Katar - za i protiv: Sportski motivi će presuditi da li će Jovović nastaviti misiju u Dohi

Nebojša Jovović kompletirao četvrtu sezonu na klupi Al Ahlija iz Dohe i porušio sve klupske rekorde

4620 pregleda 4 komentar(a)
Nebojša Jovović, trener Al Ahlija iz Dohe, Foto: AL
Nebojša Jovović, trener Al Ahlija iz Dohe, Foto: AL

Crnogorski trener Nebojša Jovović završio je četvrtu sezonu na klupi Al Ahlija iz Dohe i kompletirao pravi mali podvig - u klubu koji je prosječno mijenjao dva trenera godišnje, gdje se u prošlosti ni Cico Kranjčar, Ilija Petković ili Španac Hoakin Kaparos nisu zadržli više od godinu, 48-godišnji stručnjak iz Podgorice uspio je da zatvori “olimpijski ciklus”.

I, naravno, pobije sve klupske rekorde po broju mečeva na klupi (104), sa opcijom da nastavi.

Ahli je sezonu završio na osmom mjestu, daleko od zone ispadanja, a ambicije da se uradi nešto više u gornjem dijelu tabele srušila je loša serija u finišu sezone - šest uzastopnih poraza, koja je prekinuta pobjedom u posljednjem kolu. Titulu je osvojio Al Duhail sa legendarnim Argentincem Ernanom Krespom na klupi, čime je prekinuta dominacija Al Sada, utemeljena za vrijeme Ćavijevog trenerskog mandata.

”Djelimično sam zadovoljan završenom sezonom, ostvarili smo cilj, sedam kola prije kraja smo osigurali opstanak. Ipak, moje viđenje fudbala je da uvijek može bolje, takav je u suštini i trenerski opis posla da se uvijek traži više. Zato je, valjda, i fudbal najveći biznis, jer nikada nema gornje granice”, kaže Jovović za “Vijesti”.

”Sezona je bila neobična, presječena velikom pauzom zbog Svjetskog prvenstva. Upravo zbog mundijalske groznice i svega što nosi takav događaj, bila je privilegija, posebno ove sezone, biti u Kataru”.

Četiri kompletirane sezone u ligi, zemlji, ali i cijelom regionu gdje se treneri ređaju, odlaze i dolaze kao na autobskoj stanici - u čemu je Jovovićeva “tajna”?

”Prije svega, rezultati, to je ono što je jedino mjerljivo. Ono što nije mjerljivo jesu znanje i vještine koje morate da demonstrirate na svakom koraku da biste ubijedili ljude, koji mogu da dovedu većinu svjetskih trenera, da baš vama daju povjerenje, i da to povjerenje traje”.

Jovović je već dvije godine jedini Balkanac u Kataru kada su u pitanju treneri, nakon odlaska Slaviše Jokanovića.

Šta dalje?

”Imam opciju da ostanem i treba brzo da donesem odluku. Fudbal je inače donošenje odluka - onaj ko brže donese kvalitetnu odluku je uspješniji i bolji. Izvući ću pluseve i minuseve, ima ih kao u svakoj zemlji, svakoj ligi. Što se tiče Katara, hendikep je što nema puno navijača na stadionima, pravih fudbalskih fanova, jer oni čine fudbal najljepšom igrom i to je ono što mi nedostaje. Tako]e, fali mi borba za trofeje, pored svega lijepog. Ono što je prednost jeste što je to liga puna inostranih zvijezda, kombinovana sa domaćim igračima, čak 60 fudbalera koji igraju Stars ligu su nastupali na Svjetskom prvenstvu”.

Katar je sedma arapska zemlja u kojoj je radio Jovović - sa velikim uspjehom.

”Sportski motivi će prevagnuti u mojoj odluci da li ostajem”.

Veliki Vukčevićev doprinos

Sezonu u Al Ahliju, svoju prvu van Evrope, kompletirao je i crnogorski reprezentativac Nikola Vukčević, bivši vezista Budućnosti, Brage i Levantea.

”Nije mu bilo lako da dobije priliku, posebno nakon pauze koju je imao u Levanteu, a zbog koje je između ostalog taj klub ispao iz La Lige. Nije mu bilo lako ni na njegovoj poziciji - skoro svi zadnji vezni u Kataru su reprezentativci svojih zemalja, ili bivši reprezentativci poput Nzonzija ili Havija Martinesa. Điđo je, ipak, uspio da se vrati na pravi način, da da veliki doprinos - ne samo timu, već i saigračima, koji su uz njega igrali brže i bolje.

Bonus video: