Sto godina "Vemblija": Na današni dan rođen je hram fudbala

Tog 28. aprila 1923, na mjestu na kojem je željeznički magnat Edvard Votkin planirao da napravi toranj koji bi zasjenio i čuveni Ajfelov u Parizu, otvoren je budući hram fudbala - tada pod imenom "Empire"

2572 pregleda 1 komentar(a)
Stari Vembli, Foto: Printscreen YouTube/A BRIEF HISTORY OF
Stari Vembli, Foto: Printscreen YouTube/A BRIEF HISTORY OF

Na mjestu gdje je izmišljena najljepša sportska igra, u zemlji gdje se fudbalska lopta prvi put zakotrljala, na današnji dan prije tačno jednog vijeka rođen je i najpoznatiji fudbalski stadion na planeti - "Vembli".

Tog 28. aprila 1923, na mjestu na kojem je željeznički magnat Edvard Votkin planirao da napravi toranj koji bi zasjenio i čuveni Ajfelov u Parizu, otvoren je budući hram fudbala - tada pod imenom "Empire".

Prvi fudbalski meč odigran je upravo tog dana, a pristutvovao mu je i kralj Džordž V. Bilo je to finale FA kupa između Boltona i Vest Hema (2:0) i zvanično je odigrano pred 126.000 gledalaca iako su procjene da je tog dana na "Vembliju" bilo 300.000 ljudi.

U narednim godinama, stadion na sjevero-zapadu Londona bio je svjedok mnogi velikih fudbalskih događaja poput Svjetskog prvenstva 1966. (jedinog koje je Engleska osvojila), Evropskog prvensta 1996, kao i nedavnog finala Eura 2020. Osim toga bio je domaćin i sedam finala Lige (Kupa) šampiona, a van fudbala i Olimpijskih igara 1948, kao i mnogih kultnih muičkih koncerata...

Stari "Vembli" i njegove čuvene dvije kule u istoriju su otišle 2002. kada je srušen, a na istom mjestu sagrađen je novi moderni "Vembli", koji je zvanično otvoren pet godina kasnije. Pomenute kule zamijenio je prepoznatljiv luk, koji je tako postao simbol ovog stadiona.

Novi "Vembli" na neki način obilježio je i fudbalsku istoriju Crne Gore, s obzirom na to da su "sokoli" na ovom satadionu odigrali nekoliko mečeva u kvalifikacijama za evropska i svjetska prvenstva. Ipak, posebno će se pamtiti "herojskih" 0:0 iz oktobra 2010. i prečka Milana Jovanovića.

"Vembli" je inače dom fudbalske reprezentacije Engleske, a na njemu se svake godine igraju polufinala i finale FA i EFL kupa, Superkup Engleske, kao i mečevi za ulazak u viši rang nižih engleskih liga.

Bonus video: