Nekadašnji šampioni "liga petice" pred vratima pakla druge lige

"Najluđe" će biti u Premijer ligi, gdje na četiri runde do kraja nekadašnje šampione Lester (30 bodova), Lids (30), Notingem forest (30) i Everton (29) očekuju žestoke bitke kako ne bi ispali u niži rang

10438 pregleda 0 komentar(a)
Lester je bio prvak 2016, Everton devet puta i u drugoj ligi nije bio od 1954, Foto: Reuters
Lester je bio prvak 2016, Everton devet puta i u drugoj ligi nije bio od 1954, Foto: Reuters

Bitke za titule i mjesta u Evropi uvijek nose neizvjesnost, ali prava drama i stres odigravaju se na dnu, u borbi za život, za opstanak... Posebno, ako se od "pakla" drugih liga brane nekadašnji šampioni.

A, ove sezone u svakoj od pet najjačih evropskih fudbalskih liga neki od bivših prvaka strahuju za opstanak, dok ima i onih, poput Sampdorije, koji već znaju da se na njihovom stadionu naredne sezone neće igrati elitni fudbal.

Očekivano, "najluđe" će biti u Premijer ligi, gdje na četiri runde do kraja nekadašnje šampione Lester (30 bodova), Lids (30), Notingem forest (30) i Everton (29) očekuju žestoke bitke kako ne bi ispali u niži rang.

Još su svježe slike iz 2016, kada je Lester pokorio Englesku i ispisao jednu od ljepših fudbalskih priča u istoriji, a već ove sezone "lisice" bi mogao da proguta pakao Čempionšipa.

Lids je tri puta bio prvak Engleske (169, 1974, 1992), već je posljednjih godina navijakao da ispada i vraća se, a nakon niza neuspješnih pokušaja da razdrmaju ekipu, vlasnici kluba su se odlučili da tim sa "Eland rouda" u posljednje četiri runde vodi iskusni Sem Alardajs.

Notingem forest i Everton su posebna priča.

"Šumari" su samo jednom bili šampioni države (1978), ali dva puta su pod vođstvom legendarnog Brajana Klafa pokorili Evropu, dok je Everton devetostruki prvak Engleske (posljednji put 1987) i ekipa koja ima najduži staž u prvoj diviziji engleskog fudbala - klub iz Liverpula 1954. se vratio u elitni rang i više nije ispadao.

U Njemačkoj strahuhu tri bivša šampion, a u najtežoj pozicije je Herta, našeg Stevana Jovetića. Klub iz Berlina (dva puta bio prvak prije Drugog svjetskog rata) nalazi se na posljednjem mjestu Bundeslige.

Najzvučnije ime, iako odavno nije bio šampion (od 1958) jeste sedmostruki šampion Šalke, koji se ove sezone vratio, ali opet rizikuje povratak u Cvajtu.

Najsvježiji prvak od onih koji rizikuju opstanak je Štutgart, koji je 2007. bio šampion Njemačke.

Još nisu potpuno sigurni ni Verder (četiri puta prvak) i Keln (tri), ali trebalo bi mnogo toga da se poklopi, pa da završe u drugoj ligi.

Kada je u pitanju ova zemlja, treba istaći da je Nirnberg, drugi najuspješniji klub Bundeslige (devet puta prvak), već nekoliko sezona član Cvajte.

Veliko ime drhti i u Španiji, a to je Valensija - šestostruki šampion i najbolja ekipa te zemlje sa početka novog vijeka, ekipa koja je u tom periodu osvojila dvije krune u zemlji i igrala dva finala Lige šampiona.

I Italiji je već otpisana Sampdorija (šampion 1991), dok Veronu (1985) čekaju važne bitke do kraja sezone.

Nant je jedan od najvećih klubova Francuske, ali klub sa "Božuara" nakon posljednje (osme) titule 2001. nikako ne uspijeva da postane stabilan prvoligaš.

Uz "kanarince" za opstanak se bore i Strazbur i Okser, dva tima koja su po jednom bili šampioni Francuske - 1979, odnosno 1996.

Bonus video: