Marko Bakić i OFI - dobitna kombinacija: U Grčkoj se sve poklopilo

Crnogorski fudbaler Marko Bakić zadovoljan boravkom na Kritu. OFI je dobro organizovan, cilj u narednoj sezoni je izlazak na evropsku scenu

9733 pregleda 4 komentar(a)
Marko Bakić, Foto: FSCG
Marko Bakić, Foto: FSCG

Nakon početka karijere u Mogrenu, te odlaska u inostranstvo gdje je igrao za Torino, Fiorentinu, Speciju, Belenenseš, Bragu, Alkorkon i Muskron, crnogorski fudbaler Marko Bakić se u septembru prošle godine vratio u Budućnost.

Dolazak u Podgoricu bio je prava odluka - Budvanin je igrao dobro u prvom dijelu sezone u Meridianbet 1. CFL, a onda u januaru otišao u Grčku i potpisao za OFI sa Krita.

Vezista se u Grčkoj brzo adaptirao, postao standardan, a u subotu protiv Jonikosa je postigao treći gol u šampionatu. U razgovoru za “Vijesti” ističe da je zadovoljan prelaskom u OFI i organizacijom kluba, a poručuje da su ambicije uprave da u narednom periodu OFI izađe na evropsku scenu. Tim sa Krita će ovu sezonu završiti u sredini tabele, a kolo prije kraja nalazi se na sedmom mjestu.

- Super je, bolje nego što sam očekivao. Odmah po dolasku izborio sam se za status u timu, iskoristio prvu šansu i poslije toga postao standardan. Trener (Valdas Dambrauskas prim. aut) jedan je od najboljih sa kojim sam radio. Mlad je, ambiciozan, ne zna za drugačiji stil igre, osim da ide na pobjedu. U principu sistem igre je takav da mi uvijek dominiramo. Sve se poklopilo - stil igre, klub, grad, liga, koja nije laka. Pet ekipa ide u Evropu, to je pokazatelj koliko je šampionat kvalitetan - sumira utiske Bakić za “Vijesti”.

OFI u drugom dijelu šampionata igra odlično - na 17 utakmica bilans je sedam pobjeda, šest remija i četiri poraza. Na posljednjih šest susreta ekipa sa Krita je neporažena, a u posljednjem kolu gostuje Panetolikosu.

- Od mog dolaska OFI je većinu utakmica pobijedio, bilo je i remija i poraza. Ambicije su da u sljedećoj sezoni napadnemo mjesto koje vodi u Evropu.

Bakić
Bakićfoto: Twitter.com/OFI_Crete

Organizacija je na vrhunskom nivou.

- Klub je organizovan na izuzetnom nivou. Prijatno sam iznenađen. OFI je istorijski klub, postoji i serija koja je izlazila o klubu, naši navijači su prepoznatljivi u Grčkoj kao jedni od najfanatičnijih. Vlasnik živi u SAD, ulaže svoje pare, cilj mu je da podigne klub na evropski nivo. Infrastruktura je odlična, pravi se novi stadion... Sve ide u pozitivnom smjeru - objašnjava Bakić.

Ambijent na stadionima je nevjerovatan. Navijači na tribinama prave fantastičnu atmosferu, osjetio je to i Bakić tokom boravka u Grčkoj.

- Sjećam se prve utakmice po dolasku. Igrali smo protiv Asterasa. Ja sam dva dana ranije došao i bio sam na klupi. U šali sam komentarisao da je ta utakmica trebalo pet puta da se prekine. To treba uživo da se vidi, da se doživi njihov fanatizam. Užarena je atmosfera na svakom stadionu. Kad igramo kod kuće uvijek je puno. Kad smo bili domaćini AEK-u stadion je bio krcat sat prije početka utakmice. Grci vole i žive za fudbal. Vole igrače, daju ti na značaju, privrženi su klubu.

Budvanin uživa u Grčkoj.

- Nisam prije bio u Grčkoj, osim sa reprezentacijom kada smo bili u Atini, ali to je bilo dva-tri dana. Sada je prvi put da sam ovdje duže. Mjesto gdje živim podsjeća na Budvu - turističko mjesto, plaža, more, sunce. Nije bilo potrebe da se adaptiram, ljudi su slični nama, sličan mentalitet. Krit je lijep, oni što su bili ovdje znaju kako je. Ali, za mene je Crna Gora najljepša zemlja na svijetu.

Zahvaljujući dobrim igrama, Bakić se nakon dvije godine pauze vratio u reprezentaciju Crne Gore. Bio je na spisku protiv Bugarske i Srbije u kvalifikacijama za Euro, igrao u Razgradu.

- Uvijek sam govorio da mi je reprezentacija cilj. Dok se budem bavio fudbalom gledaću da mi to bude primarni cilj. Sve sam radio da se vratim u reprezentaciju. Povratkom u Crnu Goru sam tražio šansu da ponovo obučem dres reprezentacije. Što sam želio, dobio sam - vratio se, igrao protiv Bugarske. Značajno je bilo krenuti sa tri boda protiv Bugara. Poslije toga smo protiv Srbije igrali jednu od najboljih utakmica, iako smo izgubili.

Kvalifikacije se nastavljaju u junu, Crna Gora 17. dočekuje Mađarsku, tri dana kasnije rival u prijateljskom meču u Podgorici je Češka.

- Dosta će zavisiti od forme. Ta utakmica je sredinom juna. Mi smo reprezentacija koja vreba šansu da iznenadi favorita. Takva je situacija i takva smo ekipa. Ne možemo da prijetimo, čekaćemo šansu i pokušaćamo da je iskoristimo - zaključio je Bakić.

Nadam se da će Budućnost osvojiti titulu

Marko Bakić, kao i svi navijači Budućnosti, broji dane do nove titule.

Do kraja sezone ostala su tri kola, podgorički “plavi” imaju tri boda više i bolji međusobni skor od Sutjeske.

- Osjećam se kao dio te ekipe. To su momci i trener sa kojima sam radio u prvom dijelu sezone, prirasli su mi za srce. Svaku utakmicu sam gledao. Nadam se da će Budućnost osvojiti titulu. Sutjeska je kiksala više od očekivanog s obzirom na to kakav kvalitet ima. Dala je Budućnosti pol poziciju. Volio bih da Budućnost što prije riješi pitanje šampiona, da se posveti evropskim utakmicama. Nadam se tituli koja bi značila klubu i momcima, a najviše bih volio zbog trenera Miodraga Džudovića, kojem bi to bio prvi trofej u karijeri - istakao je Bakić.

Bonus video: