Sve što niste znali o Ligi nacija: Crna Gora može na još jedan način do Eura

Liga nacija, novo Uefino takmičenje, koje će zamijeniti prijateljske utakmice, počinje u septembru 2018. godine. Četiri reprezentacije iz Lige nacija plasiraće se na Evropsko prvenstvo, a 20 preko regularnih kvalifikacija
110 pregleda 3 komentar(a)
Crna Gora - Rumunija, Foto: Filip Roganović
Crna Gora - Rumunija, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 08.09.2017. 13:41h

Dva kola prije kraja mundijalskih kvalifikacija Crna Gora je u sjajnoj poziciji da napadne premijerni plasman na Svjetsko prvenstvo.

Probijajući se ka Rusiji, selektor Ljubiša Tumbaković istovremeno je napravio još jednu krucijalnu stvar: formirao je tim i za naredne, puno lakše kvalifikacije za Euro 2020. godine.

Dvije reprezentacije iz grupe direktno će se plasirati u završnicu šampionata koji neće imati jednog ili dva domaćina, već će se igrati u cijeloj Evropi (pravi pravcati Euro!).

I, baš u pravo vrijeme za crnogorsku reprezentaciju, rađa se novo Uefino takmičenje: Liga nacija.

Ne samo što će zamijeniti, u većini slučajeva nezanimljive i ne previše korisne prijateljske utakmice, već će predstavljati još jedan put do Evropskog prvenstva. Četiri reprezentacije plasiraće se na EP 2020. preko Lige nacija, koja će startovati u septembru 2018. i trajaće do juna 2019.

Kakav je format i sistem takmičenja u Ligi nacija?

Sve evropske reprezentacije, njih 55, biće razvrstane u četiri kategirije, koje su već nazvane ligama: A, B, C i D.

Liga A i Liga B brojaće po 12 reprezentacija, Liga C 14, a najslabija Liga D 16 reprezentacija.

Reprezentacije su podijeljene po jačini, odnosno Uefinom koeficijentu, koji se formira na osnovu rezultata u kvalifikacijama i na završnim turnirima u prethodna tri ciklusa (posljednja dva ciklusa imaju po 40 odsto uticaja, prvi 20 odsto).

Po toj računici, Crna Gora je trenutno u trećoj kategoriji evropskih reprezentacija, odnosno Ligi C, zajedno sa Slovenijom, Albanijom, Srbijom, Škotskom, Češkom, Rumunijom, Grčkom, Bugarskom, Izraelom, Norveškom, Kiprom, Finskom, Estonijom i Azerbejdžanom.

Postoje šanse da se do kraja tekućih kvalifikacija ovaj ranking promijeni. U slučaju da izbori plasman na Mundijal u Rusiju, Crna Gora bi mogla da startuje iz Lige B.

Dakle, četiri lige sa velikim brojem reprezentacija, što ne znači da će Liga nacija biti glomazno takmičenje.

Kakav je sistem u ligama?

Svaka liga biće podijeljena na po četiri grupe, u kojima će se naći tri ili četiri reprezentacije.

Lige A i B sastojaće se od četiri grupe sa po tri reprezentacije, u našoj Ligi C biće jedna grupa od tri i tri grupe od četiri reprezentacije, dok će u Ligi D sve grupe imati četiri reprezentacije.

Crna Gora, na primjer, može da se žrijebom nađe u grupi sa Škotskom, Izraelom i Finskom.

Tumbakovićeva selekcija tako bi u septembru, oktobru i novembru 2018. odigrala šest utakmica - po dvije u svakom mjesecu, kući i na strani sa sva tri rivala.

Kako se prelazi u jaču grupu?

Pobjednici grupa u svim ligama plasiraće se u veći rang takmičenja. Ako recimo, Crna Gora bude prva u svojoj grupi, u narednom izdanju Lige nacija, 2020. godine, učestvovaće u Ligi B i sastaće se sa jačim reprezentacijama.

Istovremeno, po četiri najslabije reprezentacije iz svake grupe preseliće se u slabiju ligu - iz Lige A u Ligu B, Lige B u Ligu C...

Plasman u jaču kategoriju nije jedini benefit. Reprezentacije koje osvoje svoju grupu, kandiduju se za plasman na Evropsko prvenstvo.

Ko ide na Euro?

Svaka od četiri Lige daće po jednog učesnika Evropskog prvenstva. Plej-of mečevi (polufinala i finala) Lige B, D i C, u kojima će učestvovati pobjednici grupa, igraće se u martu 2019. godine. Fajnl-for Lige A igraće se u junu 2019. i daće pobjednika Lige nacija.

Na primjer, ako Crna Gora osvoji svoju grupu, igraće plej-of sa pobjednicima ostale tri grupe Lige C - recimo sa Srbijom, Češkom i Slovenijom. Najbolji ide na Evropsko prvenstvo. Tako iz svake od četiri lige, pa i iz Lige D, u kojoj su najslabije reprezentacije.

Time se dolazi do malo apsurdne situacije, jer bi Crnoj Gori, ali i ostalim selekcijama, bilo lakše da se probiju do Eura preko Lige D, nego preko Lige C ili B, ali Uefa smatra da je ovo prava prilika za reprezentacije srednjeg i najnižeg ranga da se plasiraju na Evropsko prvenstvo.

Uefa vjeruje da će navijači, igrači, savezi, mediji i svi ostali učesnici imati veći motiv i entuzijazam u mečevima koji će imati takmičarski karakter, umjesto u prijateljskim mečevima.

Kakva je veza Lige nacija i kvalifikacija za Euro?

Liga nacija i kvalifikacije za Euro su odvojena takmičenja, a neće se mnogo preklapati ni kalendarski.

Liga nacija počinje u septembru 2018. i mečevi po grupama završiće se već u novembru iste godine. Uefa je zato pomjerila početak kvalifikacija za Euro 2020, pa će one početi u martu 2019. i završiće se u martu 2020.

Kada počnu kavlifikacije za Euro, u martu 2019, igraće se plej-of mečevi Lige nacija, a reprezentacije koje budu učestvovale u plej-ofu počeće kvalifikacija od juna te godine.

Liga nacija će dati četiri učesnika Evropskog prvenstva, a to znači da će četiri reprezentacije igrati u kvalifikacijama, iako su se već kvalifikovale za Euro.

Format kvalifikacija nije isti kao u prošlom ciklusu - pobjednici i drugoplasirani iz devet grupa plasiraće se direktno na Euro, a za razliku od ranijih slučajeva, neće biti baraža za Euro.

Četiri mjesta na Evropskom prvenstvu koja su se ranije dobila kroz baraž, ubuduće će zauzeti reprezentacije preko Lige nacija.

Bonus video: