Selo od 282 stanovnika u Sjevernoj Irskoj ima prvoligaša

Lofgol u Sjevernoj Irskoj će od naredne sezone igrati u Premijeršipu

7290 pregleda 4 komentar(a)
Fudbaleri Lofgola, Foto: Twitter.com/LoughgallFC
Fudbaleri Lofgola, Foto: Twitter.com/LoughgallFC

Selo Lofgol u okrugu Arma u Sjevernoj Irskoj ima samo 282 stanovnika, a od naredne sezone i ekipu u Premijeršipu, elitnom fudbalskom rangu.

Lofgol je pobjedom nad Dandelom (3:1) prije desetak dana potvrdio prvo mjesto u Čempionšipu i od naredne sezone će ovo selo postati najmanje mjesto u Evropi koje ima jednog prvoligaša.

Nije prvi put da Lofgol igra Prvu ligu, budući da je član elite bio od 2004. do 2007. godine.

Trener ekipe Din Smit (ne onaj koji je vodio Aston Vilu, a koji je sada u Lesteru) je od 2016. godine u klubu. Kaže da je ovo najveći rezultat u istoriji Lofgola, a u šali ističe da njegov tim čini deset odsto stanovništva kada treniraju utorkom i četvrtkom.

"Igrači su ove sezone bili fenomenalni. Drago nam je što smo konačno napravili korak naprijed i što ćemo od naredne sezone igrati u Premijeršipu. Ovo je veliki uspjeh za klub. Svi u selu su ponosni. Sve je veoma uzbudjivo", poručio je Smit.

Do kraja sezone je ostala još jedna utakmica.

"Fudbaleri će imati vremena da se pripreme i dobro razmisle o sljedećoj sezoni. Pogledajte ostale klubove u eliti i kako oni funkcionišu. Mi takve uslove nemamo, ali imamo sjajan odbor i volontere, koji vrijedno rade. Naravno, imamo i dobre igrače", poručio je Smit.

Lofgol je 2010. godine izborio plasman u elitu, ali tada nije želio da se pridruži najboljim timovima, jer su u klubu smatrali da prvo treba da unaprijede infrastrukturu kako bi bili ravnopravan član elite.

"Ovdje sam od 2016. godine i svake godine klub pravi male korak naprijed, koji će nas jednog dana dovesti na željeno mjesto. Infrastruktura je sada odlična. Imamo teretanu, spa centar, sopstvene terene... Mnogo smo napredovali i nastavićemo da radimo, jer ne želimo da se zaustavimo."

Smit se već sprema za narednu sezonu.

"Uzbuđeni smo što ćemo igrati u Premijeršipu. Znamo da će sljedeća sezona biti teška, ali vjerujemo u ono što radimo i sposobni smo da izborimo opstanak", poručio je Din Smit.

Bonus video: