„Sveci” odmarširali u Čempionšip

Nakon 11 godina, tokom kojih je stizao i do evropskih takmičenja, Sautempton prije dva dana i matematički ispao iz Premijer lige

7581 pregleda 0 komentar(a)
Foto: JOHN SIBLEY
Foto: JOHN SIBLEY

Šestog novembra prošle godine Sautempton je u 14. kolu Premijer lige na domaćem terenu izgubio od Njukasla (4:1) i skliznuo u zonu ispadanja. Ispostavilo se da će “sveci” sezonu završiti među posljednje tri ekipe, a potvrda je stigla u subotu kada je Sautempton kod kuće izgubio od Fulama (2:0) i defnitivno se preselio u Čempionšip.

Sautempton je 11 godina bio član Premijer lige, a ove je oborio jedan negativan rekord – pretrpio je 24 poraza (12 na domaćem terenu), najviše u jednoj sezoni u klupskoj istoriji. Taj niz može da se nastavi, jer su do kraja ostale još dvije utakmice - u gostima sa Brajtonom i kod kuće protiv Liverpula.

- Od radikalnog remonta ekipe - sa prilivom mladih igrača, preko otkaza Ralfu Hazenhitlu, dolaska Nejtana Džonsa, a onda i dolaska Rubena Selesa na klupu - serija odluka vlasnika Sautemptona dala je loš rezultat - piše “Gardijan”.

Sautempton je posljednji put iz Premijer lige ispao 2005. godine. Na povratak u elitu čekao je sedam godina, a onda je, sve do ove sezone, bio standardan premijerligaš, koji je imao bitnu ulogu, sa igračima, koji su kasnije napravili odlične karijere.

U januaru 2013. godine, u povratničkoj sezoni u Premijer ligi, na klupu Sautemptona sjeo je Maurisio Poketino. Naredne sezone ekipa je završila na visokom 8. mjestu - Poketino je otišao u Totenhem, a naslijedio ga je Ronald Kuman, sa kojim je Sautempton završio na šestom mjestu 2016, sa tri boda manje od Mančester sitija koji je bio u zoni Lige šampiona. Bio je to sjajan tim, predvođen Virdžilom van Dajkom, Dušanom Tadićem, Sadijom Maneom, Gracijanom Peleom... U međuvremenu su otišli Dejan Lovren, Luk Šo, Adam Lalana...

Na kraju te sezone Kuman je otišao, umjesto njega je došao Klod Puel, a Sautempton polako počeo da pada na tabeli - 2017. godine je jedva izbjegao ispadanje u Čempionšip, a onda konstantno bio u donjem dijelu tabele.

Svih ovih godina u timu je bio Džejms Vord-Praus. Dijete Sautemptona, čovjek koji je u međuvremenu postao kapiten ekipe, ali i reprezentativac Engleske.

- Od prvog dana priprema pa do danas se može reći da su standardi u klubu konstantno bili u padu. Moramo da procijenimo da li smo uradili sve što smo mogli. Da li su odluke bile ispravne? Da li smo uradili sve što smo mogli na terenu? Mislim da nismo i to je šteta. Trebalo je da budemo na većem nivou - iskren je Vord-Praus.

Vord-Praus je uvjeren da će klub u budućnosti naučiti lekciju. Vjerovatno bez njega u timu, s obzirom na to da ima ponude mnogih premijerligaša.

A pjesma “When the Saints Go Marching In” oriće se naredne sezone u Čempionšipu, gdje su “sveci” odmarširali nakon 11 godina.

Bonus video: