Petrović analizira polufinale LŠ: Siti je vrhunac, Gvardiola zaslužuje trofej, ali je Real spreman da te nokautira

Crnogorski trener za “Vijesti” kaže i da bi italijanski klubovi u finalu protiv Reala imali šansu, a sa Sitijem teško

19232 pregleda 11 komentar(a)
Petrović, Foto: Villem II
Petrović, Foto: Villem II

Igra Mančester sitija je vrhunac fudbala i Pep Gvardiola je zaslužio da osvoji pehar Lige šampiona sa engleskim klubom, smatra crnogorski trener Željko Petrović.

Ipak, Real Madrid, aktuelni evropski šampion, najveći svjetski klub, nije rekao posljednju riječ nakon 1:1 na “Santjago Bernanebuu” u prvoj utakmici.

Revanši polufinala Lige šampiona su već u utorak i srijedu, a najbliži polufinalu je Inter, koji je bio nemilosrdan protiv gradskog rivala Milana u prvoj utakmici - slavio je 2:0 zahvaljujući golovima u prvih 11 minuta meča.

- Prva utakmica Sitija i Reala je dobra za taktičku, ali i “navijačku” analizu, kao za ono ko i kakve ima afinitete prema fudbalu i prema igri. Za mene je, ne samo iz trenerskog, već i ugla ljubitelja fudbala, čudno da Real počne utakmicu sa svih 11 igrača “iza lopte”, da se brani, da u prvih pola sata praktično ne sastavi dva pasa. Ipak je Real najveći klub, igra na svom stadionu, polufinale svog omiljenog takmičenja, i bez obzira na to što protivnik ima ogroman kvalitet, nekako očekujete da Madriđani probaju da se nametnu - smatra Petrović.

Na kraju je, uprkos svemu, a po onome što su oba tima uradila pred protivničkim golom - Real je bio bliži pobjedi.

- Sve je to u redu, imao je Real bolje šanse za 2:1. Čak je i gol Sitija problematičan, jer kažu da je u prethodnoj akciji izašla lopta u aut. Govorim o pristupu i načinu igre. Volio bih da Real Madrid igra kao Siti, gdje se vidi Gvardiolin način i gdje vam je odmah po igri jasno ko je trener, sve i da ne znate ko sjedi na klupi.

Veliki aduti Reala i Sitija: Vinisijus Žunior i Pep Gvardiola
Veliki aduti Reala i Sitija: Vinisijus Žunior i Pep Gvardiolafoto: ISABEL INFANTES

Gvardiola je vizijama i idejom promijenio igru i bila bi fudbalska pravda da i sa Mančester sitijem osvoji Ligu šampiona, kao što je dva puta uradio sa Barselonom, a nije sa Bajernom.

- Gvardiola je specifičan i mnogi pokušaju da ga kopiraju, iako to nije moguće - jer nemate taj “materijal” i kvalitet u timu. Ne možete sa Hetafeom da igrate isto kao što on radi sa Sitijem koji godinama igra najljepši fudbal. Ovo što radi posljednjih nekoliko mjeseci je vrhunac, ali teško je osvojiti Ligu šampiona - u četvrtfinalu, polufinalu uvijek naletite na Real, Barselonu, Bajern, na neki gigantski klub, a ljepota igre ne pobjeđuje.

Ipak, Gvardiola je svojim načinom igre najbliži ove sezone, kaže Petrović, koji je kao trener radio u velikim klubovima, u jakim ligama, sa najvećim trenerskim imenima.

- Ako ne osvoji sada, ne znam kada će. Treba se, međutim, paziti Reala, to je tim koji može da vas nokautira za pet minuta, da ne znate šta vas je snašlo. Vidjeli smo šta je bilo prošle sezone, a na to je dobrim dijelom podsjetio i meč u utorak. Siti će ponovo napadati visoko, uzeće loptu, udariće iz svih oružja, Real čekati šansu iz kontranapada. Nije bez šansi, ali vjerujem da je Mančester siti bliži finalu.

Tamo bi mogao da ga čeka - Inter, koji ima velikih dva gola prednosti protiv Milana pred revanš koji je u utorak.

- Sjajno je za fudbal što će se poslije toliko godina italijanski klub naći u finalu. Velika je to fudbalska zemlja, koja opet ulaže puno, koja se vratila na mapu nakon trijumfa reprezentacije na Evropskom prvenstvu, a onda opet napravila korak unazad poslije neuspjelih kvalifikacija za Mundijal. Inter ili Milan, a Inter je puno bliži, uljepšaće finale Lige šampiona u Istanbulu - zaključuje Željko Petrović.

Inter ili Milan bi protiv Reala imali šansu, a protiv Sitija - teško

Upitan da procijeni šanse italijanskog tima (Inter vodi 2:0 protiv Milana pred revanš) u istanbulskom finalu protiv Mančester sitija ili Reala (1:1), Željko Petrović je odgovorio:

- Ako to bude Real, Inter ili Milan bi imali šansu. Zašto? Zato što igraju donekle slično, igrom koja se uglavnom bazira na kontranapade. Ako rival bude Mančester siti, onda će biti vrlo teško za Italijane - napašće ih, neće im dati da dišu.

Petroviću je, iz ugla “čistog” fudbala, žao što u završnici Lige šampiona nema Napolija.

- Donijeli su nešto novo, načinom igre i napadačkim fudbalom najviše su se približili Sitiju.

Bonus video: