Polufinale Lige Evrope: Italijani žele sve, čeka ih pakao

Juventus protiv šestostrukog osvajača Sevilje, Roma sa Bajerom iz Leverkuzena, oba meča počinju u 21h

3381 pregleda 0 komentar(a)
Može li "Specijalni" do još jednog finala: Žoze Murinjo, Foto: Reuters
Može li "Specijalni" do još jednog finala: Žoze Murinjo, Foto: Reuters

Italija sanja! Prošle su pune 33 godine otkada su na Apenine stigla sva tri evropska trofeja, pošto je Milan osvojio Kup šampiona 1990, Sampdorija Kup pobjednika kupova, a Juventus Kup Uefa, nakon pobjede u finalu nad Fiorentinom.

Milan ili Inter biće ove sezone u finalu Lige šampiona, priliku da se domognu finala Lige Evrope imaju Juventus i Roma, dok Fiorentina večeras igra sa Bazelom prvu utakmicu polufinala Lige konferencija.

Italijane, međutim, čeka pakleno težak zadatak. Juventus juri prvi evropski trofej od 1996. godine (tada je osvojio Ligu šampiona), ali će na tom putu morati da eliminiše šestostrukog osvajača drugog po rejtingu evropskog takmičenja, pravog specijalistu ovog takmičenja, “Real Madrid Lige Evrope”, kako popularno zovu Sevilju.

I Roma ima velike ambicije, njen trener Žoze Murinjo nikada nije izgubio finale nekog od tri klupska Uefina takmičenja (osvojio je dvije Lige šampiona, po jednu Ligu Evrope i Ligu konferencija), ali da bi došao do novog finala Lige Evrope - mora da eliminiše neugodnog njemca, ekipu Bajer Leverkuzena.

Domaćini prvih polufinalnih mečeva Lige Evrope su Italijani - mečevi na stadionu Juventusa i rimskom “Olimpiku” počinju u 21 sat.

- Preživjeli smo nokaut utakmice protiv Mančester junajteda, a sada nas čeka još jedan veliki klub. Smatram da će biti slično iskustvo, jer gubiti sa 2:0 nakon 20 minuta na ‘Old Trafordu’, a trebalo je makar četiri razlike, uz nemogućnost da od buke navijača date neki savjet igračima. Za mene je bila noćna mora. No, i to smo preživjeli. Za ovaj klub bi evropsko finale značilo nastavak lijepe tardicije iz prethodnih godina. Skoro svake godine Sevilja dođe do finala, a u njemu obično pobijedi. Meni lično to bi bio događaj veći od bilo kog drugog - rekao je trener Sevilje, Hose Luis Mendilibar.

Juventus je, s druge strane, na pragu odbrane druge pozicije u Seriji A, Masimilijano Alegri napokon može da računa na sve zvijezde nakon što je i sa kombinovanim timom slavio na gostovanju Atalanti. No, i Juventusu je Liga Evrope jedini put ka trofeju ove sezone.

- Sevilja je navikla da igra ovakve utakmice, moraćemo da damo sve što imamo, i više od toga - kaže Alegri.

Šta tek reći za Romu, koja preko Lige Evrope traži “prolaz” do Lige šampiona, jer je u Seriji A sve teže i teže.

A na klupi Leverkuzena sjedi Murinjov bivši igrač iz Real Madrida - Ćabi Alonso. Učenik će pokušati da nadmudri učitelja.

”Nisam ga dugo vidio. Uvijek smo imali fantastičan odnos, više nego između trenera i igrača”, rekao je Murinjo pohvalivši njemačku ekipu.

”Jako su opasni u kontranapadu, brane se, čekaju da protivnik izgubi loptu i onda ih je teško zaustaviti”, izjavio je Murinjo.

Bonus video: