prošle sezone.

Prošle godine je stigao u Đironu na pozajmicu, ali katalonski klub neće imati pravo da otkupi njegov ugovor, pošto su u Njujorku čini se dobro proračunali da bi Kasteljanosu nakon igranja u jednoj od najjačih liga svijeta lako mogla da poraste vrijednost. Uostalom, nakon četiri gola protiv Real da li postoji neko ko u to sumnja.

Inače, Torke, Njujork siti i Đirona su filijale Mančester sitija, pa je na neki način "poker" Kasteljanosa najavio i polufinalne duele "građana" i "kraljevskog kluba" u Ligi šampiona.

Za reprezentaciju Argentine Tati još nije debitovao, ali ima šest nastupa za selekciju do 23 godine.

Bonus video: