Budućnost je samo jednu titulu slavila sa navijačima

Poseban dan pod Goricom - “plavi” će postati šampioni šesti put u samostalnoj Crnoj Gori ako pobijede Jezero (18 sati). Sutjeska u istom terminu dočekuje Petrovac

9216 pregleda 29 reakcija 9 komentar(a)
Foto: FSCG
Foto: FSCG

Dan za titulu je uvijek bio poseban, ali u slučaju Budućnosti on je rijetko bio onakav kako su ga zamišljali fudbaleri i navijači, kako uostalom rade svi klubovi na svijetu.

Nevjerovatno zvuči podatak da su od pet titula koje su osvojili u samostalnoj Crnoj Gori, Podgoričani samo jednu - prvu, istorijsku, proslavili - sa navijačima.

Interesantna je hronologija proslava, odnosno “proslava” - 2008. Budućnost je, pod komandom Branka Babića, pobijedila Dečić u pretposljednjem kolu i euforično slavila titulu pred 5.000 navijača. Uostalom, prva titula je - prva titula, uvijek posebna, a kvalitet fudbala, pa interesovanje navijača, u međuvremenu su značajno devalvirali.

Nešto od te početne euforije zadržalo se, doduše, do 2012. godine, kada je Budućnost predvodio Miodrag Radulović, ali je titula zbog kazne proslavljena pred praznim stadionom - remijem protiv Rudara. Kasnije se slavilo u gradu.

Do naredne titule čekalo se cijelih pet godina, a treću je kao trener osvojio Miodrag Vukotić - i ona je, kao prethodna, zbog kazne i ranijih incidenata koje su pravili navijači, proslavljena - pred praznim tribinama podgoričkog stadiona, pobjedom protiv Jedinstva.

Pod Mladenom Milinkovićem, u sezonama 2019/2020. i 2020/21. Budućnost je prvi put vezala dvije titule, nijednu od njih nije mogla da proslavi na pravi način, sa publikom, na svom stadionu. Prva sezona je prekinuta zbog koronavirusa nekoliko kola prije kraja, Budućnost je ionako imala ogromnu prednost i predata joj je titula. Druga u toj seriji, odnosno peta ukupno, prije dvije godine, još jednom je proslavljena bez navijača - na praznom stadionu, jer publika opet nije mogla unutra zbog korona mjera.

Došao je dan kada Budućnost ima veliku šansu da osvoji šestu titulu i ostane sama na vrhu najtrofejnijih domaćih klubova (pet titula ima i Sutjeska), a za razliku od četiri prethodne, moći će to da uradio na stadionu koji će biti otvoren za navijače.

Tim Miodraga Džudovića otvoriće šampanjac - sa navijačima, ako večeras pod Goricom (18 h) pobijedi Jezero.

Biće dovoljan i bod, ako Sutjeska ne pobijedi Petrovac kraj Bistrice. Samo u slučaju remija ili poraza Budućnosti, te pobjede Sutjeske, odluka će biti prolongirana za posljednje kolo kada bi Podgoričani morali u Bar po pobjedu protiv Mornara.

Sve utakmice pretposljednjeg, 35. kola, igraju se u 18 sati, a takmičarski značaj donekle imaju dueli Dečića i Jedinstva na Starom aerodromu, Rudara i Arsenala u Pljevljima, te Iskre i Mornara u Danilovgradu.

Danilovgrađani, koji imaju pet bodova manje od pretposljednjeg Rudara, žele pobjedom da sačuvaju nadu, ali ona će biti uzaludna ako Pljevljaci osvoje barem bod protiv Arsenala. Iskra bi u tom slučaju ispala, zbog slabijeg međusobnog skora.

Dečić protiv Jedinstva - trebalo je da to bude duel za Evropu, ali utakmica je važna samo timu iz Tuzi, s obzirom na to da se Bjelopoljci nisu licencirali za evropska takmičenja. U trci za treće mjesto sa Dečićem zato je samo Arsenal, i ako ga zanima Evropa preko prvenstva - pokušaće da pobijedi Rudar. Tivćani imaju šansu i u finalu Kupa protiv Sutjeske.

PAROVI 35. KOLA

BUDUĆNOST - JEZERO Sudija: Miloš Bošković (Podgorica)

SUTJESKA - PETROVAC Sudija: Radoje Pajović (Podgorica)

DEČIĆ - JEDINSTVO Sudija: Dalibor Vujisić (Podgorica)

RUDAR - ARSENAL Sudija: Miloš Bešović (Podgorica)

ISKRA - MORNAR Sudija: Nikola Cvijović (Budva)

Sve utakmice počinju u 18 sati.

Bonus video: