Bitke za Budimpeštu i finale Lige Evrope

Revanši polufinala Lige Evrope večeras u 21 sat, sve otvoreno u duelima Bajera i Rome (0:1), odnosno Sevilje i Juventusa (1:1)

3226 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ulog ogroman, trofej veliki, ekipe izjednačenog kvaliteta, a otvoreni rezultati prvih mečeva - polufinalne utakmice Lige Evrope igraće se “na nož”.

Roma sa svog Olimpika nosi prednost od gola na gostovanju Bajeru u Leverkuzenu večeras u 21 sat, dok istovremeno najtrofejiniji klub u istoriji takmičenja sa šest trofeja, Sevilja, treba da pobijedi Juventus nakon remija u Torinu prije sedam dana (1:1).

Iako je od tih šest trofeja Sevilja prva dva osvojila u Kupu Uefa, pehar je ostao isti kao onaj koji je u premijernom takmičenju osvojio Totenhem 1971. godine. I to na jučerašnji dan u dvomeču finala sa Vulverhemptonom (2:1, 1:1).

Istorija duga 51 godinu, a osim pehara znak da je za tri od četiri polufinaliste pobjeda na drugom po rejtingu Uefinom turniru i jedini proboj na elitni turnir - Ligu šampiona, takođe znači nešto. Samo Juventus nema tih briga oko plasmana u Ligu šampiona kroz Seriju A, ali torinskog velikana blistava istorija tjera da svaku sezonu bez trofeja proglasi neuspješnom.

"Želimo u finale! Svejedno je da li će nam trebati 90 ili 120 minuta. Sevilja se pokaza sjajno, naročito u kontrama u prvom meču, kada su moji fudbaleri previše griješili u zoni ispred njihovog gola. A do primljenog gola igrali smo dobro. Trabalo je i vremena ekipi da igrači zaborave tu grešku, sudija je morao da nam svira penal nakon starta Badea nad Rabijoom. Očekujem da igrači Sevilje opet odigraju sa puno intenziteta, ali da će on vremenom splasnuti, kao u prvoj utakmici. Otvoren je rezultat, biće i igra u kojoj imamo šansu", kazao je trener Juventusa Masimilijano Alegri.

Liga Evrope
foto: Graphic News

Hose Luis Mendilibar, trener domaćih, želi da nastavi sjajnu tradiciju Sevilje u “svom” takmičenju.

"Najvažnija utakmica u mojoj karijeri u kojoj moramo da imamo ogromno poštovanje prema Juveu, koji je osvojio sve, ali nadamo se da možemo da se borimo za sedmi trofej. Moramo znati kako da se branimo, moramo da ostanemo strpljivi", smatra Mendilibar.

Roma se Lige Evrope domogla trijumfom u premijernoj Ligi konferencija i jedina je od starta sezone u tom takmičenju. Ostala tri polufinalista su bili trećeplasirana u grupama Lige šampiona.

“Vučicin” najjači adut je iskustvo trenera Žozea Murinja u osvajanju trofeja, a jedina im je šansa Liga Evrope.

"Mora se odati priznanje mojim igračima na mentalitetu, želji. Žarko žele da usreće navijače i daće sve od sebe. Odlično su odigrali u prvoj utakmici, nimalo lakoj. Teško je igrati protiv Bajera, držati fokus svih 90 minuta u izuzetno važnoj utakmici", rakao je Murinjo.

Njegov učenik na klupi Bajera, Ćabi Alonso, vjeruje u svoj tim uprkos golu minusa.

"Pripremili smo se odlično, a rezultat iz Rima nam daje pravo da se nadamo. Želimo da naši navijači imaju razloga da pamte ovu utakmicu, u nadam se samo prvom od budućih velikih polufinala", istakao je Ćabi Alonso.

Bonus video: