Simone na putu da porodicu Inzagi postavi uz rame sa braćom Laudrup, De Bur, Milito, Nevil...

Filipo Pipo Inzagi je dva puta kao igrač Milana podigao najprestižniji evropski pehar, dok bi njegov brat Simone to mogao da uradi ove sezone kao trener Intera

11465 pregleda 7 komentar(a)
Simone i Pipo Inzagi, Foto: Printscreen YouTube/Starting Eleven Story
Simone i Pipo Inzagi, Foto: Printscreen YouTube/Starting Eleven Story

Simone Inzagi je bio solidan napadač, najbolje partije pružao je u Laciju, a upisao je i tri nastupa za Italiju. Međutim, nikada nije bio klasa svog brata Filipa koji je obilježio fudbal na Apeninima krajem prošlog i početkom novog milenijuma.

Legendarni Pipo, kao malo koji špic, imao je njuh za gol, rešetao je mreže gdje god je igrao, posebno u Juventusu i Milanu, a uspio je da uz mnoge trofeje dva puta osvoji najprestižniji - onaj "sa ušima" Lige šampiona (2003. i 2007).

Zbog igračkih dana Filipo Inzagi je nekako i očekivano prvi dobio šansu da trenira veliki klub (svoj Milan preuzeo 2014), dok je, ipak, manje poznati Simone nekako iz sjenke dvije godine kasnije krenuo iz Lacija.

I dok je Pipo harao fudbalskim terenima, već na startu njihovoh trenerskih karijera vidjelo se da će od sada poznatiji od braće Inzagi biti onaj koji je bio u sjenci tokom igračkih dana. Pipo je brzo dobio otkaz u Milanu, a onda je išao od Venecije, preko Bolonje, Beneventa i Breše, do Ređine gdje je sada u Seriji B.

S druge strane, Simone je sa Lacijom osvojio Kup Italije, isto je uradio i čim je stigao u Inter, ali uvijek se činilo kao da javnost očekuje neki poseban pečat od njega - naročito nakon što je prošle sezone izgubio Skudeto, a imao je vjerovatno najjači igrački kadar.

Potvrda je stigla ove sezone i to na najvećoj sceni - pod zvjezdicama Lige šampiona, u takmičenju gdje je njegov brat odavno legenda.

Inter je prošao paklenu grupu sa Bajernom i Barselonom, nastavio je sa sjajnim partijama i u nokautz fazi, a sinoć je u prvom meču polufinala "kao gost" održao čas Milanu (2:0) - istom onom u čijem dresu se proslavio Simoneov brat.

Sada je napravio veliki korak ka finalu u Istanbulu, a ukoliko do kraja kompletira čudo (u koje niko na početku sezone nije vjerovao) donijeće još jedan pehar Lige šampiona u porodicu Inzagi.

Time bi Simone i Pipo stali uz rame sa slavnom braćom koja su ranije osvajala Ligu šampiona, a do sada ih ih je kroz istoriju samo šest.

Braća Frank i Ronald de Bur na vrh Evrope su se popeli 1995. sa Ajaksom, a Geri i Fil Nevi sa Mančester junajtedom (zajedno 1999, Geri i 2008).

Legendarni Danac Mihael Laudrup Ligu (tada Kup) šampiona osvojio je 1992. sa Barselonom, a njegov brat Brajan 1994. sa Savićevićevim Milanom.

Milano i Barselona slave još dvojicu braće - Gabrijel Milito je u dresu katalanskog giganta bio prvak kontinenta 2011, dok je Dijego Milito godinu ranije vodio Inter do najčuvenijeg srebrnog pehara.

I porodica Alkantara može da se pohvali sa dva pobjednika u Ligi šampiona - Tijago je pokorio Evropu sa Barselonom (2011) i Bajernom (2020), dok je Rafinja - drugi od sinova nekadašnjeg brazilskog fudbalera Mazinja - sa Barsom bio prvak 2015.

Francuska, takođe. ima braću osvajače Lige šampiona - Lukas Ernandes je sa Bajernom bio šampion 2020, dok je njegov brat Teo (sada majstor Milana) kao član Real Madrida 2018. bio najbolji u Evropi.

Svi oni su kao igrači osvojili Ligu šampiona, dok bi priča braće Inzagi bila nešto drugačija.

Ipak, pred Simoneom je još dosta posla, a bez obzira na poraz od 2:0, sigurno ni Milan nije još rekao posljednju riječ.

Bonus video: