Pep i Žoze: Različit pogled na fudbal, nova evropska finala za dva velika stručnjaka

Murinjo sa Romom stigao do svog šestog evropskog finala (slavio u svakom od pet prethodnih), Gavrdiola sa Sitijem juri treću trenersku titulu u Ligi šampiona

8656 pregleda 24 reakcija 13 komentar(a)
Gvardiola i Murinjo, Foto: Reuters
Gvardiola i Murinjo, Foto: Reuters

Pep Gvardiola i Žoze Murinjo, tako različiti, a opet toliko slični zbog uspjeha i želje za pobjedama.

U atomski fudbal jednog lako se zaljubiti, drugi se možda odlučio da na drugačiji i manje popularan način - prije svega kroz odbranu - osvaja trofeje.

I dok godine prolaze, njih dvojica i dalje traju, a ove sezone naći će u novim evropskim finalima - Katalonac sa Mančester situjem u Ligi šampiona, a Portugalac sa Romom u Ligi Evrope.

Mnogi već maštaju o njihovom međusobnom duelu u Superkupu Evrope, pod uslovom da Siti savlada Inter u Istanbulu, a Roma bude bolja od Sevilje u Budimpešti.

Svakako, treba biti realan i reći da je i dalje ogromna razlika između Lige šampiona i Lige Evrope, da je Gavrdiola godinama na najvećoj sceni, a da je Murinjo pomalo u njegovoj sjenci posljednjih godina... Isto tako magični napadački fudbal trenera Sitija uvijek je privlačniji od defanzivnog koji forsira Romin stručnjaka, ali ne smije se zaboraviti da Žoze veliku priču piše sa dosta skromnim sastavom Rome, dok Pep na raspolaganju ima najveće svjetske zvijezde.

A, upravo je Murinjo i najljepše stranice svoje karijere "okrenuo" kada je vodio klubove koji nisu bili favoriti - Porto (2004) i Inter (2010) sa njim su bili šampioni Evrope.

Gvardiola, koji je u polufinalu protiv Reala stigao do 100. pobjede u Ligi šampiona, do dva pehara tog takmičenja stigao je sa moćnom Barselonom (2009, 2011), a izgubio je jedno finale u Uefinoj eliti - 2021. sa Sitijem.

I dok Gvardiola ima poraz u evropskim finalima, Murinjo u njima nikada nije gubio. A, prije ovogodišnjeg već je stigao do pet - osim dva pomenuta u Ligi šampiona, dva puta je slavio u Ligi Evrope (nekad Kup Uefa) sa Portom (2003) i Mančester junajtedom (2017), a prošle godine je sa Romom osvojio Ligu konferencija.

I jedan i drugi imaju po pet evropskih trofeja, pošto je Žoze tri puta gubio u Superkupu Evrope, a Pep ih upravo toliko osvojio - dva sa Barsom i jedan sa Bajernom (2013).

Pep i Žoze - dva potpuno različita pogleda na fudbal, ali oba donose rezultate i zbog toga su jedni od najvećih u istoriji.

Bonus video: