Ključnih 90 minuta: Kolo kalkulacija i konačne odluke

Budućnosti pobjeda u Baru znači titulu, Mornaru bod garantuje opstanak, Sutjeska u Radanovićima želi trijumf i vreba kiks Budućnosti, ali Arsenalu pobjeda donosi Evropu...

13478 pregleda 17 komentar(a)
Treneri Sutjeske i Budućnosti Brnović i Džudović, Foto: FSCG
Treneri Sutjeske i Budućnosti Brnović i Džudović, Foto: FSCG

Posljednje, 36. kolo Meridianbet Prve crnogorske fudbalske lige je i kolo odluke - Budućnosti treba pobjeda u Baru da bi postala šampion, u suprotnom će Podgoričani zavisti od učinka Arsenala u Grblju protiv Sutjeske.

Sve utakmice posljednje runde počinju u 18 sati, a tamičarskog značaja lišena su samo tri kluba - Iskra koja se definitivno seli u niži rang, Rudar koji će u baraž, kao i Jedinstvo koje nije apliciralo za evrokupove.

Budućnost je propustila prvu priliku da osvoji titulu pred svojim navijačima, senzacionalnim ali zasluženim porazom od Jezera pod Goricom (1:3). Popravni će ekipa Miodraga Džudovića imati danas u Baru, ali je pod imperativom pobjede a domaćem Mornaru je najmanje remi garancija sigurnog opstanka.

Džudović: Sve je u našim rukama

Sutjeska sa isti brojem bodova nada se novom kiksu Budućnosti, kako bi pobjedom u Radanovićima odbranila titulu. Arsenalu, međutim, pobjeda znači treće mjesto i izlazak u kvalifikacije za Ligu konferencija. Meč-loptu, ipak, ima Budućnost, zbog boljeg međusobnog skora od Nikšićana.

- Očekivanja titule su realna, idemo na pobjedu. Svjesni smo da smo propustili priliku protiv Jezera, ali ta utakmica je iza nas i ispred sebe imamo još jednu šansu. Sve je u našim rukama. Maksimalno smo spremni za utakmicu sa Mornarom, nismo imali mnogo vremena, ali možda je i bolje što ranije dolazi nego da cijelu nedjelju čekamo. Ekipa je željna da ispravi situaciju, da pokaže da vrijedi i nadam se da ćemo se iz Bara vratiti sa pobjedom i naslovom prvaka. Jedino o tome razmišljamo. Biće velika borba na terenu, ali vjerujem u našu konačnu pobjedu - naglasio je Džudović.

Mornar ima jasnu računicu, a to nije poraz - remi na Topolici protiv Budućnosti znači i direktan opstanak, bez obzira na rezultat Jezera protiv Dečića, ili Petrovca protiv Iskre.

- Bolji smo od Jezera međusobno i dovoljan nam je bod za opstanak bez baraža. U dobrom smo momentu, mada smo nakon dvije pobjede sve mogli da u prošlom kolu riješimo pobjedom nad Iskrom, vodili smo... Ohrabruje nas niz dobrih rezultata i igara a i tradicionalno najbolje igramo kada je najpotrebnije - kazao je iskusni vezista Mornara Marko Ćetković, koji je pogađao u dvije posljednje utakmice.

Sezona Sutjeske staje u učinku dvije preostale utakmice protiv novajlije, Arsenala - danas u prvenstvu, 29. maja u finalu Kupa. Ekipi Nenada Brnovića treba i kiks Budućnosti ako želi da odbrani titulu.

Budućnost i Sutjeska imaju po 67 bodova pred posljednje kolo
Budućnost i Sutjeska imaju po 67 bodova pred posljednje kolofoto: FSCG

Brnović: Nadamo se pozitivnim stvarima iz Bara

- Za ovu utakmicu nam ne treba poseban motiv, iako ne zavisi sve od nas. Vjerujemo da možemo da odbranimo titulu. Imamo dosta kadrovskih problema - zbog kartona ne igraju Konrad i Krstović, a zbog povrede Živković. Nadam se da će igrači dati sve od sebe da dođemo do pobjede protiv Arsenala i da se nadamo pozitivnim vijestima iz Bara”, rekao je Brnović, koji možda neće moći da računa ni na reprezentativca Novicu Erakovića.

Arsenal ima jasnu računicu - jedna pobjeda protiv Sutjeske, danas ili u finalu Kupa, donosi plasman na evropsku scenu. Tivćani će danas pokušati da se osiguraju.

- Naša pozicija je jasna, bolji smo od Dečića međusobno i pobjedom ćemo biti treći i obezbijediti izlazak u kvalifkacije za Ligu konferencija. Spremamo se za to, a pokazali smo već da možemo da igramo sa Sutjeskom - jasan je Boris Došljak, koji je golom u Pljevljima u prošlom kolu obezbijedio pobjedu Arsenalu.

Mornar će, dakle, pratiti i dešavanja sa Gradskog stadiona u Beranama, gdje Jezero dočekuje Dečić. Tuzani će, sa druge strane, navijati za Sutjesku u Radanovićima.

- Jednostavno je, nama u Beranama odgovara samo pobjeda. Nadam se da ćemo uspjeti da slavimo, ali opet, s druge strane ne zavisimo samo od nas kada je u pitanju treće mjesto. Misli će nam svakako biti i na meču Arsenala i Sutjeske, jer bi nam kiks Tivćana donio Evropu - rekao je defanzivac Dečića Marko Tući.

Da ni Petrovcu, pred početak sezone najavljivanom kao potencijalnom kandidatu u borbi za titulu, nije svejedno pred posljednju utakmicu, pokazuje podatak da su primorani da kući slave protiv Iskre, u suprotnom bi mogli u baraž za opstanak... Petrovac ima isti broj bodova kao Mornar, koji ima bolji međusobni skor, a obje ekipe su samo dva boda iznad Jezera. Petrovac i Jezero imaju identičan skor, ali Plavljani i bolju gol-razliku.

Internacional korak od 2. lige, ko ispada - Grbalj ili Zeta?

Fudbaleri podgoričkog Internacionala upisali su pobjedu na startu baraža za popunu Druge lige. Klub koji je formiran prije dvije godine savladao je u Podgorici, u prvom kolu doigravanja, rožajski Ibar 4:1.

Hisona, Mujović, Tomić iz penala i Perišić pogodili su za tim Zorana Tripkovića, a jedini gol za goste dao je Murić.

Baraž za 2. ligu igra se po jednokružnom bod sistemu, 28. maja u Rožajama Ibar dočekuje Lovćen, dok će u posljednjem kolu, 1. juna, rivali biti Lovćen i Internacional.

Kako u 2. ligu ulaze dva tima, jasno je da je Internacional veoma blizu.

A ko će ispasti iz Druge lige, uz OFK Nikšić koji je odustao na polusezoni, znaće se danas, kada su na programu mečevi posljednjeg, 36. kola. Dilema je samo jedna - Zeta ili Grbalj?

Grbljani imaju tri boda više i dovoljan im je bod protiv Mladosti DG u gostima. Jedina nada Zete je pobjeda u Ulcinju protiv Otranta, i poraz Grblja - tim sa Trešnjice ima bolji međusobni skor.

Mladost DG je već osigurala ulazak u elitu, Berane je u baražu, dok su tri kandidata za drugo mjesto u baražu: Kom sa 46 bodova, Bokelj i Podgorica sa 44.

Kom i Podgorica igraju međusobno na Zlatici, Bokelj dočekuje Igalo. Sve utakmice počinju u 17.30 h.

Bonus video: