"Ludilo" posljednjeg dana sezone

Ishodi tri meča sjutrašnjeg (četvrtak), posljednjeg kola sezone (Mornar - Budućnost, Arsenal - Sutjeska Meridianbet i Jezero - Dečić) nestvarno su povezani jedan sa drugim i sadrže u sebi sve čari borbe za titulu, Evropu i opstanak

16408 pregleda 94 reakcija 17 komentar(a)
Nestvaran poraz Budućnosti od Jezera aktivirao je neizvjesnost i na ostalim utakmicama posljednjeg kola, Foto: FSCG
Nestvaran poraz Budućnosti od Jezera aktivirao je neizvjesnost i na ostalim utakmicama posljednjeg kola, Foto: FSCG

Sedam od 10 timova u Meridianbet Prvoj crnogorskoj fudbalskoj ligi boriće se za nešto u posljednjem kolu, koje je na programu sjutra (četvrtak).

Čak bi i još jedan, osmi od deset timova imao takmičarski motiv posljednjeg dana sezone da su čelnici Jedinstva kojim slučajem aplicirali za evropsku licencu i time ispoštovali sve ono sjajno što su fudbaleri bjelopoljskog tima uradili ove sezone.

Nema kvaliteta, krenulo loše suđenje, ali neizvjesnost je tu

U svakom slučaju, podatak da će 70 odsto klubova u posljednjem kolu imati jak takmičarski motiv - bila to borba za titulu, za Evropu, ili barem nada da se može izbjeći baraž za opstanak, daje crnogorskom šampionatu draž kakvim pred posljednje kolo može malo ko da se pohvali.

Kvalitet fudbala je na poražavajućem nivou, o njemu govori posjeta na stadionima, kao i mjesto (pretposljednje) koje CFL zauzima na Uefinoj listi po učinku timova na internacionalnoj sceni, uz sve to je stigao i drastičan pad nivoa suđenja, naročito u prethodnom, pretposljednjem kolu, ali je CFL barem zadržao ono što je sporadično imao svih prethodnih godina - neizvjesnost, ujednačenost, nepredvidivost.

Samo Jedinstvo Franca, koje je moglo da se bori za Evropu da igrači rezultatima nisu iznenadili upravu kluba, Rudar koji je teoretski u baražu za opstanak i Iskra koja je matematički ispala u Drugu ligu, nemaju rezultatski imperativ u posljednjem kolu.

Pritom, samo je jedan meč (Jedinstvo - Rudar) lišen prave takmičarske neizvjesnosti, ne računajući naravno želju domaćeg tima da pobjedom završili najuspješnjiju prvoligašku sezonu otkada igra fudbal u samostalnoj Crnoj Gori.

Šokantan poraz Budućnosti i domino efekat

Preostala četiri meča (Mornar - Budućnost, Arsenal - Sutjeska Meridianbet, Jezero - Dečić, pa i Petrovac - Iskra) imaju takmičarsku draž.

Gotovo ništa od toga se, međutim, ne bi gledalo da je samo Budućnost prije četiri dana odradila domaći zadatak protiv Jezera i osvojila titulu u već pripremljenoj, šampionskoj koreografiji na stadionu pod Goricom.

Šokantan poraz (1:3) od tima koji je u tom momentu imao samo teoretske šanse da izbjegne baraž za opstanak pokrenuo je pravu lavinu i izazvao domino efekat kada su u pitanju drugi mečevi.

Debakl Budućnosti je, naime, oživio nadu Sutjeske, koja se nada još jednom kiksu aktuelnog lidera i odbrani šampionske trona. Rezultat pod Goricom oživio je i nade Jezera - da može do opstanka bez baraža.

”Nismo zaslužili da pobijedimo, nismo bili dostojni titule na ovaj dan i to nam se vratilo. Mnogi igrači su izgorjeli u želji, ali sigurno su htjeli najbolje. Znamo gdje smo pogriješili, ostala je još jedna utakmica i sve ćemo dati da pobijedimo”, kazao je trener Budućnosti Miodrag Džudović nakon poraza od Jezera pod Goricom.

Budućnost i Sutjeska su sada bodovno poravnati (67:67), a prednost Podgoričana sada je samo bolji međusobni skor.

Ono što zadatak Budućnosti čini težim, a trku za titulu još neizvjesnijom, jeste činjenica da i njen rival, Mornar, nije bezbrižan pred posljednje kolo. Barani moraju da osvoje barem bod kako bi bili sigurni u opstanak bez baraža - ni eventualna pobjeda Jezera nad Dečićem nad Beranama u tom slučaju ne bi mogla da ih ugrozi.

”Problem” je, međutim, što Budućnosti ne valja remi u Baru - titulu bi onda osvojila Sutjeska, ako slavi na gostovanju Arsenalu.

Sutjeska još u igri za oba trofeja

”Vjerovali smo do kraja i trud se isplatio. Sada treba da uradimo sve što je u našoj moći da pobijedimo Arsenal. Zavisimo od drugog meča, ali Budućnost je pod većim pritiskom od nas”, kazao je trener Nenad Brnović, čiji je tim u igri za oba trofeja, jer 29. maja igra finale Kupa sa Arsenalom.

Sjutra će se odigrati prvenstvena predigra tog meča, ali kakva predigra - bodovi, naime, trebaju i Arsenalu. Tivćani bi pobjedom nad Nikšićanima obezbijedili treće mjesto i ne bi zavisili od rezultata Dečića protiv Jezera, jer imaju bolji međusobni skor. Arsenalu bi treće mjesto donijelo plasman u kvalifikacije za Ligu konferencija ukoliko tivatski klub u žalbenom postupku zaradi evropsku licencu.

Dečić se nada da će protiv Jezera ostvariti bolji rezultat nego Arsenal protiv Sutjeske i da će osvojiti treće mjesto, ali je i “problem” Tuzana u tome što se i njihov rival nada - Plavljani bi pobjedom izborili direktan opstanak, pod uslovom da Mornar izgubi od Budućnosti.

Ishodi tri meča posljednjeg kola (Mornar - Budućnost, Arsenal - Sutjeska Meridianbet i Jezero - Dečić) nestvarno su povezani jedan sa drugim i sadrže u sebi čari borbe za titulu, Evropu i opstanak!

Ima li bolje potvrde ispravnosti odluke da se liga skrati sa 12 na 10 klubova, u šta se krenulo 2017. godine. I tema za razmišljanje o dodatnom smanjenu - na osam klubova. Ionako je Crna Gora izgubila jednog predstavnika na evropskoj sceni, a čak tri tima ove sezone “gostuju” na svakom meču, jer trenutno nemaju terene koji zadavoljavaju prvoligaške standarde, ma kakvi da su.

Ali, to je tema za neku drugu priliku, a treba istaći da sjutra, pred posljednje kolo, samo Petrovac ima rivala kojem rezultat takmičarski znači ništa - ako pobijede Iskru, novog drugoligaša, Petrovčani će i matematički obezbijediti opstanak bez baraža i neće zavisiti od rezultata Jezera protiv Dečića.

Drugoligaška drama - ispada li prvi crnogorski šampion?

Stvari su pred sjutrašnje, posljednje kolo, jednako dramatične i na drugoligaškoj sceni, s razlikom što je “šampion” već poznat - prvoplasirana Mladost Donja Gorica osigurala je premijerni plasman u Prvu ligu.

Zato sve pršti u borbi za baraž za elitu, kao i za opstanak.

I Berane je osiguralo baraž, ali se još ne zna da li će u kvalifikacije za Prvu ligu sa druge ili treće pozicije. Beranci su slobodni, i zavise od rezultata Koma - ako tim sa Zlatice pobijedi Podgoricu, preuzeće drugo mjesto, Beranci će pasti na treće.

Meč Koma i Podgorice je i jedan od ključnih u posljednjem kolu, jer se i gosti nadaju baražu - moraju da pobijede, ali i da se nadaju da Bokelj neće slaviti kod kuće protiv Igala. Šansu, dakle, imaju i Kotorani.

Na dnu je samo jedna dilema, ko ispada uz OFK Nikšić, koji je odustao na polusezoni - Grbalj ili Zeta.

Grbljani imaju tri boda više i dovoljan im je bod protiv Mladosti DG u gostima.

Jedina nada Zete je pobjeda u Ulcinju protiv Otranta, i poraz Grblja - tim sa Trešnjice ima bolji međusobni skor.

U svakoj drugoj varijanti, prvi crnogorski šampion će ispasti u Treću ligu!

Bonus video: