Drinčić se javio iz Soligorska: Šahtjor se nada Juventusovom scenariju

Nezapamćena bodovna kazna bjeloruskom Šahtjor Soligorsku, za koji nastupa crnogorski internacionalac Miloš Drinčić: “Vjerujem da ću se boriti za titulu, a ne za opstanak, klub će predati žalbu”

10640 pregleda 21 reakcija 3 komentar(a)
Miloš Drinčić na trenigu Šahtjor Soligorska, Foto: Klupski sajt
Miloš Drinčić na trenigu Šahtjor Soligorska, Foto: Klupski sajt

Vijest o kazni koju je dobio bjeloruski Šahtjor Soligorsk, zbog navodnog namještanja mečeva u prošloj sezoni, obišla je i šokirala fudbalski svijet.

Ne pamti se takva bodovna kazna - minus 30 za ovu, minus 20 za narednu sezone, uz oduzetu titulu iz 2022. godine. Pljuštale su i novčane kazne, navodno su suspendovani neki od fudbalera.

Šta su “krtice”, ili “rudari”, kakvi su nadimci ovog kluba iz malog grada koji je sa tri vezane titule preuzeo dominaciju bjeloruskim fudbalom, ispred BATE Borisova i Dinamo Minska, toliko zgriješio da dobije tako rigoroznu kaznu?

Zatečen je i Miloš Drinčić, jedini crnogorski fudbaler u Šahtjor Soligursku (Zaim Divanović je otišao ljetos u ruski Ahmat Grozni), kome su se nakon nedavnog dolaska u Bjelorusiju dodgodile dvije loše stvari.

Prva je povreda i operacija koljena, zbog koje nije nastupio u prvih šest kola, druga je nezapamćena kazna koja je pogodila njegov klub.

”Na pripremama sam povrijedio koljeno, stradao je meniskus, morala je da se obavi operacija i van stroja sam više od mjesec. Počeo sam da treniram i nadam se da ću za 20-ak dana biti u punom trenažnom procesu, na raspolaganju treneru”, kaže 24-godišnji Drinčić, nekadašnji štoper Sutjeske i Iskre.

205 utakmica u Prvoj crnogorskoj fudbalskoj ligi odigrao je Miloš Drinčić prije nego što se ljetos, u svom prvom inostranom transferu, preselio u Bjelorusiju. Debitovao je kao 17-godišnjak, u dresu Iskre, za koju je odigrao pet sezone. Dvije je potom odigrao za Sutjesku, a oprostio se titulom prvaka

Vijest o kazni ga je zatekla, iako nije igrao za Šahtjor u “spornom” periodu, prošle sezone.

”Iznenađeni smo, ali i dalje vjerujemo, i nadamo se, da nije baš sve tako crno. Klub ima mjesec dana da uloži žalbu, trajaće sudski proces, u klubu su optimisti da će sve biti u redu. Vjerujemo u scenario koji se dogodio Juventusu u Italiji, kome je oduzeto, pa vraćeno 15 bodova. Vjerujem da će tako biti”.

A šta se dogodilo?

”Po onome što znam, valjda su date premije drugom klubu, koji je igrao drugu utakmicu, da odigra motivisano, pošteno, jer je taj meč bio značajan u trci za titulu. U mnogim drugim ligama i zemljama je to dozvoljeno, u Bjelorusiji su, očigledno, propisi vrlo rigorozni. Ne samo u fudbalu”, kaže Drinčić.

Kako god, Šahtjor Soligorsk je nakon šest kola posljednji na tabeli, sa kontom od minus 17 bodova. Ako kazna ostane na snazi, Drinčiću i drugovima trebaće šest pobjeda da bi prešli u plus.

”Ono što je najvažnije, kazna, sve i da bude potvrđena, neće uticati na takmičarski motiv. Siguran sam da nećemo ispasti iz lige, imamo dobar tim, jedan smo od tri najveća kluba, a kažnjeni su i još neki timovi. Mislim da opstanak ni u kojoj varijanti nije ugrožen, što je za igrače krucijalno, jer ako dođete u Drugu ligu, ugovori se raskidaju”.

Uvijek je, međutim, privlačnije boriti se za titulu i za vrh, nego za opstanak, a postoji i nešto drugo.

”Ekipa, i cijeli klub, spremaju se za kvalifikacije za Ligu šampiona. Po ovoj kazni, kojom se oduzima titula iz 2022. godine, biće nam uskraćeno to pravo. Vjerujemo, ipak, da će žalba uroditi plodom, da ćemo igrati u kvalifikacijama za LŠ. Igrači, koji su osvojili titulu, i svi mi koji smo došli ljetos, to su zaslužili”, navodi Drinčić, koji je, kako ističe, po dolasku u Soligorsk zatekao ozbiljan fudbalski nivo.

”Šahtjor je među najvećim klubovima u Bjelorusiji, uz BATE i Dinamo, imamo ozbiljan budžet, hotel, bazu sa 10 terena, veliki stadion. Sve je na visokom nivou”, zaključuje Drinčić, šampion sa Sutjeskom iz prošle sezone.

Bonus video: