Peđa Mijatović, 25 godina kasnije: Postigao sam najbitniji pogodak u istoriji Reala

Na današnji dan, prije tačno 25 godina, Peđa Mijatović u finalu Lige šampiona postigao gol protiv Juventusa i Real Madridu donio sedmu evropsku titulu

21712 pregleda 202 reakcija 19 komentar(a)
Mijatović, Foto: Printscreen YouTube/AFP
Mijatović, Foto: Printscreen YouTube/AFP

Najvažniji pogodak u istoriji Real Madrida - tako legendarni crnogorski fudbaler Predrag Mijatović opisuje gol koji je postigao na "Amsterdam areni" u finalu Lige šampiona protiv Juventusa 1998. godine.

Tačno 25 godina prošlo je od nezaboravnog trenutka. Trenutka koji je obilježio istoriju Real Madrida, ali i bogatu, uspješnu karijeru Peđe Mijatovića. Real je 32 godine patio, 32 godine bio bez najznačajnije evropske titule, a onda je 20. maja 1998. godine u finalu Lige šampiona savladao Juventus (1:0) i osvojio sedmi pehar u ovom takmičenju.

Upravo je taj jubilej bio povod španskoj "Marki" da napravi veliki intervju sa Mijatovićem i podsjeti se finala u Amsterdamu. A na pitanje španskog lista da li je ikada pomislio da je postigao najvažniji gol u istoriji Real Madrida, Mijatović odgovara:

"Razmišljao sam o tome, još razmišljam i vjerovatno ću razmišljati o tome dok ne umrem. Za mene je to najvažniji pogodak. Danas, 25 godina kasnije, dok pričamo o tome i gledamo fotografije i snimke sa te utakmice shvatamo da bi to mogao da bude najvažniji gol u istoriji kluba. Ili jedan od najvažnijih, da se ne hvalim. Pogodak koji je klubu donio sedmu titulu u Ligi šampiona - mislim da možemo da pričamo o najvažnijem golu u istoriji kluba", kazao je Mijatović.

Nakon tog pehara sve je bilo mnogo lakše. Real je još sedam puta osvajao Ligu šampiona i sa 14 titula neprikosnoveni je rekorder ovog takmičenja. A mnogi ističu da ne bi bilo ni preostalih sedam, da Mijatović u Holandiji nije "kralju" vratio krunu.

"Tako kažu. Često se pitam kako je tako važan klub, sa generacijama igrača koje je imao kroz istoriju mogao da čeka 32 godine na osvajanje Lige šampiona. Ponekad se zapitam - zašto ja? Real je imao toliko dobih fudbalera i te godine je imao dobru ekipu, sa puno sjajnih fudbalera, a na kraju sam ja bio strijelac. Bio je to jedini pogodak koji sam postigao te sezone u Ligi šampiona", rekao je Mijatović.

Poznato je da je crnogorski fudbaler finale igrao povrijeđen.

"Da, bio sam povrijeđen, ali ništa nisam govorio treneru. Mislio sam da neću igrati, ako treneru, doktoru i fizioterapeutu kažem da imam problema sa mišićem. Povrijedio sam se na drugom treningu u Holandiji. U tom trenutku pomisliš - 'je li moguće'? Pored toga što nisam postigao gol cijele sezone u Ligi šampiona, još sam se i povrijedio. Pogledao sam Pedra Čueku (fizija Reala) i očima smo se razumjeli. Prišao sam mu i rekao da sam se povrijedio, te da raznim tretmanima mora da me oporavi. Uspio je. Na kraju je sve ispalo dobro", prisjetio se Mijatović u razgovoru za "Marku".

Bonus video: