Šahtjoru iz Soligorska zbog namještanja oduzeta titula iz 2022, ali i 30 bodova iz ove sezone i 20 za sljedeću

Za Šahtjor nastupa i naš Miloš Drinčić (bivši štoper Sutjeske i Iskre), ali on je u Soligorsk stigao nakon sporne titule (u januaru ove godine), dok je Zaim Divanović (sada član Ahmata iz Groznog) bio dio ekipe koja je 2022. osvojila titulu

4568 pregleda 0 komentar(a)
Ostali bez krune: Fudbaleri Šahtjora iz sporne sezone, Foto: fcshakhter.by
Ostali bez krune: Fudbaleri Šahtjora iz sporne sezone, Foto: fcshakhter.by

Šahtjor iz Soligorska, malog grada u Bjelorusiji, u novembru je treći put zaredom (četvrti put ukupno) postao šampion svoje zemlje, činilo se da rađa novi klub koji će da dominira kao ranije Bate Borisov, ali sve srušilo ovog maja.

Fudbalski savez Bjelorusije zbog namještanja utakmica oduzeo je Šahtjoru tu titulu, ali ga i žestoko kaznio za ovu i narednu sezonu. Za ovu mu je oduzueo 30 bodova, a za sljedeću 20, što bi lako moglo da znači da bi naredne godine "rudari" mogli da završe u nižem rangu.

Pored toga, klub i njegovi zvaničnici, moraće da plate i novčane kazne, a diskvalifikovano je više od deset igrača umiješanih u priču sa "izvođačima radova".

Za Šahtjor nastupa i naš Miloš Drinčić (bivši štoper Sutjeske i Iskre), ali on je u Soligorsk stigao nakon sporne titule (u januaru ove godine), dok je Zaim Divanović (sada član Ahmata iz Groznog) bio dio ekipe koja je 2022. osvojila titulu.

Kako je prenio "Euroradio", u klubu su 30. januara izvršeni pretresi, a direktor Aleksandar Marčanka je priveden. Kasnije se saznalo da je Istražni komitet pokrenuo krivični postupak za namještanje utakmica.

Kazne su dobili i Energetik-BGU iz Minska i Belšina iz Bobruiska, a odlučeno je da će 2022. godina ostati bez šampiona. Ipak, "nagrađen" je BATE , koji e bio treći na tabeli (iza Šahtjora i Enetgetika), pa će igrati u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Bonus video: