Jovetićevoj Herti prijeti ispadanje do treće lige

"Zidojče cajtung" piše da bi klub iz Berlina mogao da zakasni sa licenciranjem, a sumnja se i da nije poštovao pravilo "50+1"

2450 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Osim što je do kraja čeka pakao u borbi da ne završi u Cvajti, Herta iz Berlina ovih dana strahuje da bi mogla da ide i stepenih niže - u treći rang njemačkog fudbala.

"Zidojče cajtung" objavio da je klub našeg kapitena Stevana Jovetića u velikoj opasnosti da neće uspjeti da licencira za sljedeću sezonu.

Isti list piše da svaki tim Bundeslige mora da dokaže finansijsku održivost prije sljedeće sezone, ali regulatori su zabrinuti da bi Herti mogla da nedostaje likvidnost.

Herta na jesen treba da vrati obveznicu od 40 miliona eura i postoji zabrinutost da prodaja nekoliko igrača koji su kupljeni tokom godina vlasnika Larsa Vindhorsta neće ići kako se planirao, samim tim ni prihod od njih neće moći da se iskoristi za plaćanje.

"Ovo je najgori slučaj koji smo ikada imali", rekao je za "Zidojče cajtung" neimenovani zvaničnik lige uključen u sistem licenciranja.

I tu nije kraj muka tima sa Olimpijskog stadiona, jer je Bundeliga navodno zabrinuta što su novi investitori Herte, američka investiciona kompanija "777 Partners", dobili više prava da donose odluke nego što to predviđa poznati sistem njemačkog fudbala "50+1".

Pravilo "50+1" nalaže da nijedan privatni investitor ne može da posjeduje više od 49 posto udjela u klubu, dok većina glasačkih prava mora otpadati na sam klub i njegove članove.

"U kontaktu smo sa Bundesligom u vezi procesa licenciranja, kao i sadržaja ugovornog partnerstva sa 777. Oba pitanja treba da se rješavaju u skladu sa zakonskim obavezama, posebno pravilom 50+1. Nećemo dalje komentarisati te procese i medijske spekulacije", saopštila je Herta.

Bez licence, klubovi bi morali da se spuste u nižu diviziju, što bi u Hertinom slučaju, ako ne izbori opstanak, mogla da bude Liga 3.

Insajderi iz kluba navode da se u Herti i dalje nadaju da će se naći novac da se spriječi takav scenario, ali sa Hertom i njenom sklonošću ka "autogolovima" nikad se ne zna.

Kada je u pitanju Jovetić i dalje nije poznato da li će i naredne sezone nositi "plavo-bijeli" dres.

"Bild" je nedavno objavio da uprava Herte ne želi da iskoristi klauzulu o nastavku saradnje, koja je dogovorena 2021. godine.

Tada je kapiten "sokola” potpisao ugovor na dvije plus godinu, koja je bila opciona, a automatski bi se aktivirala ako bi odigrao minimum 45 minuta na 60 odsto utakmica Bundeslige u ovoj sezoni.

Međutim, zbog čestih povreda "Jo-Joj" nije ispunio taj uslov.

Na kraju, pitaće se i naš kapiten, koji možda nakon dvije godina muka u Herti želi novi izazov u karijeri.

Bonus video: