Da li će šeširi i stadion od 10.000 mjesta uljepšati Premijer ligu

Luton, grad poznat po šeširima i fudbalu, ponovo će kroz plej-of pokušati da se domogne elitnog emgleskog ranga

4081 pregleda 0 komentar(a)
Ulaz na Kenilvort roud, Foto: Luton Town FC (Twitter)
Ulaz na Kenilvort roud, Foto: Luton Town FC (Twitter)

Luton, za engleske prilike gradić od oko 200.000 stanovnika, na svega 50 kilometara udaljen od Londona, uvijek je bio asocijacija za dvije stvari - proizvodnju šešira i prije svega prema ljubav prema istoimenom fudbalskom klubu.

Iako se radi o prvom profesionalnom klubu sa juga Engleske (to su postali 1890, a osnovani 1885) Luton je više od 130 godina tražio svoje mjesto pod suncem engleskog fudbala. Kada bi napravio određeni uspjeh, uslijedio bi neminovan pad.

Stizale su "šeširdžije" do finala FA kupa (1959. poraženi od Notingem foresta), nekoliko puta bili su i članovi elitne divizije engleskog fudbala, a onda su na močetku novog milenijuma potonuli do četvrtog ranga.

Stadion Lutona
Stadion Lutonafoto: Shutterstock

Prethone 23 godine ekipa sa "Kenilvort rouda", stadiona koji može da primi samo 10.000 navijača, polako je rastao, toliko da je prošle sezone stigao do plej-ofa za ulazak u Premijer ligu (tada ispao od Hadersfilda), a isti uspjeh ponovio je i ove godine.

Luton je završio na trećem mjestu iza novih prvoligaša Barnlija i Šefild junajteda, pa ga u plej-ofu najprije čekaju okršaji sa Sanderlendom, a ukoliko prođe dalje i veliko finale za ulazak u Premijer ligu na "Vembliju" pritiv boljeg iz duela Midlzbroa i Koventrija.

"Raddy" Antić i Votford

Imao je Luton kroz istoriju i reprezentativce Engleske, poput Pola Volša (kasnije igrao za Liverpul i Totenhem) ili Stiva Fostera, ali nekako se na ovim prostorijama uz klub sa "Kenilvort rouda" uvijek veže čuveni Radomir Antić.

"Raddy" kako su ga zvali tamo nije trenirao ovu ekipu, vrhunski trener postao je kasnije, već je na kraju igračke karijere nosio "plavo-narandžasti" dres.

I upravo je Jugosloven u posljednjem kolu 1983. postigao gol protiv Mančester sitija koji je Luton ostavio u eliti.

Šeširi su ponovo u modi, predvođeni najboljim strijelcem ekipe Karltonom Morisom i mladim trenerom Robom Edvardsom, ponovo sanjaju svjetla Premijer lige.

Ukoliko ne uspiju i ove godine - bar ih naredne sezone u Čempionšipu očekuju dueli sa "omraženim" i najvećim rivalom Votfordom.

Bonus video: