Bitka za elitu: Drugoligaški derbi koji će najvjerovatnije odlučiti novog prvoligaša

Berane protiv Mladosti DG - veliki drugoligaški derbi na Gradskom stadionu u Beranama igra se danas od 16 h

4919 pregleda 5 komentar(a)
Ko će se od trenera danas radovati: Radulović (Berane) i Šćepanović (Mladost DG), Foto: Privatna arhiva
Ko će se od trenera danas radovati: Radulović (Berane) i Šćepanović (Mladost DG), Foto: Privatna arhiva

Prvi protiv drugog, ili - prvi protiv prvog, jer su Berane i Mladost DG poravnati na vrhu uoči današnjeg međusobnog sudara i velikog drugoligaškog derbija na Gradskom stadionu u Beranama (16 h), koji će najvjerovatnije odlučiti novog prvoligaša.

Dva tima imaju po 47 bodova, četiri više od trećeplasiranog Koma. Ako se zna da do kraja ostaju još samo tri kola, a da zbog neparnog broja timova (zimsko istupanje OFK Nikšića) i Beranama i Mladosti DG ostaju još samo po dva meča, onda je jasno da će se voditi - bitka za elitu, u pravom smislu te riječi.

”Nismo planirali da već prve sezone budemo kandidati za ulazak u Prvu ligu. To je, po planu i projetku koji smo napravili prošlog ljeta, trebalo da dođe na red u nekoj od narednih sezona. Ali, kada smo već 20 kola ove sezone proveli na prvom mjestu, bila bi šteta da ne iskoristimo priliku koja nam se ukazala”, kaže trener Berana Milan Radulović, nekadašnji šampion Crne Gore sa Zetom, osvajač Kupa sa Mogrenom, bivši štoper Budućnosti i internacionalac u Poljskoj i Izraelu.

Berane je “stari” prvoligaš, tim koji je igrao u eliti u premijernoj sezoni u samostalnoj Crnoj Gori, još dvije sezone bio je član Prve lige, a posljednji put prije osam godina - 2015.

OFK Mladost Donja Gorica je, s druge strane, osnovana 2019. kao filijala Podgorice - nekadašnje Mladosti iz Lješkopolja, ali je uskoro počela da djeluje samostalno, da bi ove sezone bodovno prevazišla “komšiju” sa kojim dijeli stadion - “DG arenu”. Prošle sezone je igrala baraž za elitu (poraz od Rudara), a sada ima veliku priliku.

”Idemo u Berane po pozitivan rezultat, a to bi za nas bilo sve osim poraza, jer bismo i remijem sačuvali prvo mjesto i zadržali bolji međusobni skor”, kaže trener Mladosti DG Marko Šćepanović, nekadašnji šampion Crne Gore sa ekipama Budućnosti i OFK Titograda, internacionalac u Mađarskoj, Iranu, Albaniji...

”Bili smo peti na polusezoni, mnogo smo zaostajali ne samo kada je u pitanju prvo mjesto, već zona baraža. Odigrali smo fantastičan drugi dio, prevazišli sva moguća očekivanja, na 11 mečeva u proljećnoj polusezoni primili smo samo dva gola i idemo da pokušamo da ostvarimo i posljednji napor”, dodaje Šćepanović.

Berane je u jesenjem dijelu slavilo kod kuće protiv Mladosti DG 3:0, ali je zato Mladost dva puta slavila kod kuće 3:2, 1:0.

”Igramo kod kuće, biće dosta publike, u Beranama je uvijek ima, i dobili smo zicer-sitaciju. Iako ni u slučaju da pobijedimo ne bi bio završen sav posao, ali bili bismo zaista blizu”, ističe Milan Radulović.

Trećeplasirani Kom slobodan je u ovom kolu, pa šansu da mu se približe imaju Podgorica (gostuje Grblju) i Bokelj (gostuje Zeti).

Grbalj i Zeta se, međutim, grčevito bore za opstanak, a još nisu sigurni ni Otrant-Olimpik i Igalo, čiji međusobni duel čini četvrti par današnje, 33. runde.

Parovi: Berane - Mladost DG (16 h), Zeta - Bokelj (16.30), Grbalj - Podgorica (16.30), Igalo - Otrant-Olimpik (16.30).

Tabela: Berane, Mladost DG 47, Kom 43, Podgorica 39, Bokelj 38, Igalo 36, Otrant-Olimpik 35, Zeta 32, Grbalj 31.

Bonus video: