Steauinih 37 godina od podviga i najlakši put do krova Evrope

Put Steaue do titule najboljeg kluba Evrope bio je, za današnja mjerila, nevjerovatno lak - danski Vejle, mađarski Honved, finski Kusaisi i belgijski Anderleht. U finalu Barsa je u Sevilji "pala" na penale

2591 pregleda 4 komentar(a)
Dukadam je odbranio četiri penala, Foto: twitter/fcsb
Dukadam je odbranio četiri penala, Foto: twitter/fcsb

Na današnji dan prije 37 godina, 7. maja 1986. godine na stadionu "Ramon Sančes Pishuan" u Sevilli, Steaua je priredila jedno od najvećih fudbalskih iznenađenja - osvojila je Kup šampiona u fudbalu!

U utakmici protiv Barselone nije bilo golova a onda je golman Dukadam odbranio sva četiri penala igračima katalonskog giganta.

Na putu do finala Barselona je prošla prašku Spartu, Porto, Juventus i Geteborg.

Put Steaue do titule najboljeg kluba Evrope bio je, za današnja mjerila, nevjerovatno lak - danski Vejle, mađarski Honved, finski Kusisi i belgijski Anderleht.

Uoči finala svi su stručnjaci bili jednoglasni: Katalonci pod vođstvom Engleza Terija Vejneblsa bez problema će savladati klub iz Bukurešta.

No, nije bilo tako, Helmut Dukadam na golu, ispred Georgi Gospodar Popesku i Miodrag Belodedić...

Upravo će Belodedić prebjeći tokom nemira u Rumuniji 1988. godine u Beograd, a 1991. sa Crvenom zvezdom opet osvojiti Evropu.

“Prvi jedanaesterac izveo je njihov kapetan Aleksanko. Pažljivo sam ga pogledao i po kretnji pretpostavio sam da će udarac biti upućen u desni ugao. Izvukao sam loptu iz desnog ugla. Drugi penal je već bio stvar psihologije - samo sam se stavio na mjesto napadača. Bio je to Pedrasa, koji je možda mislio da ću, pošto sam išao udesno, sada se baciti lijevo. Znao sam da je to mogao pomisliti jer je i golman Barselone Uruti prvo izbio loptu Mažaru iz lijevog ugla a potom se izborio s pokušajem Lasla Belenija koji je pucao u suprotni ugao. Pa što sam učinio? Opet sam se bacio u desnu stranu i pogodio loptu, iako je to bio najbolji Barsin pokušaj", pričao je kasnije Dukadam.

"S trećim penalom već je bilo lakše. Logično je da će idući šuter odlučiti da će, budući da je vratar dva puta išao u desno, sada vjerojatno preferirati lijevo. Tako je Pići Alonso pucao u desnu, a ja sam pogodio loptu i drugi put tačno predvidio razvoj događaja".

"Najteže mi je pao četvrti jedanaesterac jer stvarno nisam znao šta učiniti, ali onda mi je sinulo - Markos je vjerovatno mislio ovako: budući da sam tri puta išao ka desnom uglu, znači da neću ništa mijenjati. Zbog toga sam se smio kladiti da će penal biti izveden u lijevi ugao. Kada je Markos krenuo sa šutom ja sam već zatvorio lijevi ugao", pričao je Dukadam koji je 10 godina bio i predsjednik Steaue.

Steaua ima 26 titula u Rumuniji i 23 nacionalna kupa, Kup šampiona 1986, i Superkup Evrope 1987.

Bonus video: