Rivalstvo, strast, najveći ulog: Milanski "euro derbi" iz ugla 100-godišnjeg Enrika Vancinija

Mnogo velikih i romantičnih fudbalskih priča okružuje večerašnji megasudar Milana i Intera u polufinalu Lige šampiona (21 h). Jedna od njih je i storija o Enriku Vanciniju, jednom od najstarijih navijača Intera

23777 pregleda 42 reakcija 4 komentar(a)
Foto: ACMilan/Internews
Foto: ACMilan/Internews

Strastveni navijač Intera Enriko Vancini prvi put je prošle godine posjetio stadion “Đuzepe Meaca” kako bi uživo gledao svoj voljeni klub.

Imao je - 99 godina.

”Moja strast za Interom počela je kada sam imao sedam godina... Preko 90 godina nisam mogao da idem na stadion, nisam imao ni novca”, rekao je za “Rojters” Vancini, koji sada ima 100 godina.

Enriko Vancini ima 100 godina, za Inter navija od svoje sedme
Enriko Vancini ima 100 godina, za Inter navija od svoje sedmefoto: Reuters/Claudia Greco

Starac koji je preživio holokaust s nestrpljenjem iščekuje večerašnju, prvu polufinalnu utakmicu Lige šampiona između Milana i Intera. Gledaće je iz udobnosti svog staračkog doma u Padovi, na sjeveru Italije.

”Molim se Bogu da mi podari pobjedu Intera, nadam se da će mi uslišiti tu želju. Za pobjedu i prolaz u finale odrekao bih se i moje male penzije”, kaže jedan od najstarijih navijača crno-plavog milanskog kluba.

Bio je vojnik u italijanskoj vojsci tokom Drugog svjetskog rata, a zarobili su ga Njemci 1943. nakon što se Italija predala saveznicima. Posljednje dane sukoba preživio je u nacističkom logoru Dahau.

Nakon rata, po povratku kući, radio je kao vozač autobusa i kamiona. O svojim iskustvima iz holokausta počeo je da svjedoči tek nakon 2000. godine, a nedavno je za 100. rođendan dobio dres Intera sa brojem 100 - poklon od kluba za koji navija od djetinjstva.

Svako jutro mu, piše “Reuters”, počinje tako što gleda kroz prozor - čekajući da mu poštar donose najsvježi primjerak “Gazete delo sport”, najpopularnijeg italijanskog sportskog lista, čije je sjedište u Milanu.

”U prošlosti sam posjećivao prijatelje koji su imali televizor - tako sam pratio utakmice Intera. Dok sam vozio autobus, govorio sam putnicima: ‘Molim vas, ne vičite, moram nešto da čujem’. Bili su to, naravno, radio prenosi utakmica Intera”.

Vancini se sada, kao stogodišnjak, divi treneru Intera Simoneu Inzagiju, ističući da je napravio “vrlo malo grešaka”. Ima i predlog koji će, kako tvrdi, pomoći svom timu da eliminiše Milan i dođe do prvog finala Lige šampiona od 2010. godine.

”U prvom poluvremenu ne smijemo da se previše umorimo. Svaki igrač mora da drži svoju poziciju”.

Na desetine ovakvih ili sličnih - romantičnih fudbalskih priča, lebde iznad kultnog milanskog stadiona (večeras “San Sira”), uoči velikog evropskog sudara Milana i Intera u polufinalu Lige šampiona.

Milan je nominalni domaćin prve utakmice, Inter će se pisati prvi kada se za samo pet dana bude igrao revanš - ne previše značajno, za razliku od 2003. godine, kada su “rosoneri” prošli dalje zahvaljujući golu postignutom u gostima! Pravilu koje više ne važi...

Kada je Milan bio domaćin bilo je 0:0, u revanšu 1:1. Ovoga puta će morati neko da pobijedi - makar penalima.

”Očekuje nas težak meč, igramo polufinale Lige šampiona. Stigli smo do same završnice i momci moraju da budu srećni. Igraće se 180 minuta. Neki možda misle da je Inter favorit, ali mi smo eliminisali Totenhem i Napoli i možemo bilo koju drugu ekipu da eliminišemo”, rekao je trener Milana Stefano Pjoli.

Pioli
Piolifoto: Reuters

Dva velika kluba zajedno imaju 10 pehara Lige šampiona. Milan je osvojio sedam, ali je Inter uzeo posljednji - 2010. godine. Bilo je to i posljednji put kad je jedan italijanski klub osvoji najveći evropski trofej. Sada je jasno da će italijanski tim igrati u finalu.

Milan se uzda u svoj evropski rejting, koji je veći nego Interov, iako bukmejkeri za nijansu veću prednost daju “nerazurima”. Na tu “kartu” “milanezi” su eliminisali Napoli u četvrtfinalu.

”U Ligi šampiona nismo imali uspona i padova, kao u Seriji A. Želimo da napravimo još jedan korak, da idemo do kraja. Motivisani smo. Očekujemo dobru energiju sa tribina”, poručio je Pioli.

Pred milanski “evro-derbi” Inter i Milan su odradili rimske rivale Romu i Lacio u Seriji A.

”Ne možemo da bježimo od važnosti ovog meča - želimo da se suočimo sa tim na najbolji mogući način. Moraćemo da koristimo i glavu i srce. Za srce ne sumnjam, ali moraćemo da budemo dobri i kada je glava u pitanju”, smatra trener Intera Simone Inzagi.

Inzagi
Inzagifoto: Reuters

U tri međusobna duela ove sezone - dva u prvenstvu, jedan u Kupu - Inter je slavio dva puta, Milan jedan.

”Nakon što smo prošli grupnu fazu protiv Barselone i Bajerna, ekipa je stekla svijest o tome koliko vrijedi i koliko može. Želimo da vjerujemo i da se nadamo da ova dva meča mogu da nam donesu finale koje je u avgustu izgledalo kao san”, zaključio je Inzagi.

Dilema Leao - ili na terenu, ili na tribinama

Milan bi mogao da bude žestoko oslabljen u prvom meču neigranjem portugalskog maestra Rafaela Leaoa, koji se povrijedio protiv Lacija u subotu.

Da li će stići da se oporavi ili ne, dilema je koja će biti razjašnjena tek na dan meča.

”Leao će možda biti spreman. Ali ako ne bude u startnoj postavi, onda neće biti ni na klupi. Ako se bude osjećao dobro, igraće. Sve je otvoreno”, rekao je trener Milana Stefano Pjoli.

I Interu je važno da li igra Leao.

”Svi znamo njegove kvalitete, bićemo oprezni ako bude igrao, ali situacija sa njim neće uticati na naš plan igre”, kazao je trener Intera Simone Inzagi.

Bonus video: