Krađe vijeka, skandali, veliki novac i svinjske glave - najkontroverzniji fudbalski transferi

Predstavljamo vam neke od najpoznatijih fudbalskih transfera koji imaju zanimljivu pozadinu i koji su propraćeni kontroverzama

20939 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ovještala je floskula da je fudbal najvažnija sporedna stvar na svijetu.

Najpopularniji sport, koji je uvijek u centru pažnje i oko kojeg su se uvijek vrtjele zanimljive i kontroverzne priče i dešavanja. Neke od tih priča se odnose na sami sport, neke na fudbalere ili pak fudbalske agente, zaključno sa trenerima i stručnim štabom.

Fudbalski transferi i prelazni rokovi su uvijek bili zanimljiva i ispraćena tema. Ljubitelji fudbala, ali i šira javnost je upoznata sa najpoznatijim svjetskim transferima u velikoj mjeri. Zaljubljenici ovog sporta svake godine sa nestrpljenjem iščekuju zimski i ljetnji prelazni rok i sve oči su uprte u trasnfere i dešavanja na svjetskoj fudbalskoj sceni.

Predstavljamo vam neke od najpoznatijih fudbalskih transfera koji imaju zanimljivu pozadinu i koji su propraćeni kontroverzama.

Prelazak Luisa Figa iz “Barselone” u “Real Madrid”

Predsjednik madridskog “Reala” Florentino Perez je 24. jula 2000. godine realizovao jedan od najkontroverznijih transfera u istoriji fudbala, u to vrijeme, rekordni transfer Luisa Figa iz suparničke “Barselone” u “Real Madrid”.

Perezova pobjeda na izborima za prvog čovjeka Madriđana i Figov prelazak u Kraljevski klub neraskidivo su povezani. Perez je tako ispunio obećanje koje je dao tokom predsjedničke kampanje da će dovesti Figa ako pobijedi na izborima.

Bila je to doktorska disertacija popularnog “Don Florentina”, “krađa vijeka”, ogroman poduhvat o kojem se i danas priča. Na početku je malo ko vjerovao da će Perez ispuniti obećanje. Figo je u to vrijeme bio najveća zvijezda “Barselone” i stvarno je djelovalo nemoguće da pojača ljutog rivala.

Transfer je izazvao nezapamćenu lavinu bijesa u Barseloni, dok je u Madridu zavladalo oduševljenje. Figo je postao neprijatelj broj jedan cijele Katalonije. Portugalac se praktično preko noći pretvorio od najvećeg ljubimca Katalonaca do najomraženijeg čovjeka.

I dan-danas Figo je persona non grata u Kataloniji. Iza tog transfera ostali su dugački repovi i ova tema uvijek izaziva polemike, rasprave, a često i svađe među fudbalskim fanovima.

Luis Figo: njegov transfer izazvao nezapamćenu lavinu bijesa u Barseloni
Luis Figo: njegov transfer izazvao nezapamćenu lavinu bijesa u Barselonifoto: Shutterstock

Rezime ovog transfera je da je “Barselona” odlično zaradila i riješila se igrača koji je imao golemi apetit za novac, a Figo je ishodovao astronomsku platu u “Realu”.

Portugalac je definitivno bio spreman da plati cijenu u vidu velikog ogorčenja “Barseloninih” navijača, ili popularnih “culersa”. Oni nikad nisu zaboravili njegovu izdaju i prilikom prve njegove posjete u bijelom dresu, navijači su bili spremni da ga linčuju, a najpoznatije dešavanje sa tog “El klasika” je svinjska glava kojom su pristalice katalonskog kluba pokušale pogoditi Figa.

Prelazak Sola Kembela iz “Totenhema” u “Arsenal”

Prelazak Sola Kembela iz ljutog rivala “Totenhema” u “Arsenal” je vjerovatno najkontroverzniji transfer u istoriji Premijer lige.

Iako je bilo većih igrača i transfera u vezi sa ovom temom, često prednjači ime Sola Kembela, koji je nakon devet sezona provedenih u “Totenhemu”, 2001. godine, odlučio da pređe u “Arsenal”.

Navijači “Totenhema”, popularni “pijevci” malo koga ne vole kao Sola, koji je sa “Arsenalom” i te kako imao uspjeha.

Sol Kembel: najkontroverzniji transfer u istoriji Premijer lige
Sol Kembel: najkontroverzniji transfer u istoriji Premijer ligefoto: Shutterstock

Uprkos tome što mu je “Totenhem” nudio šansu da postane njihov najplaćeniji igrač i što je bio miljenik navijača, Kembel se ipak odlučio da pređe u “Arsenal” na poziv tadašnjeg trenera Arsena Vengera, i nije pogriješio. Sa “tobdžijma” je osvojio dvije ligaške titule, tri FA kupa i Komjuniti šild.

Prelazak Karlosa Teveza iz “Mančester junajteda” u “Mančester siti”

Dva najpoznatija kluba iz ostrvskog “Mančestera” su ujedno i dva velika i ljuta rivala. Često se može čuti fraza od pristalica “crvenih đavola” da je “Mančester” “crven”, dok pristalice “Građana” navode da je Mančester “plav”.

Uvijek je kontroverzno kad igrač jednog kluba pojača gradskog rivala, što je i sa transferom Argentinca bio slučaj.

Karlos Tevez je “crveni” dio Mančestera zamijenio za “plavi” dio tog engleskog grada u avgustu 2009. godine.

Karlos Tevez: “Crvene” zamijenio “plavim”
Karlos Tevez: “Crvene” zamijenio “plavim”foto: Shutterstock

Navijači “Junajteda” su svojevremeno željeli da argentinac ostane u klubu, ali dok se ser Aleks Ferguson premišljao da li da mu ponudi novi ugovor, bivši napadač “gaučosa” se naljutio, pa je prešao u “Mančester siti” za 47 miliona funti.

To je kulminiralo time da su navijači “Junajteda” palili crvene dresove sa njegovim imenom, pravili su lutke koje su glumile njega pa su ih spaljivali na lomači, dok u Sitiju su sve to spremno dočekali.

U gradu su bili postavljeni bilbordi, čak i u ulici koja vodi ka “Old Trafordu”, sa natpisom: “Karlos, dobrodošao u Mančester”.

Prelazak Robina van Persija iz “Arsenala” u “Mančester junajted”

Još jedan kontroverzan transfer nam dolazi sa ostrva, a glavnu ulogu ovaj put preuzima bivši holandski internacionalac Robin van Persi.

Nakon nekoliko sezona koje su, nažalost, bile narušene povredama, van Persi je postigao svoju najbolju formu u dresu “Arsenala”, pa čak i osvojio Zlatnu kopačku Premier lige u sezoni 2011/12.

A onda je kapiten “Arsenala” izjavio da “dječak Van Persi u njemu” želi da se pridruži “Mančester junajtedu”, što je, razumljivo, uznemirilo navijače “Arsenala”.

Robin van Persi: Spaljivani dresovi sa brojem 10
Robin van Persi: Spaljivani dresovi sa brojem 10foto: Shutterstock

Pristalice “Arsenala” su bile veoma uvrijeđene ovim činom Holanđanina i nazivali su ga izdajnikom. Na ulicama Londona su spaljivani dresovi sa brojem 10, a i njegovi saigrači su loše podnijeli tu vijest i bili su ogorčeni na Van Persija.

Poznat je kao jedan od najvećih fudbalskih izdajnika na ostrvu.

Transfer je iznosio oko 24 miliona funti, a u svojoj prvoj sezoni u Junajtedu dao je gas i osvojio Premier ligu, nešto što nikada nije uspio sa “Arsenalom”.

Prelazak Vejna Runija iz “Evertona” u “Mančester junajted”

Vejn Runi je odrastao navijajući za “Everton”, i cijelo svoje djetinjstvo je živio blizu kluba. Pridružio se omladinskom pogonu “Evertona” sa 11 godina i ubrzo je očarao navijače i menadžere kluba svojom nevjerovatnom vještinom i umjećem.

Za pristalice “Evertona”, popularne “karamele” bila je veoma bitna lojalnost koju je Runi pokazao klubu od samog početka. Postigavši gol u finalu FA Kupa mladih, bivši engleski internacionalac je pokazao majicu na kojoj je pisalo “jednom plav, uvijek plav”, kako bi naglasio svoju posvećenost i ljubav prema klubu iz Liverpula.

Vejn Runi: prekršio moto “jednom plav, uvijek plav”
Vejn Runi: prekršio moto “jednom plav, uvijek plav”foto: Shutterstock

Međutim, za samo dvije godine ta posvećenost i ljubav prema “Evertonu” je potpuno isparila.

Ne samo da je neutralisao svoj moto “jednom plav, uvijek plav” da bi postigao prelazak u “Mančester junajted” za mnogo novca, već nije pokazao poštovanje prema klubu koji ga je razvio kao igrača, poljubivši “Junajtedov” grb pred navijačima “Evertona” nakon gola protiv “Evertona” koji je postigao nastupajući za “crvene đavole”.

Bonus video: