Bajern u dubokoj krizi, navijači na ovo nisu navikli: Od dominacije do sezone koju bi mogli završiti bez trofeja

Već nedjeljama se u javnosti odgovornost za aktuelnu situaciju prebacuje na klupskog šefa Olivera Kana. Pod pritiskom je sve više i sportski direktor Hasan Salihamidžić

13658 pregleda 3 komentar(a)
Fudbaleri Bajerna Tomas Miler i Žoao Kanselo nakon poraza od Lajpciga, Foto: REUTERS
Fudbaleri Bajerna Tomas Miler i Žoao Kanselo nakon poraza od Lajpciga, Foto: REUTERS

Prije samo dva mjeseca, tamo negdje sredinom marta, u minhenskom Bajernu sve je bilo onako kako to obično biva na početku proljeća. Rekorder po broju titula prvaka Bundeslige još je bio u igri za osvajanje titule u sva tri takmičenja.

U Ligi šampiona Bavarci su nizali pobjedu za pobjedom i na impresivan način su se plasirali u četvrtfinale. U Njemačkom kupu takođe. Jedino je bilo malo problema u Bundesligi.

U domaćem prvenstvu Bajern nije dominirao na način na kako je to bilo proteklih godina. Prije tadašnjeg derbija s Borusijom iz Dortmunda, Bajern je bio poražen na gostovanju u Leverkuzenu. Serijski prvak Bundeslige pao je na drugo mjesto. Iza Dortmunda. Navijačima Bajerna je pogled na prvenstvenu tabelu pričinjavao nelagodu. Na tako nešto nisu navikli.

Ali i oni su morali da priznaju da nastupi minhenskog kluba na bundesligaškim travnjacima uopšte nisu bili u skladu s ambicijama kluba. U tom trenutku, nakon poraza protiv Bajera, neke stvari su se očigledno poklopile: trener kojeg su šefovi Bajerna već neko vrijeme željeli da vide na klupi tog kluba, Tomas Tuhel, bio je slobodan na tržištu nakon što je nekoliko mjeseci prije toga dobio otkaz u Čelsiju. I tako su šefovi Bajerna, a prije svih šef Uprave Oliver Kan i sportski direktor Hasan Salihamidžić, sasvim iznenađujuće odlučili da raskinu saradnju s Julijanom Nagelsmanom i da angažuju Tuhela.

Ostatak priče je dobro poznat. Bajern je ispao u četvrtfinalu Lige šampiona od Mančester Sitija. Bajern je ispao u ispao u četvrtfinalu Njemačkog kupa od Frajburga. Ali, barem je u susretu s direktnim konkurentom za osvajanje titule prvaka Bundeslige, novi trener Tuhel zabeležio pobedu (4:2) – zahvaljujući kojoj su se Bavarci vratili na čelo tabele.

Sezona bez titule?

No, čini se da bi za Bajern ova sezona mogla da se završi bez osvojene titule. Uoči poslednjeg kola Bundeslige, dortmundska Borusija ima meč-loptu. Naime, nakon što je minhenski klub u prošlom kolu na domaćem terenu, pred svojom šokiranom publikom, pretrpio težak poraz od Lajpciga (1:3), Borusija je pojbedom na gostovanju kod Augsburga (3:0) pretekla Bavarce i sada u sam finiš sezone ulazi kao lider.

Kako je to uopšte moglo da se dogodi jednom Bajernu, klubu koji u poslednjoj deceniji serijski osvaja titulu prvaka Njemačke? Trener Tuhel, inače iskusan sportski učitelj, i sam priznaje da nema pojma šta se to događa. Frustrirani trener čak je rekao da se "osjeća pomalo nemoćno". Osim toga, on je nabrojao i brojne greške koje je napravila njegova ekipa, pa je najavio da će doslovno prevrnuti svaki kamen u klubu kako bi eliminisao slabosti Bajerna.

Neizvjesna budućnost dueta Kan-Salihamidžić

To neće biti dovoljno. Već nedjeljama se u javnosti odgovornost za aktuelnu situaciju prebacuje na klupskog šefa Olivera Kana. Pod pritiskom je sve više i sportski direktor Salihamidžić, a iz njegovih usta u poslednje vrijeme izlaze rečenice poput ove: "Duboki su to problemi, ali ne mogu da kažem šta je naš problem". On do danas naglašava da je bila ispravna odluka da se trenera mijenja u sred sezone, da je to jednostavno moralo da bude tako. I dodaje da nastupi Bajerna u to vrijeme nisu bili onakvi kakvi inače krase prvaka Njemačke.

Čini se da je zaista bilo određenih problema između trenera Nagelsmana i nekih igrača. Mladi trener nije uspeo da koriguje greške Bajerna iz prethodne sezone – u kojoj je ipak osvojena titula prvaka Bundeslige. Nije uspeo ni u ostvarenju cilja bavarskog kluba da Bajern dominira na način na kako je to radio dok je na trenerskoj klupi sjedio Jup Hajnkes. Ili Pep Gvardiola.

U završnici sezone to nije doduše uspio ni Tuhel. Narušen je i njegov imidž – imidž uspješnog trenera koji je s Čelsijem prije dve godine osvojio titulu klupskog prvaka Evrope. I Tuhel ukazuje da bi mu bilo mnogo draže da je tim preuzeo tek na ljeto, uoči nove sezone.

Kakva je uloga Ulija Henesa?

Šta će se dogoditi ako Bajern okonča sezonu bez osvojene barem jedne titule? Kakve se posledice mogu očekivati? I ako ih bude, ko će ih snositi? Jedno je sigurno: nemir vlada u klupskoj centrali u Minhenu. Bivši predsjednik Uli Henes i raniji šef Uprave Karl-Hajnc Rumenige na tribinama nisu ni pokušali da sakriju zgražavanje zbog poslednjim nastupa ekipa. Sjedjeli su doslovno okamenjenih lica. Počasni predsjednik Henes, koji Bajern smatra ni manje ni više nego svojim životnim djelom, nema doduše ovlašćenja da donosi odluke, ali je i dalje član Nadzornog odbora. A to tijelo je najmoćnija kontrolna instanca u klubu.

U Nadzornom odboru sjedi osam muškaraca. Među njima je bivši bavarski premijer Edmund Štojber, tu su i predstavnici (su)vlasnika Bajerna, dakle uglavnom su to vrhunski menadžeri iz sveta privrede. Henesovo mišljenje tu ima znatnu težinu, vrlo je vjerovatno da ono što on kaže ima čak i veću težinu od onoga što govore aktuelni predsjednik kluba i predsjednik Nadzornog odbora Herbert Hajner.

A vodeći duet Kan-Salihamidžić mora upravo na "raport" pred Nadzorni odbor, odnosno da objasni njegovim članovima šta se to dogodilo u ovoj sezoni, kakva je njihova odgovornost za seriju sportskih posrtanja. Iduća sjednica Nadzornog odbora bila je zapravo planirana za ponedeljak 22. maj. Već 20 godina je tradicija da se Nadzorni odbor sastaje ponedeljkom uoči poslednjeg prvenstvenog kola, kako je to objasnio Hajner, jer nakon kraja sezone "svi odlaze na godišnji".

Ali, sudeći po saopštenju kluba, ovoga puta je sjednica zakazana za idući utorak, 30. maja, dakle nakon poslednjeg kola. Bez obzira kako prvoligaška sezona završi za Bajern, može se očekivati da ta sjednica za Kana i Salihamidžića neće proći u ugodnom ćaskanju.

Bonus video: