Prihodi u španskoj La Ligi kao prije pandemije

Sa 4,838 milijardi eura prihoda prikupljenih prošle sezone, 42 kluba prve i druge španske lige "gotovo su se vratila na brojke prije pandemije u smislu prihoda", navela je liga

4878 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Španski profesionalni fudbal se u sezoni 2021/2022. praktično vratio prihodima prije pandemije koronavirusa, navodi se u godišnjem izvještaju koji je danas objavila La Liga.

Sa 4,838 milijardi eura prihoda prikupljenih prošle sezone, 42 kluba prve i druge španske lige "gotovo su se vratila na brojke prije pandemije u smislu prihoda", navela je liga.

"Ovaj operativni prihod ne pokriva sve troškove, ali sa 140,1 miliona eura gubitaka, španski klubovi zabilježili su najniže kumulativne gubitke među pet glavnih liga (Njemačka, Engleska, Španija, Francuska i Italija) pokazujući uspjeh modela zasnovanog na finansijskoj održivosti", piše u saopštenju.

Što se tiče prihoda, iznos ostvaren u sezoni 2021/2022. je porast od 22,6 odsto u odnosu na prethodnu sezonu, koja je u velikoj mjeri pretrpjela posljedice zbog koronavirusa. Pod uticajem zatvaranja stadiona prihodi su tada pali ispod četiri milijarde eura.

Glavni prihodi potiču od televizijskih prava, oko 1,7 milijardi eura.

Razlika je napravljena povratkom navijača na stadione, a prihodi od dana kada su se igrale utakmice porasli su za 123 odsto i iznosili su 884 miliona eura.

S druge strane, prihodi od transfera igrača pali su za 25,8 odsto, na 402 miliona eura.

Kako se navodi, La Liga je prema podacima druga među evropskim ligama, poslije Premijer lige. Što se tiče rashoda španskih klubova oni su dostigli 4,978 milijardi eura, uključujući i 2,3 milijarde eura namijenjenim za plate igrača i klupskog osoblja.

Poređenja radi, španska liga je navela da su njeni gubici manji od onih zabilježenih u istom periodu u Njemačkoj (205 miliona), Francuskoj (601 milion) ili Engleskoj (milijarda).

Bonus video: